Лечение гонартроза на коляното

Лечение гонартроза на коляното

11298
14

Гонартроза на коляното — това е проява на травматично влияние върху връзките, при което настъпва увреждане единството на кръвоносните съдове, в резултат кръвта се излива в кухината на коляното. Това явление може да се появи при здрави хора, поради силна травма, а още при хора, които страдат от нарушения, свързани с кръвосъсирването при несуществено травматично влияние на коляното. От такива заболявания, често възниква гонартроза на колянната става, лечението на което е доста тежък процес. Също така това заболяване може да се прояви при хемофилия.

Гонартроза на коляното лечение

При увреждане на пластичното платно на става: капсулите, сухожилията, на менискуса — се случва доста често увреждане на кръвоносните съдове. По-рядко гонартроза на коляното се проявява по причини, свързани с фрактури, които образуват ставахта. В кухината на коляното излива 40-50 мл кръв, а понякога нейният размер става равен на 100 мл. Това води до увреждане на ставна капсула, болезнени чувства и нарушаване функциите на ставите.

Гонартроза на коляното, симптоми
При гонартроза на коляното кръвта попада в кухината на става

С течение на времето гонартроза е следствие от нарушаване на нормалната работа на ставния хрущял и сухожилията. Доста често с травматично влияние се подвергава коленен став. Той се счита един от най-значимите съединения в човешкото тяло и доста сложно анатомично устройство, и често поема различни вида увреждане. По тази причина, гонартроза на лявата колянна става толкова често с наранявания.

Гонартроза – хронично и бавно прогресиращо заболяване. Симптоми, прогноза и тактика на лечение зависят от степента на патологични промени в става.

Гонартроза на коляното симптоми

Заболяването състои в пряко подчинение от етапа на травматизацията на колянната става.

Общи симптоми: силна болка в мястото на нараняване, увеличаване на връзка в цялост, силно подуване, наличие на кървене, нарушения на функциите на ставата до загуба на двигателната функция.

Болковият синдром се засилва, ако кървенето продължава. Освен това се наблюдава синюшност на кожата в областта на ставите, повишаване на температурата. След като от ставата удалят кръв, вероятно засилване на болка или промяна на нейния характер.

Гонартроза на коляно
Един от основните симптоми на гонартроза е увеличаване на коляното в цялост

Ако не се пристъпи към лечение, гонартроза на коляното има сериозни последици: хрящалните тъкани се импрегнират с кръв, се образуват съсиреци, които с течение на времето се ферментират. Данните действия водят до увреждане на единство на хрущялната тъкан, а също и за нарушаване на нейната гладкост, която спомага за развитието на дегенеративни и възпалителни явления в ставата.

Кървене в кухината на ставата при хемофилия в началния етап може да има скрит характер. В продължение на първите две години от заболяването се наблюдават кръвоизливи по стените на синовията, в крайна сметка се образуват кръвни съсиреци, а още натрупване на гемосидерина. За това всички следват фиброзни промени в ставата, които се проявяват в намаляване на еластичността на капсули на става, сухожилия, хрущялна тъкан, а също и повишена чувствителност към травматизъм и възможност за вторични кръвоизливи. При такъв етап дори често срещано нараняване може да предизвика гонартроза на коляното.

В процес на диагностициране се включва: рентгенологически изследвания в различни равнини, ако има нужда, се използват методи на магнитно-резонансната томография.

Познавателна статия:  Хемартроза на колянната става: причини и методи на лечение

Гонартроза на коляното лечение

Изтриване на кръвта от устната на става следва като може по-рано от развитието на гонартроза. За тази цел се използва пункция на става с измиване и въвеждане в коляното лекарства, които премахват болката и възпалението.

Преди да се извърши пункция правят локално облекчаване на болката. Веднъж премахнахте кръвта от ставата, в кухината му се инжектират вещества, които измиват кухината. Нататък използват лекарства, които предпазват от кървене. След приключване на пункция, на ставата се налагат строга иммобилизирующа превръзка.

Гонартроз на коляното лечение
Изтриване на кръвта от устната трябва да става колкото се може по-рано

Прекрасен ефект от пункция и прогноза на заболяването ще бъдат в тези случаи, ако сте за първи път е гонартроза на коляното. Срокове на лечението се намаляват, когато кървене в този става вече са били наблюдавани, така че ефектът ще е много по-малък, защото има вероятност от развитие на дегенеративни процеси в тъканите на става.

При възникване гонартроза на коляното лечение от тези, които са болни с хемофилия се случва с незабавно отстраняване на кръвоизливи в ставите. За да се премахне кръвна загуба на пациента се инжектира антихемофилен глобулин, се извършва преливане компонентите на кръвта, в това число и плазма.

С цел намаляване на риска от заразяване с бактериални инфекции и да не се  превърне възпалението в гноен характер, което може да премине в постоянна форма на артрит, в процеса извършването на пункция в ставата, който поразен с гонартроза, трябва да бъде соблюдена асептика.

През първата седмица лечението гонартроза на коляното се предоставя максимален покой, на пациента се разрешава да се движи с помощта на патерици. С течение на времето, се препоръчва носенето на специално предназначен наколенник, а носенето му е необходимо за завършване на процеса на възстановяване в травмиран коленен став, може и до половин година. По време на възстановителния период пациентът трябва да отиде на лечебна физкултура.

Ако в травмиран став има отломки на хрущялите, а след това е вероятно да се случи повторно кървене в кухината на ставата, поради факта, че кръвоносните съдове могат да бъдат повредени с твърди фрагменти. За да премахнете от ставата всички частици на хрущялната тъкан използват хирургически метод – артроскопия.

В случай, ако колянната ставата повредена достатъчно сериозно, се случват чести рецидиви и изразени възпалителни и дегенеративни явления, след това идват до заключението — замена на травмиран став с изкуствен.

14 коментара

 1. Имах гонартроза на коляното 1 степен и ми помогна пункция, само защото аз навреме се обърнах към лекар.

  • Също имам гонартроза и също така ми помогна пункция, но знам много хора, които имат 2 и 3 степен на заболяването и минават по-сериозно лечение и възстановяване

 2. Добар ден! вече колко време вдигам всякаква техника, 2 години преди начена да боли коляното сначало издържах, а после сутрин стана да боли. бях при лекаря, каза да пронизвам киселина. 1.5 години всичко нормално, продължих да вдигам пак. после болките стават по-малко да се появяват, мисля, че ще отида отново да пронизвам русвиск, а какво да правя?

  • Здравейте, Евгени. Русвиск – това е вътреставно лекарство, се използва при симптоматично лечение на остеоартроза. След курса инжекции продължителността на терапевтичния ефект е 8-18 месеца (в зависимост от стадия на заболяването). Препоръчително е да го използвате в комбинация с други методи на лечение.

 3. Поставена диагноза двустранна гонартроза 2 степен, плюс киста на бейкър в една става. Един лекар препоръчва ваксини Версан Флюид, друг предлага лечение ОТП с помощта на собствена плазма, обогатена с тромбоцити. Какъв по-добър начин?

  • Марина, ОТП помага в лечението на повредени сухожилия, мускули и кости, се използва в хирургията за лечение на спортни травми! По изследвания на учени при типична гонартроза II-III ст. рентгенологични стадии положително въздействие е кратко и се отбелязва само в началото на едномесечен период на наблюдение.

   Затова за лечение се препоръчват нестероидни противовъзпалителни средства, хондропротектори, масаж и лечебна физкултура, здравословен начин на живот.

  • Lyda, този апарат на пазара се появи неотдавна и заедно с добри показания има редица противопоказания, за които е важно да се знае. За лечение на всички заболявания трябва цялостен подход. Определяне може да се прави само от специалист, лекар с опит. Така че сами да използвате нито този уред, нито друг аз не ви препоръчвам.

 4. Добър ден! Моята приятелка има луксация на коляното! Тя 30 години. Сега га безпокои гонартроза! Иска да се опита от ваксина озон! Аз чух по телевизията, че инжекции на озон са много вредни, но това беше за ваксини на лицето! Посъветвайте ме струва да се опита! Благодарим ви!

  • Аня, в момента озонотерапия е доста популярна техника, прилагаща се при лечение на ставите при прогресиране (или превенцията) на артроза. Най-често тези процедури се предписват за засилване действията на други лекарства (обикновено – вътреставна инжекция нахондропротектори). Инжектиране на озон не носи никаква вреда, но за много пациенти се оказва безполезно.

 5. Вие всъщност го направихте толкова лесно заедно с вашата презентация, но аз съм в търсене на тази тема, за да намера в действителност нещо, което смятам, че аз никога не разбирах.
  Това изглежда твърде сложно и твърде широко за мен.

 6. Имам гонартроза на коляното преди няколко години, проведах лечение при няколко лекари. Опитайте се внимателно да научите всичко за своето заболяване при лекаря, като по този начин ще можете да разберете по-добре какво трябва да правите с него.

 7. Здравейте! Аз съм с гонартроза 3 степен,изследването е от 2 години, инжектирана съм в колената за възпаленията по три пъти през седмица,почти никакво облекчение от това, пробвала съм разни мазила, нищо облекчаеащо, при тоеа положение какво трябва да направя?

  • Здравейте Mina Grivova, мога да ви посъветвам да преминете отново преглед при друг лекар и да се консултирате с него за лечение гонартроза.

НАПИШИ КОМЕНТАР