Лечение артроза на стъпалото. Използване на народни рецепти

Лечение артроза на стъпалото. Използване на народни рецепти

4310
0

Какво е артроза на стъпалото?

Това е дегенеративно заболяване на ставите, които проявяват себе си под формата на възпаление в меките тъкани, разрушаването на хрущяла. В по-напреднали етапи протичане на болестта пръстите на краката ще се деформираn, се изкривяват и затова при първите признаци на заболяването си струва веднага да посетите лекар.

Симптоматика на заболяването

Артроза на ставите на стъпалото има следни симптоми:

  • схруска и характерни движения при ходене;
  • зачервяване и подуване, възпаление повърхността на засегнатата става;
  • увеличаване температурата на засегнатото място на стъпалото, става;
  • ограничение в движението на стъпалото, болки при ходене;
  • се намалява чувствителността на стъпалото и се променя формата на става, те се сгъстяват.

Най-често артроза на стъпалото засяга палеца на крака – това може да бъде причинено и с необичайна структура на стъпалото, резултатът от носенето на тесни обувки, травма, генетично предразположение и трясък в обменните процеси на организма, в работата на щитовидната жлеза и полови жлези и така нататък.

Стадии протичане на болестта

Снимка артроза на стъпалото показва ясно колко много може да бъде искривлено стъпалото и по силата на това стартирате лечение не си струва.

Лекарите отделят 3 степени:

1 степен – на този етап течението на болестта се проявява периодично и обикновено, след прекомерно натоварване на краката си. Като говорим за симптомите – при първата степен те външно не се проявяват.

2 степен се проявява с по-ярко изразени, по-редовни болкови пристъпи, движенията възпрепятстват работата. Външно патология се проявява с някои уплътнения става, а също и увеличаване в размер, формирането на така наречена костилка. Ако пациентът дълго време провежда на краката си – болката става силна, се появява силен оток и висока температура.

Артроза на стъпалото
По-често артроза на стъпалото засяга палеца на крака

3 степен. На този етап течението на болестта не само пръстите, но всичкото стъпало, големия палеца силно деформиран, болката пречи пациента, дори ако последният просто си почива. При ходене натоварване на външния ръб на стъпалото, на крак се появяват мазоли, походката – преработвана, отива силно накуцване.

Лечение артроза на стъпалото

По отношение курса на лечение, то може да бъде традиционно, нетрадиционно, лечение чрез физиотерапевтични процедури, но при необходимост може да се определя и хирургичен метод за лечение на артроза. Точно за тях ще говорим по-долу.

Традиционен курс на лечение

Артроза на стъпалото лечение
Носенето на удобни обувки по време на лечението артроза на стъпалото ще допринесе за по-бързо възстановяване

В процеса лечение на по-голямата част от лекарите прибягват до традиционната медицина и нейните методи на лечение. В началото трябва да се променят обувки на удобни и меки, а също и за нормализиране на теглото, ако пациентът се диагностицира в една или друга степен на затлъстяване. Тези мерки ще спомогнат за намаляване на натоварването на стъпалото и засилване на медикаментозно лечение.

Често артроза на стъпалото се лекува с курс на прием на нестероидни, противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен или ортофен – те успешно облекчават пристъпи на болка и възпалителни процеси. Ако такова лечение не дава резултат – лекарите предписват въвеждането на стероидни медпрепарати във вътрешността става.

Също така лекарите предписват и курс на ходопротектори – те позволяват предотвратяване, спиране на деформиране на засегнатите стави и хрущяли, не се допуска тяхното последващо унищожаване, заедно с това те позволяват тяхното укрепване. Освен това, като външни средства лекарите предписват мехлем при артроза на стъпалото – като външно средство такива мехлеми ще стоплят става, ще облекчат пристъпи на болка и подуване, които действат както местно, външно болкоуспокояващо средство. В по-голямата си част сред всички лекарства лекарите най-често предписват такива мехлеми при артроза на стъпалото като Меновазин и Апизатрон, Випросал и така нататък.

Познавателна статия:  Артроза на глезена: причини, симптоми, диагностика, лекуване, профилактика

Физиотерапевтични процедури,

Физиотерапевтични процедури не е отделен курс на лечение – те по-скоро служат като допълнение към традиционния основния медицински курс. Тези процедури ще позволят да се оттеглят негативните симптоми и да засилят основния курс на лечение. Като цяло, сред много процедури се прилага следното:

Ултравиолетово облъчване – именно този метод ще помогне за облекчи болков пристъп и да ускори възстановяването, да премахне възпалението. Се извършва такова облъчване 1-2 пъти на ден, в зависимост от степента на увреждане на ставите.

Терапия с инфрачервен спектър на лазер – в този случай върви пряко въздействие върху нервните окончания, намаляване на тяхната чувствителност, а също така дава възможност за подобряване на притока на кръв в засегнатото стъпало и оказване на упойка ефект.

Низкоинтензивна терапия с ултразвукови вълни – с помощта на тази физиотерапевтична процедура успешно се отстранява подпухналост и болка на засегнатите стави.

Хирургическа намеса – ако всичко определеното по-горе лечение не е дало своя резултат – се назначава радикална хирургическа намеса. В този случай лекарите или фиксират кост и така обездвижват става или заместват го на изкуствен имплант – с данен метод артроза на стъпалото се лекува изключително рядко.

Народна медицина в борба с артроза на стъпалото

Народни средства от артрозата на стъпалото също дават своя положителен резултат и по своята ефективност на практика не отстъпят на медикаментознен курс. Но да ги прилагате, все пак си струва предварително да се консултирате с вашия лекар – на ваша преценка представени няколко рецепти.

Вана за краката
Начин на приготвяне:
в водата се добавя отвара от риган, цветове на теменужка, мащерка, розмарин и хвойна. Трева поотделно или събиране от тези билки се запарва и се добавя в вана за краката.

Компрес от спирт, сол и мед
Състав:

  • Алкохол;
  • Сол;
  • Мед.

Начин на приготвяне:
Всички съставки се вземат в равни части и се смесват.
Използуване:
се поставя за една нощ в засегнатата става. Сутринта се измива с вода.

Настойка от евкалипт за алкохол
Състав:

  • Алкохол – 500 мл;
  • Евкалипт – 100 грама.

Начин на приготвяне:
Евкалипт се добава в спирт или водка и дават да престои 7 дни на тъмно място. Преди употреба необходимо да се отцеди.
Използуване:
Всяка вечер, преди лягане, тинктура се втрива в засегнатата става.

Репей
Използуване:
Репей, който в първата вечер се прилага до повредената става, оставяйки на нощ, във втората вечер – на лист сложете мед и такъв компрес също приложете на крака през нощта. На 3-ия ден на репей народни лечители препоръчват да се прилагат счукани скилидки чесън и компрес се поставя на една нощ, а на 4-ти – на лист са положили не по-малко ефикасен мехлем от артроза на стъпалото – Вишневски маз.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР