Лечебна физкултура и гимнастика при лечение артроза на колянната става

Лечебна физкултура и гимнастика при лечение артроза на колянната става

5361
2

ЛФК при артроза на колянната става — един от основните методи на лечение. Тя помага за:

 • Поддържа нормална подвижност на ставите.
 • За увеличаване на мускулната сила и гъвкавост.
 • Контрол на теглото.
 • Повишаване на ефективността на ССС (сърдечно-съдовата система).

Комплекс упражнения ЛФК при артроза колянната става:

 1. В легнало положение на гръб, свивате и разгъгите краката в коляното. Направете упражнението по 10 повторения.
 2. Под коленната дупка поставете свито на руло кърпа. Напрягане на мускулите на предната хип натиснете коляното върху хавлиена кърпа, за 5 секунди, за да издържи на това положение. Направете упражнението по 10 повторения.
 3. Упражнение трябва да се изпълнява стоя пред стол. Една ръка се придържаме към масата, друга обхватаме външната повърхност на крака, максимално сгибаваме крака в коляното. На 15 секунди задържате това положение. Направи 4 повторения.
 4. Се изпълнява упражнението стоя. Поставете петата на крака на стъпало или на стол, с изправен гръб, крака си в коляното максимално распрямлена. Корпус наклоняваме напред до упора, крака в коленете не се извиват! В това положение се задържат на 15 секунди. Направи 4 повторение. Предназначението на упражнения — укрепване на контузия.
 5. Упражнение се изпълня стоя. Уприте са с ръцете в стената, огъвайте в коляното единия крак, напред друг (болен), изправена е отзад. Внимателно направи скок напред, петите от земята не може да се откъсне. На 15 секунди задържате това положение. Направи 4 повторения. Предназначението на упражнения — укрепване на подколенной мускулите.
 6. Дадено упражнение трябва да се изпълнява в легнало положение на гръб. Под област на коляното се подкладва валяк. Крака е спокоен. Бавно изправете коляното, доколкото това е възможно. На 15 секунди задържате това положение. Направи 4 повторения. Предназначението на упражнения — укрепване на подколенна мускулата.
 7. Се изпълнява упражнението в седнало положение. Крака в коляното сгънато, на ъгъл около 45 градуса. Натиснете петата на пода, 5 секунди, за да издържи на това положение. Направите 10 повторения.
Познавателна статия:  Профилактика на остеопороза

На пациентите, на които е поставена диагноза остеоартрит на колянна става, лечебна гимнастика позволява да запазят пълен обем движения.

Фитнес при артроза на колянната става

Комплекси от физически упражнения при лечението на артроза на колянната става трябва да се изпълнява три пъти седмично, за предпочитане през ден, така че мускулите са имали време да се възстанови. Брой повторения постепенно се увеличава. За изпълнение упражнения, ще ви трябва експандер и швейцарска топка.

 1. Се изпълнява упражнение седя на стол. Единият край на
 2. записан на крака на стола, другият на глезена на тренируемия крак. Гърба е прав. Бавно изправаме коляното за сметка на напрежение предната част на бедрото. Започваме с 3 подходи по 10 повторения.
 3. Се изпълнява упражнение докато лежим по корем. Единият край на експандера здраво закрепен, а другият е на глезена на тренируем крак. Бавно сгибаваме крак в коляното. Започваме с 3 подходи по 10 повторения.
 4. Упражнение се изпълня стоя. Поставете топката между стената и гръба си, стиснав го, като по този начин фиксираме. Краката на ширината на раменете. Започваме бавно да присядаме, като държете гърба изправен. Започваме с 3 подходи по 10 повторения.

Не е задължително да се спазва препоръчителната дневна сума подходи веднага. При артроза на колянната става, лечебна физкултура трябва да ви донесе радост, а не достави неприятни болезнени усещания.

Йога

Йога при артроза на колянната става е най-добрият вариант на ежедневна помощ на тялото си. За начало пациентът трябва да се консултира с лекуващия лекар. Оптимално се счита за индивидуален подбор на комплекс от упражнения, който се фокусира върху вашето състояние.

Познавателна статия:  Шипове в коляното - симптоми и лечение

Масажиране

Масаж е един от най-ефиктивни методи за лечение и профилактика на заболявания на опорно — двигателния апарат. Се назначава масаж при артроза на колянна става за намаляване на симптомите и подобряване на потока на заболяването. В резултат на това лечение, подобрява се кръвообращението, повишава се мускулния тонус, гъвкавост и премахването на болката.

Физически упражнения и почивка са много важни за хората, страдащи от това заболяване. Почти винаги лекарите препоръчват бягане при артроза на колянната става. Но преди да тичат, пациентът трябва да тренирате тялото си ежедневни упражнения за увеличаване на издръжливостта. За начало трябва да свикне с крак разходки със скорост 5 км/час и повече. Такава разходка трябва да продължава не по-малко от 30 минути. Постепенно темпото и времето се увеличава.

Съвестно и системно изпълнение на всички препоръки (ЛФК, масаж, гимнастика) при артроза на колянната става, ще помогне да се забави прогресирането на болестта и да запази обичайния си начин на живот.

2 коментара

 1. Много може да се говори и да се чете за лечение артроза, но гимнастика определено препоръчвам. все още се занимавам с Лечебна физкултура, да тежко, но резултатът има, благодаря

 2. Лечение и профилактика на повечето ставни заболявания и по-специално артроза възможно с помощта на лечебна гимнастика.

НАПИШИ КОМЕНТАР