Крампи на краката: какво да правя, как се лекува

Крампи на краката: какво да правя, как се лекува

957
0

Ако страдате от крампи на краката, то имайте предвид, че те се случват по-често през нощта, а какво може да бъде по-лошо, отколкото да се събуди от внезапна болка? Ние сме събрали най-честите въпроси за причините за спазми в краката и съвети, как да се справяте с тях.

Какво е крампи на краката
Какво е крампи на краката

Какво е крампи

Крампи – това е рязко съкращаване на мускул, който човек не може отпусне. Тя може да бъде дълга или къса, но винаги е придружена с болка. Я причинява голям брой продукти на разпадане, които се отделят при силно съкращаване на мускул.

Какви са причините за крампи на краката през нощта при варикоза

Първопричината на крампи при варикоза е застой на кръв във вените, неизбежен при това заболяване. Кръвта е в застой, налягане във вените се увеличава, и водата излиза в околните тъкани. Но заедно с нея излизат и микроелементи, които са необходими за правилното съкращаване на мускулите – калий, калций и натрий. В резултат на това мускулите започват да се свиват спонтанно, а ирва и са крампи. Да се отървете от тях в домашни условия невъзможно: варикоз може да се лекува само от лекар. Затова, ако ви притесняват крампи на краката през нощта, препоръчваме да се обърнете за съвет към флеболог.

На второ място, при варикоза притока на кръв във вените е затруднен, а в нощното време той става особено бавен. Мускулите могат да започнат да се свиват с импулси, за да „прокарат“ кръвта през съдовете.

И на трето място, има и още един, малко по-сложен механизъм. Въпросът не е само в това, че мускулът се свива, но и в това, че той не се отпуска. Когато кръвта във вените е в застой, изработване на АТФ се намалява, и механизъм, който „отпуска“ мускул, дава срив.

Познавателна статия:  Мускулни крампи - причини и лечение

Какви са причините за крампи на краката при бременност?

Чакане на дете – със сигурност е щастливо, но същевременно и много трудно. Точно в този период в резултат увеличаване на теглото, хормонална корекция, намаляване на активност при много бъдещи майки се развива варикоза. Което и става една от причините за нощни крампи.

Обърнете внимание: спазми, подуване на краката по време на бременност – тревожен симптом. Той може да свидетелства за дефицит на микроелементи, може да бъде резултат на големи загуби на течност (например, по време на токсикоза), крампи се появяват ако нарастващата матка притиска долната куха вена и т.н. Бъдещата майка трябва непременно да се консултира с лекар, който точно ще определи причините за крампи.

Как да се отървете от нощни крампи на краката?

Ако сте се събудили през нощта от внезапни крампи, то първото желание – да се разтрие болния крак. За съжаление, това не винаги помага за облекчаване на болката.

В легнало положение може да се направи следното: издърпайте към себе си стъпало на болния крак, едновременно стискане и опъване с дланите прасеца (защото обикновено се свежда именно нея). Това ще ви помогне бързо да се свали пристъпа. След това поработете със стъпалата на двата крака, направете кръгови движения или периодично опъвайте на себе си. Това активира циркулацията на кръвта и болката ще премине.

Някои съветват при много интензивна крампа опитайте да я премахнете, убождайки крака с карфица или игла. Ние се съмняваме, че тя ще бъде под ръка по време на нощния сън. А ето няколко пъти да се щипнете за пищяла можете, въпреки че и това може да бъде трудно, ако крмпа е много силна.

Познавателна статия:  От какво възникват мускулни спазми, профилактика и лечение

Също така, ако намален крака, можете да се изправите на гол хладен пол (но не върху килима, ефектът ще бъде не такъв) и опитайте да ходете. А когато мускул се отпуска, все още стоя на пода, переминайтесь със стелката да е на пета в рамките на една минута. Това е просто упражнение помага за подобряване циркулацията на кръвта.

Не бих искал да се сблъсна с нощни болки. Има ли някаква профилактика в случай на спазми в краката при варикоза?

За профилактика на крампи при варикоза помага:

  • правилен избор на обувки – желателно да е на нисък ток и плътно да държи глезена;
  • липса на прекомерно физическо натоварване;
  • корекция на хранителния режим. Включете в дневното меню храни, богати на калий, калций и магнезий. Яжте повече млечни продукти, бобови, зърнени култури, дайте предимство не на шоколад, а сушени сливи и кайсии
    . И не забравяйте, че пушенето, а също и пиенето на много кафе и силен чай може да провокира крампи.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР