Кокцигодиния – болка в опашната кост

Кокцигодиния – болка в опашната кост

5305
4

Кокцигодиния — това е болковият синдром, проявяващ с пристъпообразно възникнали или постоянни болки в областта на опашната кост. Във връзка с анатомични характеристики на сгради намиращи се в близост до тази област органи на кокцигодиния по-често се срещат при жените. Това се дължи на подвижност на опашната кост във връзка с детородна функция. Възраст на пациентите може да бъде най-различен, но най-често – от 40 до 60 години.

Причини на кокцигoдиния в опашната кост

Причини на кокцигoдиния в опашната кост
Кокцигодиния, причинена от травма, се проявява не веднага

Причини на кокцигодиния могат да бъдат различни, но най-често появата му се дължи от заболявания или травми на крестцовите нервни сплити. Кокцигодиния, която настъпва след травма (падане върху опашната кост, удар за него или за твърд предмет) в някои случаи се дължи на разместване или луксация на опашната кост, в други – формирането на белези в околните меки тъкани, миозит на околните мускули, които често са придружени от разместване или луксация на опашната кост. Характерна особеност на посттравматична кокцигодиния е, че травмата може да бъде дълго до появата на болки, така че пациентът често се забравя за нея и не се свързва с появата на болки с травма.

До други причини за възникване на кокцигодиния включват заболяване на нервите и мускулите в областта на перинеума, опущане перинеума (често това се случва след раждането), рубцови промени в областта на задния проход, като резултат на отложени операции, запек и диария, които водят до продължително сидение в тоалетната и навик постоянно да седя върху нещо меко и така нататък. Възможно е също така известна връзка кокцигодиния със заболявания на близо разположени органи (костите на таза, ректум, фибрите на таза, мускулите на тазовото дъно и т.н.).

Патогенезата на синдрома на кокцигодиния се дължи с локален спазъм от част на промежностния мускул и съкращаване на тазовите връзки. Локален гипертонус на промежностния мускул не представлява никаква особеност на техния произход, възниква той според закони на образуването на граничната точка на скелетните мускули. В изолирана форма гипертонус този мускул създава видимост на самостоятелно заболяване, което не се вписва в обхвата на класическите заболявания на органите в малкия таз.

Симптоми на кокцигoдиния в опашната кост

Основен признак на кокцигодиния е постоянна или приступообразна болка в областта на опашната кост или в областта на задния проход. Понякога боли веднага и на двете места. Болката може да бъде постоянна или да се появява внезапно, тя се усилва при седене, вдигане, дефекация, често иррадира (отдава) в слабините, на седалищния област, половите органи, вътрешна повърхност на бедрата – това е болки, ограничени възможност за разпространение на сплит на опашната кост (понякога болният се затруднява в определянето на мястото за възникване на болка). Болката често се появява през нощта, може да се носи рязък, ударен или пищялен, тъп характер, продължителност на болката може да бъде различна, тя може да премине самостоятелно или след прием на болкоуспокояващи средства. Пациентите също може да притеснява чувство на тежест или постоянен дискомфорт в областта на опашната кост. Болка в опашната кост носи пищялен, лют, пробиян характер, рязко се ограничава физическата активност на пациентите.

Симптоми на кокцигoдиния в опашната кост
Болка в опашната кост носи пищялен, лют, пробиян характер

Често по време на пристъпи на болката се появява бледост на кожата и обилно потене – това е знак, че реагира вегетативна нервна система, иннервираща кръвоносните съдове – в отговор на болка кръвоносните съдове се спазмират (се стискат). Тъй като състоянието на органите в малкия таз играе важна роля в оформянето на емоционален фон на пациента, депресивни реакции са задължителен спътник на този синдром.

При изследването се определя от болезненост при натиск върху опашната кост. В редица случаи травматическа кокцигодиния (болка в опашната кост след нараняване) може да изчезне спонтанно, което се обяснява на рассмокчване на хематоми, белези. Обаче в повечето случаи кокцигодиния (болка в опашната кост) протича продължително и упорито, а ремисия се заменя с изостряване.

Често се определят огъване, дори луксация на опашната кост, разширени вени на ректума, загиб на матката, остатъчни явления пренесени възпалителни процеси, опущане на органите в малкия таз и др

Диагностика на кокцигодиния

За да се постави диагноза на кокцигодиния, трябва изцяло да изследва пациента и да се изключат заболявания, които също могат да причинят болка в тази област (хемороиди, пляскане на задния проход, възпалителен процес в мастната тъкан, околната ректума, заболявания на гръбначния стълб, възпаление на седалищния нерв, различни гинекологични заболявания и така нататък). Задължителни консултации гинеколог, уролог и невропатолог.

Наличие на болка в областта на опашната кост изисква извършване на пръстно изследване на ректума. Пръстно изследване на ректума, често може да се идентифицира или предполага причината за заболяването е вече в кабинета на лекаря. Обективно при изследването с пръста през ректума (per rectum) винаги се определя значителна болезненост в зоната на опашната кост, болезнено уплътнение под формата на радиален тяж в задния сектор на палпация. Налягане на този тяж придружени от значително увеличаване на болки в опашната кост. По думите на пациенти, болка дълбочинна, „действа на нервите“. Понякога успява да се палпира болезнена крестцого-остисто сухожилие под формата на много твърда тяжа.

За поставяне на диагноза се извършва ултразвуково изследване на коремната кухина, рентгенография на отдел крестцово-опашната кост на гръбначния стълб (запис на травми и заболявания на гръбначния стълб, които могат да предизвикат болки) и ректума (ирригография – запис на тумори и различни промени в стената на ректума), а при необходимост — сигмоидоскопия, ортопедическо, урологическо, гинекологическо изследване. Също се извършва оглед на лигавицата на ректума с помощта на специална апаратура – сигмоидоскопия, често позволява да се разкрие заболявания, които е невъзможно да се открият при други видове изследвания, включително и малки тумори.

Кокцигодиния лечение

Лечение на кокцигодиния в опашната кост
Кокцигодиния лечение

Лечение на кокцигодиния зависи от причините за възникването му, но има и общи принципи на консервативна терапия, те включват в себе си голям обем от физиотерапевтични процедури: електротерапия с въвеждането на електроди в ректума, ултразвук с обезболваща смес или с глюкокортикоидни хормони (например, с гидрокортизон), парафинови апликации, озокерит, лечебна кал, подводно изтегляне и така нататък.

При силни болки предписват новокаинова блокада (въведение разтвори на новокаина в областта на нервните сплетения), блокада с лидокаин, гидрокортизон, дипроспан, кеналог и т.н., масаж на мускулите на ректума. С успех се прилага метод за въздействие върху биологично активни точки, разположени върху кожата (рефлексология, акупунктура). Задължително се провежда манипулативна терапия (ако пациентът няма други противопоказания), която подобрява регионарно кръвообращение и възстановява изгубен обем движения на увредените на опашната кост. Се препоръчва лечебна гимнастика.

Постизометрична релаксация на мускулите на тазовото дъно при кокцигодиния (болки в опашната кост) е не само лечебен, но и диагностичен прием, избавляващ болният от страх от неизвестността. При лечение на кокцигодиния (болки в опашната кост) отстраняване на подпухналостта, възпаление, болестност, възстановяване на обхвата на движение се ускорява при използване на физиотерапия.

За облекчаване на емоционалното негативен фон могат да бъдат причислени нейропсихотропни средства.

Оперативно лечение се провижда само при фрактура или луксация на опашната кост.

Резултат на лечение зависи до голяма степен от това, колко правилно е установена причината за заболяването. Така на болните се препоръчва да се консултирате с вашия лекар веднага след появата на болката – това ще увеличи шансовете за правилното поставяне на диагноза и лечение, а оттам и да се възстанови.

4 коментара

  1. Ме боли опашната кост вече 5 години. Първата година трудно да се седи, втората година престанах да седя. Сега не мога да ходя, легнал режим. Изследване на ядрено-магнитен резонанс, проктолога, гинеколог нищо не показват. Лечението не помага. Какво ще стане след това се страхувам да мисля.

  2. Мери, мисля, че не трябва да се спирате, а трябва да приемате съвети от различни лекари в градовете, санаториуми и така нататък

    • ignat, трябва да се обърнете към травматолога, неврохирурга или хирурга.

НАПИШИ КОМЕНТАР