Коксартроза лечение, симптоми и профилактика

Коксартроза лечение, симптоми и профилактика

3297
0

Коксартроза (деформираща остеоартроза на тазобедрената става) – това е полиетиологично заболяване на тазобедрените стави, което е един от най-често срещаните дегенеративно-дистрофични заболявания на опорно-двигателния апарат (а именно ставите) на човека. По-често страдат от тази патология хора, по-възрастни от 40 години, а също жените незначително по-често от мъжете.

Коксартроза симптоми и лечение
Коксартроза – заболяване на опорно-двигателния апарат

Причини за появата на коксартроза

Има редица провокиращи фактори за възникване на коксартроза:

 • постоянно прекомерно натоварване на тазобедрената става (при затлъстяване, при спортисти);
 • патология на гръбначния стълб (кифози, сколиози, кифосколиози) и/или стоп (плоскостъпие);
 • хормонални и метаболитни нарушения;
 • циркулаторни нарушения;
 • заседнал начин на живот;
 • възрастен и старчешки възраст.
Коксартроза - лечение на болестта, симптоми и профилактика на заболяването коксартроза
Коксартроза порази тазобедрената става

Коксартроза може да се развива на фона на други заболявания (отново), като например:

 • вродена луксация на бедрото;
 • дисплазия на тазобедрените стави;
 • болестта на Пертес (остеохондропатия на главата на бедрената кост);
 • младежки епифизиолиза главичката на бедрената кост;
 • асептична некроза главичката на бедрената кост;
 • пренесени травми (счупване на таза, счупване на шийката на бедрената кост, травматични навяхвания и др);
 • възпалителни процеси и инфекциозни лезии (артрит).

В някои случаи причината за възникване на коксартроза не може да се установи, тогава такава коксартроза се нарича първична (идиопатична).

Коксартроза на тазобедрената става се отнася до дистрофични заболявания. В основата му лежат дегенеративни промени на хрущялната и костната тъкан на става, в следствие на което се появяват болка и нарушена функция на движението. За съжаление това става естествен процес на стареене.

Коксартроза симптоми

Клиничните прояви на тази болест зависят от стадия развитието на патологичния процес. Въпреки това могат да се разграничат общите симптоми на коксартроза:

 • болков синдром (в областта на тазобедрената става, коленете, слабините, бедрото), който може да възникне както при натоварване, така и в състояние на покой;
 • скованост (ограничение) на движенията в засегнатата става, вследствие на което може да се появи накуцване;
 • постепенно развитие на атрофия на мускулите на бедрото;
 • засегнат крайник става по-кратък от здравия.

В началния етап развитието на заболяването болката се появява периодично (след физическо натоварване) и изчезва след почивка. Ограниченията за движение и атрофия на мускулите не се наблюдава.

На втори етап развитието на коксартроза болката става по-интензивна, възниква по-често и може да се появи дори и в състояние на покой, както и да се ирадиира в слабините и бедрото. Се появява ограничение на подвижността, накуцване след физическо натоварване. Наблюдава се малка вътрешна ротация на бедрото.

При развитието на третия етап на коксартроза болки стават редовни, интензивни, се развива значително ограничение на подвижността в болната става, фрактура на крайника съкратена и пациентът започва да накуцва, да увеличава при това натоварване на засегнатата става. Постепенно се развива атрофия на мускулите.

Познавателна статия:  Бурсит на тазобедрената става

Диагностика на коксартроза

Диагностициране на коксартроза се основава на клинико-рентгенологични данни. Радиография на засегнатите стави ви позволява да инсталирате етиологията и етап от развитието на тази болест. Така, при развитието на коксартроза на фона болестта на Пертес или младежка епифизиолиза на рентгенограмата се определя промяна формата на проксималната част на бедрената кост, деформация на главата и намаляване на шийно-диафизарен ъгъл (се формира coxa vara).

При диспластична коксартроза се определя асиметрия и изправяне на ставна ямка, а също и увеличаване на шийно-диафизарен възел. При посттравматична коксартроза рентгенологична картина зависи от вида на получената травма, а също и форми на ставните повърхности след срастване на костите.

При всякаква форма на коксартроза в рентгенограмата се определя стесняване на ставна цепка, а също така могат да се визуализират остеофити.

По-рядко с диагностична цел се използва компютърна и магнитно-резонансната томография.

Видове на заболяването

Коксартроза може да бъде първичен и вторичен, в зависимост от неговата етиология.

Лечение на коксартроза

На първите два етапа възможно прилагането на консервативни методи лечение на коксартроза. При обостряне се предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, мелоксикам, индометацин и др), при неефективност на които възможно прилагането на вътрешно ставно инжектиране на хормонални препарати (преднизолон, хидрокортизон и др). Възможно също прилагането на хондропротектори, вазодилататори и мускулен релаксант.

При възникване на посочените по-горе симптоми се препоръчва веднага да се консултирате със специалист, тъй като в началния етап възможно консервативно лечение на тази болест.

Може би определяне на физиотерапевтични процедури (магнитотерапии, лазеролечение, УЗ-терапия, УВЧ-терапия и други подобни), лечебна гимнастика и масаж.

По-късните етапи се прилагат хирургични методи за лечение на коксартроза (артропластика, ендопротезиране става).

Коксартроза лечение
Ендопротезиране на тазобедрената става

Усложнения и профилактика на коксартроза

При несвоевременно обращение или отказ от лечение на коксартроза може да се случи инвалидизация вследствие развитието на пълна неподвижност на ставата.

С профилактична цел се препоръчва да се избягва излишен стрес на тазобедрената става (включително борба с наднорменото тегло), водене на активен начин на живот, достатъчна физическа активност, рационално хранене и навременно лечение на коксартроза.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР