Киста на Бейкър в колянната става. Симптоми, причини, лечение

Киста на Бейкър в колянната става. Симптоми, причини, лечение

15905
4

Съдържание на статията:

Всяка киста представлява затворена структура. Графично може да се представи като торбичка или мехур, който се намира вътре в увредените тъкани. Те могат да се срещнат у хора почти от всеки възраст. Това е едно и също и се отнася и към това, когато човек открива киста на Бейкър на колянната става. Киста на Бейкър на колянната става или както я наричат, киста на подколенна дупка представлява доброкачествен тумор.

Киста на Бейкър в колянната става
Визуално киста на колянната става изглежда така

Външно изглежда като леко образование, но при осмотър се усеща плътно тяло. По второто име може да се разбере, че тя се локализира на задната повърхност на колянната става. Особено рязко се откроява, ако пациентът разгъва си крака, но при флексия на крака киста на Бейкър на колянна става почти не се вижда. По-добре изглежда киста на Бейкър коляното на снимката. Както и всяко друго заболяване, това заболяване също има разновидности, например, гангалиева киста на коляното.

Като само в първия етап на образуването на киста не носи на своя притежател никакви неудобства, но при постигането на значителен размер, тя може да се превърне в хроничен оток на колянната става. Растежа на кисти придружени с нарушение на кръвообращението, което се проявява в онемяване на тъканите, пронизване, гърчове и други неприятни чувства. Освен това, нейният ръст може да се осложнява с тромбози и тромбофлебити, по-просто казано застоя на кръвта, което по-късно може да доведе и до загуба на крайник. Различни видове на това заболявание, сред тях параменискова киста в коляното, трудно се поддава на лечение. Така или иначе, киста под коленен став, лечение на която, обикновено е дълъг и сложен, често изискват хирургическа намеса, се диагностицира по симптоми, за които става дума по-нататък.

Симптоми на киста в колянната става

Симптоми, по които не може да има съмнения за заболяване.

Познавателна статия:  Артрит на пръстите на ръцете симптоми и правилно лечение

Като цяло, включително на първите симптоми или признаци, болните усещат следното:

 • Дискомфорт, който е следствие от появата в организма чужеродно новообразование;
 • В подколенна става се появяват силни болки, особено по време на движение
  Киста на Бейкър в колянната става
  място на образуване на киста

  и чувството на скованост;

 • Постепенно болката може да премине към прасците. Също така болката може да се появи дори след малки физически натоварвани;
 • В подколенна дупка възниква малко подуване. То по своя размер може да прилича на топка за пинг-понг;
 • Заедно с тези симптоми на силно намалява подвижността на колянната става, и като резултат на това се затруднява подвижността на краката си.

Причини за появата киста на Бейкър

Отварянето на основните симптоми, би било несправедливо да не се каже за причините на тази болест. Причините, поради които възниква киста на Бейкър на колянната става, се отнасят до развитието на едно от заболявания на колянната става. Ето малък списък:

 • Различните травми в коляното, включително и спортни – натъртвания, навяхвания;
 • Повреда на мениските и техните по-нататъшни структурни дегенеративни промени;
 • Повреди, които водят до разрушаването на ставния хрущял;
 • Хроничен синовит. Синовит – това е възпалителен процес на черупката на колянната става;
 • Остеоартроз, намиращ се в стадий на развитие;
 • Остеоартрит;
 • Ревматоиден артрит;
 • Пателлофеморален артроз.

Методи за диагностициране на болестта. Лечение на киста на Бейкър

Постановка на диагнозата се започва с разпит на лекаря за симптомите. Въз основа на получените отговори специалист ще възстанови историята на болестта и да разбере за причините, които доведоха до върха. Също така в поставяне на диагнозата на вашия лекар ще ви помогне пальпация на тумора. Той ще търси мека маса в подкаленната дупка. Също така той трябва да проучи обхвата на движение на коляното. А за по-точно определяне на коляното става на пациента разглежда на УЗИ. Ултразвуково изследване дава по-пълна и точна картина на болестта, позволява да се определи размери на образованието и етап на неговото развитие.

диагностициране на киста на БейкърСъщо така е препоръчително прилагането на ядрено-магнитен резонанс – магнитно – резонансната томография. Този метод на диагностициране дава възможност за по-точно определяне на етапа на развитие на заболяването, местоположение новообразование, а понякога и позволява по-точно да се определи набор от причините, които доведаха до заболяване, което помага за по-точното диагностициране и избора на методи за лечение. Към днешна дата при лечението на тази болест се практикува като консервативни методи, оперативната намеса, така и методите на алтернативната медицина.

Лекуваме кистата с народни средства

Основното средство при използване на народни средства при лечение на тази болест е тинктура от златен мустак. За подготовката му билкари вземат почти всички растения, с изключение на корен. Тази зелена маса, която трябва да състои от мустаците, листата и стъблата на растенията се поставят в две стъклени буркани с обем от три литра. След като смес се пълни буркани, си наля водка и се поставя в тъмно и хладно място за три седмици.

След като тинктура е готова, тя трябва да се отцеди, след което ръката ви ще се тинктура, а останалата част под формата на джибри. Вижимката използвайте за компреси върху засегнатото място, а самата тинктура употреба вътре. Консумирана доза по 2 глътки 2-3 пъти на ден.

За деца, които капка алкохол е забранено, може да се правят компреси от смес от репей и жълтениче. Този инструмент ще помогне не само на децата.

Консервативен метод на лечение

Назначава го само лекар. Най-лесният начин включва пункция на киста на Бейкър с дебела игла. Чрез нея с помощта на спринцовка се отстранява съдържанието на киста, а след това в кухината на кистата се инжектира разтвор на хормонални противовъзпалителни лекарства. Например, това може да бъде хидрокортизон, дипроспан или техните аналози.

Консервативен метод на лечение киста на коленен ставЗа по-добър протичането на лечебния процес лечението може да се допълни с противовъзпалителни мехлеми, компреси, инжектиране на хормонални препарати, които се инжектират директно в ставата. Допълнително лекар може да предпише различни физиопроцедури за укрепване на сухожилията.

От други допълнителни процедури лекар може да ви посъветва прием на болкоуспокояващи, носенето на коляното скоба (еластичен бинт). А през нощта, можете да използвате повдигане на краката на издигане.

Единственият минус на това лечение може да се превърне в това, че тя не винаги е ефективна. В края на краищата, болестта често се връща. Така че ако имате изликувана с традиционни начин киста на Бейкър, то трябва постоянна консултация на лекар.

Оперативна намеса

Ако новообразувания много по-големи размери, има доста значителни нарушения в работа на колянната става, заболяването е много бързо прогресира, всички методи, които са използвани по-рано, се оказаха неефективни или настъпи рецидив, лекарите прибягват до средство като операцията.

Тя по време отнема повече от половин час. Но въпреки това натоварване на проопериран став възможно само след 5 дни. А следоперативни шевове са заснети през седмицата.

4 коментара

 1. Здравейте !кажите ми моля, какво това може да бъде.Сначало пищялна болка под коляното на левия крак.От около месец.Днес начена да стреля периодично.Палпирам нищо не намерих никакви тумори.при натискане нищо не боли.

  • Кейт, болки под коляното, като и в коляното, може да имат десетки причини: патология на сухожилно-свързващия апарат, развитието на артрит или артроза, увреждане на менискуса, лумбална радикулопатия и т.н. Консултирайте се с ортопед или травматолог за изследване.

 2. Добро утро!Моля какви могат да бъдат причини…преди година получих травма,частично разкъсване на сухожилието и увреждане на менискуса,сега ми боли под коляното отзад,боли когато ходя,обличам бандаж и все още ме боли!Трябва ли да се направи ЯМР? Мажа крем-диклофенак.

  • Игнат, причините могат да бъдат най-различни, може би се образува киста на Бейкър или се развиват дегенеративни процеси (например, артроза). Ако искате точно диагностициране, тогава по-добре да се направи ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография. При разглеждането на КТ по-добре се вижда костно образование и отлагане на сол, а при ЯМР – състоянието на меките тъкани и хрущялите.

НАПИШИ КОМЕНТАР