Кифоза видове, симптоми и лечение

Кифоза видове, симптоми и лечение

6423
1

Под понятието „кифоза“ разбират изкривяване на гръбначния стълб в горната част на гърба с възможност за образуването на горба. Най-често това изкривяване се появява в гръдния отдел, съответно най-разпространа кифоза на гръдния отдел на гръбначния стълб. При това заболяване гръбначния стълб приема неправилна форма, поради което стойката изглежда наведен или сгънат. Най-често това заболяване се наблюдава при момчета на възраст 11-15 години, т.е. в периода на интензивен растеж.

Струва си да се отбележи, че хора, засегнати от тази болест, могат в продължение на дълго време да не забележат проблеми, докато те не бъдат информирани за това от приятели или роднини.

Причини за появата кифоза
Хора, засегнати от кифоза, могат в продължение на дълго време да не забележат проблеми

Причината за болестта е проста. Гръбначния стълб, както е известно, състои от прешлени и междупрешленни дискове, при това той се държи на мускули и сухожилия. Ако няква секция отслабва, то гръбначния стълб се гърбути и той трябва да работи при екстремни натоварвания.

И тъй като ребра са приложени именно към гръбнака, след това става трудно да диша, могат да се появят явления на застой и започват да се развиват други заболявания. Също така могат да бъдат сериозно засегнати претоварени гръбначни дискове, съответно голям риск от развитие на остеохондроза и появата на междупрешленните хернии.

Видове и причини за появата на кифоза

Постурална кифоза – също се нарича „кръгъл гръб“. Този вид заболяване е резултат от слаба стойка. Той най-често се среща у представителите на мъжкия пол на възраст до 30 години. „Заседналият“ начин на живот и постоянна наведа водят до това, че се формира наклон напред. Този вид кифоза достатъчно лек, всеки човек може да се отърве от него самостоятелно, достатъчно просто да се контролира собствената си стойка и периодично разтягане гръбначния стълб (вис на висилка).

Дорзална младежки кифоза (болест на Шоерман Мау) – в този случай се променя формата на няколко прешлена, те придобиват формата на клин, техната предната част се стеснява. В резултат на това се получава кифоза в гръдния отдел на гръбначния стълб. Окончателното становище за причините за появата на болестта все още няма, най-призната е генетична теория.

Познавателна статия:  Причини и симптоми на ахондроплазия

Вродена кифоза – името говори само за себе си, човек вече роден с този недостатък, като например – с не напълно оформен гръбначен стълб, което често води до патологично заболяване. При това кифози на крайни степени – честа причина за парализа на долната част на тялото, особено в резултат на инфекция или травма. Именно с този вид заболяване са свързани редица нарушения при уриниране. Трябва да се отбележи, че консервативно лечение на този вид кифоза често се оказва безполезен, а единственият възможен ефективен вариант остава хирургическа намеса.

Посттравматична кифоза – обикновено се появява след травма на гръбначния стълб, което води до появата на прогресивна кифоза, в резултат на което става свиване на нервните структури на гръбначния стълб. Лечението се предписва в зависимост от сериозността на травмата.

Постоперативна кифоза – се появява при лошо фиксиране и не спазване на препоръките в следоперативния период. За отстраняване на този проблем нужда от повторна операция.

Дегенеративна кифоза – може да се нарече дегенеративно-дистрофични промени в гръбначния стълб. В продължение на дълго време този процес води до появата дефекти на междупрешленния диск, промени в прешлените и отслабване на мускулите и сухожилията, които поддържат гръбначния стълб. Всичко това в крайна сметка води до образуването на кифоза.

Симптоми, които се проявяват при кифоза в гръдния отдел на гръбначния стълб

Симптоми при кифоза в гръдния отдел на гръбначния стълб
При кифоза се започва формиране на гърбица

Най-често срещаният и забележим симптом – болки в гърба. Обикновено болковият синдром включва мускулен спазъм. В някои случаи може да се случи степента на нервните корени или на гръбначния мозък, тогава се появяват не само болка, но и слабост в крайниците, скованост на ръцете и краката, тазови нарушения. В най-тежките случаи може да се развие дори в нарушение на работта на белите дробове и сърцето.

Познавателна статия:  Какво да правите, ако имате болки в гърба?

Също така при това заболяване се започва формирането на горба, което характерно за по-късните стадии на болестта и на различните напреднали случаи.

Струва си също да се отбележи, че лекарят поставя диагноза не само на базата на тези симптоми. Той задължително трябва да знае, имало ли случаи на деформация на гръбначния стълб при вашите роднини или родители, локализация и характер на болката, имали ли сте операция на гръбначния стълб и т.н.

Във всички случаи на пациентите с подозрение на кифоза в гръдния отдел на гръбначния стълб предписват рентгенограма на гръбначния стълб, която има за цел да се определи ъгъла на деформация. За уточняване на диагноза може да се извърши и компютърна или ядрено-магнитен резонанс.

Консервативно лечение или хирургическа намеса?

В повечето случаи се прилага консервативно лечение на такава диагноза, като „кифоза на гръдния отдел на гръбначния стълб“. ЛФК, медикаментозно лечение, физикална терапия, масаж, в някои случаи – носене на специални корсети. Само трябва да се има предвид, че корсети са предназначени само за намаляване на болковият синдром, те не допринасят за възстановяване на стойка. Освен това, те продължително и безконтролно прилагане само вреди, отслабване на мускулите на гърба и води до прогресиране деформация на гръбначния стълб.

Хирургическа намеса се използва в някои случаи, носи в себе си някакъв риск, защото далеч не винаги лекарите предлагат такъв вариант за лечение, а пациентите рядко на него са съгласни. Като цяло, основните показания за операция при кифоза са:

  • ярко изразен болезнен синдром, който не се поддава на консервативно лечение;
  • бързо прогресиране на болестта;
  • декомпресия на нервните корени и гръбначния мозък;
  • козметични показания;
  • премахването на вече съществуващи недъзи;
  • защита на нервните структури от по-нататъшни увреждания и компресия.

1 коментар

  1. имам кифоза и скалиоза, аз стигам до пода и дори мога длан на пода да се сложа. как това е свързано изобщо? а обратно да оправя гърба си, не мога.

НАПИШИ КОМЕНТАР