Какво е медианна дискова херния

Какво е медианна дискова херния

7593
2

Известно, че дискова херния – явление, което е неприятно, да не кажа повече. Днес ще разгледаме един от най-неприятните варианти на диагноза е задна медианна дискова херния. Какво означава това?

Какво е медианна дискова херния

Колко опасна задна медианна дискова херния?

Като цяло името „медианна“ херния носи тогава, когато скъсване хрущяла на диска се случва точно по неговия радиус. Ако става въпрос за предна медианна дискова херния, то тя не е толкова опасна – най-лошото нещо, което очаква човека в този случай – болков синдром. А задна медианна херния – явление изключително коварно и много по-опасно за пациента.

Колко опасна задна медианна дискова херния
Задната медианна дискова херния прониква в гръбначния канал

Трябва да се помни за това, че задната медианна дискова херния прониква в гръбначния канал с всички произтичащи от това последици – компресия на гръбначния мозък, заради което се случва инервация на вътрешните органи и крайниците. Няма особен смисъл за изясняване всички възможни негативни последици, но повярвайте те са много неприятни.

Но има и още една трудност – лечение на подобна херния е много по-трудно. Оказва се, че тя, по някакъв начин, „скрита“ и да се стигне до нея доста трудно. Но дори ако успешно „стигнахте“ до мястото локализацията на проблема, това не улеснява положението, тъй като хирурга трябва да работи буквално „в тясно сътрудничество“ с гръбначния мозък. Така че всяко погрешно движение може да доведе до необратими последствия.

В крайна сметка именно този тип херния най-често се нуждае спешно от хирургическа намеса. Ако при други херния индикация за операция обикновено е болка, то в този случай ситуацията е много по-лоша, тук вече става въпрос за правилно функциониране на много вътрешни органи. От друга страна, лекарите до последно не искат да поемат рискове (който винаги има с хирургическа премахване на подобна херния) и се опитват да елиминират проблемата с консервативни методи. Заслужава да се отбележи, че в повечето случаи това е възможно – тялото ни има огромни възможности за самолечение.

Защо възниква медианна дискова херния?

Този въпрос възниква почти у всички пациенти, на които се поставя тази диагноза. Парадоксът е, че на въпроса „Защо?“, трябва да зададете преди възникването на проблема. След това, най-вероятно, тя може да бъде избегната.

Ако ще разгледаме въпроса подробно, а след това на първо място трябва да се разбере, че човешкият гръбначен стълб – добре балансиран и е много надежден механизъм. Но, както и всеки друг механизъм, той има свойство „да отслабва“ и „да се счупи“, ако условията на използването му са далеч от предвидените. В този случай вниманието в по-голямата си част се концентрира върху междупрешленните дискове, като най-уязвими за „житейски несгоди“ част на този механизъм.

Какво необходимо за нормална работа на междупрешленните дискове? Достатъчна „храна“ (вода, хранителни вещества и микроелементи) и физическо натоварване. Именно с тези параметри в днешно време най-често възникват проблеми, източник на които и да е съвременен начин на живот. Ето защо дадено заболяване бързо „младее“ – ако по-рано дискова херния се откриваше само при възрастните хора, то сега това явление доста разпространено и сред младите хора.

И така какво липсва? На първо място-необходими хранителни вещества и микроелементи. Не е тайна, че в днешно време много хора се хранят с неправилно ядене, съдържание необходимите на организма компоненти в което много по-ниско от нормата. Но това е само първият проблем, с който хората повече или по-малко спокойно решават.

Класификация на задна дискова херния
Класификация на задна дискова херния: 1 — медианна;
2 — парамедианна, 3 — странична интрафораминална, 4 — странична екстрафораминална

Има проблем много по-сериозен. В частност – заседнал начин на живот. Защо това е толкова важно? Междупрешленен диск има своите кръвоносни съдове, съответно „хранене“ той принуден да получава малко необичаен начин – чрез дифузия от околните тъкани. А за да процеса на дифузията да се извършва с нужната ефективност, са необходими физически натоварвания, движение. В противен случай, дори ако се храните абсолютно правилно и всички необходими микроелементи в организма има, те няма да могат да влязат в междупрешленния диск. А сега помислете, имате ли достатъчно движение в живота си? При това не става дума за прекомерни натоварвания – те също са в състояние да доведат до появата на херния, става за банално движение – ходене, бягане и т.н.

Какво се случва с междуребрения диск в ситуация, когато той не получава необходимата „храна“? Всичко е просто – той започва да губи своите свойства. Пулпозно ядро на диска губи вода, поради което изчезва амортизиращ имот на самия диск. В условията недостиг на необходимите елементи се появяват проблеми и в фиброзния пръстен, който задържа диска на естественото му място. Този пръстен започва да „отслабва“, в него постепенно започват да се появяват пукнатини. В същото време натоварването на диска не са намали, а в някои случаи – дори се увеличи (ако човек набра тегло).

Ясно е, че рано или късно фиброзния пръстен не издържа натиска на ядрото и започва да отслабва, в резултат на което се образува протрузия – първия етап образуването на херния. Тъй като образуването на протрузия почти никога не се придружава от симптоми – човек за проблемата просто не подозира. Минава още малко време, фиброзен пръстен не издържа и се образува пълна междуребрена дивкова херния.

Познавателна статия:  Признаци и симптоми на херния

Лечение на дискова херния

Най-често срещаните в днешно време са консервативни методи на лечение медианна дискова херния, които позволяват да се мине без хирургична намеса. Вярно е, че в някои случаи операцията все още е необходима, но тя е предписана от вашия лекар само в краен случай, когато болката не успява да се премахне с консервативни методи, а самата херния започва да се отразява върху работата на вътрешните органи.

Какво представляват консервативни методи на лечение?

Консервативно лечение се назначава на почти всички пациенти. Само при липса на очаквания ефект може да се прилага оперативна намеса.

Това лечение обикновено се започва с назначаването на спален режим за няколко дни, след което се дава режим на ограничена активност. Тези мерки трябва да дадат възможност на гръбнака да се отпусне и да почине, благодарение на което се намалява степента на нервните корени.

Също се започва медикаментозно лечение. Активно в такава ситуация се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства. Те са достатъчно ефективни за намаляване възпалението и подуването, благодарение на което се отдалечава болковият синдром. Но тези лекарства имат и недостатък – те не могат да се прилагат много дълго време, тъй като започват да се появяват отрицателни странични ефекти, най – често – в областта на стомашно-чревния тракт. Затова лекарят трябва да адаптира очакваната полза с възможен риск от появата на такива странични ефекти.

При силни болкови синдроми освен НПВС се прилагат и болкоуспокояващи лекарства. С тях също не всичко е толкова просто. Човешката психология обикновено всичко възприема така, че ако няма болки, значи няма и болест. Така че когато болката под действието на аналгетици се отдалечава, човек започва активно да се движи, увеличава натоварването върху гръбначния стълб. Но болестта всъщност никъде не изчезна напълно и след като действието на препарата се свърши – болката ще се върне с нова сила. Затова лекарите се опитват по-малко да прилагат аналгетици, използват ги само при много силен болков синдром.

След като болковият синдром успя да се вземе под контрол преминават към следващия етап лечението на медианна дискова херния. В този случай се използват различни физиотерапевтични методи на лечение, но все пак в основата са масаж и лечебна гимнастика. Точно индивидуално подбрани упражнения позволяват да доведат в нормата мускулния корсет, както и да осигури необходимото количество физическо натоварване, което дава възможност за създаване условия за оптимална обмяна на веществата в областта на гръбначния стълб.

Обикновено такова лечение позволява да се отърват по-голямата част пациентите от медианна дискова херния, но при това човек трябва да разбере, че той трябва да промени начина си на живот.

2 коментара

  1. Имам дискова херния в достатъчно ранна възраст, но навреме се обърнах към лекар, което улесни моето по-нататъшно лечение!

  2. Причините за възникване на заболяването са свързани с дегенеративни промени в интервербалните дискове, при хронично травмиране, с развитие на дискови протрузии и пролапси и по-рядко с травматични, токсо-инфекциозни и неопластични причини.

НАПИШИ КОМЕНТАР