Какво е ингвинална херния?

Какво е ингвинална херния?

1931
0

Ингвинална херния – това е подуване в областта на слабината, което се образува в резултат попадане фрагментите органи на коремната кухина (червото, яйчниците и маточните тръби при жените) в слабинния канал.

Ингвинална херния при мъжете, поради особеностите на анатомични структури, се случва по-често, отколкото при жените.

Какво е ингвинална херния
Класификация на ингвинална херния

В медицината има обща класификация на този вид заболяване, според която, го разделят на две групи:

  • Индиректна ингвинална херния. Премахваяки я, хирурзите укрепват предната стена на слабинния канал;
  • Директна ингвинална херния. В този случай обратно – задната стена на слабинния канал.

Но с течение на времето, на практика беше решено, че и при единия, и при другия вид, ще се засили задната стена на слабинния канал. С развитието на съвременната медицина при отстраняване на херния в слабината, започнаха широко да използват специални, синтетични мрежи, които могат да осигурят пълно възстановяване и ще ще позволят да забравите за рецидиви.

Признаци на ингвинална херния

Тази болест има проста, ярко изразени симптоми, които лесно да се забележи дори не е специалист, но все пак трябва да се разгледат внимателно признаците на заболяването за да се обърнете навреме за помощ към специалисти.

Симптоми:

  • В областта на слабината се образува подутина. Тя предоставя дискомофрт и болкови усещания. Подутина значително може да се увиличава при кашлица, извършване на физически упражнения;
  • При слабинна(ингвинална) херния болните могат да страдат от хроничен запек;
  • При жените, ако в хернияалната торбичка се намират яйчниците или маточните тръби, по време на менструация може да засилят болезнените усещания.

Ингвинална херния при мъжете, симптомите на която са описани по-горе, се случва много по-често отколкото при жените, така че специално внимание на подобни прояви струва да се обръща именно на силната половина на човечеството.

Лечение на ингвинална херния
Ингвинална херния при мъжете, лечение

Това заболяване много лесно се поддава на лечение, а съвременните методи ще позволят да не се плашете от неговата повторна проява. Но и да се отложи лечението – вариант грешен. В края на краищата, има опасност прищипване органите, намиращи се в херниалната торбичка. Прищипната ингвинална херния се нуждае от незабавна оперативна намеса, в противен случай съществува сериозна заплаха за здравето.

Единственият начин за лечение херния при възрастни е операция, тя не е сложна, се продължава не дълго, а пациентът вече няколко часа след нея може да бъде изписан от болницата.

Познавателна статия:  Предотвратяване на херния

Ингвинална херния – операция.

Ако е диагностицирана ингвинална херния, то лечение без операция невъзможно. Тази операция може да се извършва по различни начини и с помощта на специални синтетични протези.

Става дума за използването на специална хирургична мрежа, която се произвежда от материал подобен на пластик. Мрежа напълно предпазва от повторна поява на заболяването, се приема отлично от организма и съвсем не осезаема. Човек ще може да води пълноценен, активен начин на живот.

Операция за премахване на ингвинална херния се извършва по следните начини:

  • Опъващ метод за премахване на херния. Отстраняване на дефект се случва с използване на собствени тъкани. Край дефект се овладя с шев. Този метод започва да се използва по-рядко, тъй като той има доста болезнено възстановяване и висок процент на рецидиви;
  • Херниопластика. Отстраняване на дефекта с помощта на специална синтетична мрежа, за която вече беше споменато по-горе;
  • Лапароскопия на ингвинална херния. Операцията по този метод се смята за най – „съжаляваща“, тъй като вместо разреза се провеждат няколко дупки, през които се въвежда ендоскоп и други медицински консумативи за операцията. С помощта на лапароскопия и трансплантират мрежата.

Херния ингвинална в следоперативния период изисква спазването на някои предпазни мерки: да се избягва физически натоварвания, спазването правилата на правилното хранене, ясно да следвате препоръките на лекаря.

Ингвинална херния при мъжете и последствията след операцията няма да ви притесняват, ако операцията ще бъде извършена по най-модерни методи и с помощта на качествена хирургична мрежа, която ще позволи да забравите за хернията.

За профилактика основните препоръки са: извършване на физически упражнения за коремните мускули, спазването на правилата на здравословното хранене, нормализиране на теглото, рационален подход за повдигане на тежести.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР