Какво е хондропатия?

Какво е хондропатия?

6019
0

Хондропатия или остеохондропатия се нарича заболяване, което се развива в зоната на растежа на костната тъкан, а също и в края на дълга тръбна кост, образувайки върху нея участъци на некроза. Тази патология засяга деца и юноши в резултат на нарушено хранене на костната тъкан (дистрофия).

Хондропатия на коляното
Хондропатия на коляното

По-податливи на развитието на хондропатия долните крайници (колянна става, капачката на коляното), натоварване на които се оказва значително по-високи в сравнение с горните. Обикновено заболяването преминава в хронична форма и се предава по наследство.

Разновидности на хондропатия

Към хондропатии включват множество заболявания, примери за които са такива:

  1. Болест на Лег–Калве–Пертес(Legg–Calve–Perthes), известна под името хондропатия на главата на бедрената кост. Се започва с травма на тазобедрената става, в резултат на което се случва нарушение на кръвоснабдяването главичката на кост на бедрото и възниква я некроза. В следващата фаза тя сплесква. След това настъпва фрагментация, когато зона излагана от некроза на костната тъкан резорбира, а в случай липса на необходимото лечение настъпва остеосклероза.
  2. Болест на Келер, наречена хондропатия на костите на стъпалото. Подразделя на болест на Келер I – се засяга ладиевидна кост. Се започва с появата на болки и подуване задната повърхност на стъпалото по-горе от ладиевидна кост. При ходене болките стават по-силни, защо детето започва да накуцва.
    Болестта на Келер II – засяга главичките на преходилните кости, в повечето случаи на втората. Пациентът усеща болка в зоната на поражението, засилваща при ходене, предимно в меки обувки или бос. Понякога се наблюдава скъсяване на пръстите, техните основания стават болезнени. Също така има увеличение главичките на преходилните кости.
  3. Болест на Кинбьок или хондропатия на полулунна кост на четката. Се развива след големи наранявания или в резултат на продължителни микротравми на четката, когато върху нея се оказва прекомерно натоварване. Придружена от болки, нарастващи при движение и натоварване, подуване. С течение на времето в лъчево-киткена става се ограничава подвижността, което води до атрофия на мускулите на предмишницата.
  4. Болест на Осгуд-Шлатер, наречена хондропатия в предната част на големия пищял. По-често се развива при спортисти, поради повишено натоварване на коляното, което води до нарушаване на кръвоснабдяването. От пациентите постъпват оплаквания от подуване и болки в областта на колянното капаче, увеличаваща се при напрежение, по време на клек и вдигане нагоре по стълбите.
  5. Болестта на Хаглунд-Шинц или хондропатия в петата. Характеризира се с болков синдром в зона на хълма на петата след натоварване на нея. В мястото на закрепване на ахилесово сухожилие се наблюдава подуване. При ходене болни разчитат на пръстите, за да спортуват за тях става невъзможно поради силни болки.
  6. Болест на Шоерман-Мау или хондропатия на гръбначния стълб. В началото се увеличава гръдна кифоза, след това при сядане и ходене безпокоят болки в гърба, човек бързо се уморява и усеща чувство слабост в гръбначните мускули. Следващия етап се характеризира с пълно сливане на апофизите и прешлените.
Хондропатия лечение
Консервативно лечение на хондропатия

Хондропатия лечение

На първо място, искам да отбележа, че лечението трябва да се проведе под строг лекарски контрол. Лечение на описани патологии е възможно, с помощта на консервативни методи или оперативни. Консервативни предполагат задължително спазване на спален режим и разтоварване на засегнатите кости с помощта на гипсова превръзка, а в случай на поражение на стъпалото – гипсов ботуш.

При проблеми с тазобедрените стави също се прилага скелетен растеж. След като фиксиращи превръзки ще бъдат премахнати, се назначават физиотерапевтични процедури със съчетание курс на масажи и лечебна физкултура. Под оперативен начин се разбират всички видове на костно-пластични операции. Към него се прибягва в случай неефективност на консервативни методи.

Лечение на гръбначния стълб предимно консервативно, предполага стриктно спазване на спален режим в специално гипсово легло. По-късно се препоръчва провеждането на лечебни упражнения, гмуркане с растеж, шоков душ, масаж под водата. Операцията предписват само в изключителни случаи.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР