Какво е халукс валгус и как се лекува патологията

Какво е халукс валгус и как се лекува патологията

4114
0

Деформация на големите пръсти на краката или халукс валгус – една от най-често срещаните ортопедични проблеми, особено при жените. „Кокалчето“ грозно изпъква на ръба на стъпалото, всяка обувки силно трий, се появяват мазоли, до края на деня краката се уморяват. Всичко това принуждава дамата да се преобува от моделни обувки в износени обувки, да се опитва всякакви „бабини“ средства. Какво е това Hallux valgus, как да се отървете от мъките и да си възвърне качеството на живот?

Какво е халукс валгус

Коварно кокалче

Прословутото „кокалче“, „шишарка“ на сложен медицински език се нарича „валгусна деформация на крака“ или „халукс валгус на стъпалото“. Тази деформация на долната част на крака е представена под формата на компенсации от метатарзалния аксиални център. Жертви на тази болест често стават жените, тъй като именно прекрасни фигури са заложници на модата в продължение на целия си живот. Въпреки това понятията „модни обувки“ и „удобни обувки“ много често са далеч един от друг. Връзките на мъжете са по-силни, така че халукс валгус възниква при тях най-често в резултат на травма.

Валгусна деформация на стъпалото
Деформация кокалчето при патологията

Между другото, халукс валгус не е кост в истинския смисъл на думата. Това е само малък хрущялен израстък, предназначен за поддържане палеца на крака в изправено положение. Но това е в идеалния случай. Ако израстъка се увеличава, формирането костите на крака се нарушава. Палец започва да се отклонява на една страна и се „натрупва“ към съседите, развива се оток, от болка походката става по-тежка, може би куцане. Неправилно разпределено натоварване води до проблеми с гръбначния стълб, колянната и тазобедрената ставите.

В МКБ-10 халукс валгус отнесен към болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан (раздел XIII). Код Hallux valgus по МКБ-10 се отнася до подраздела „Придобити деформации на пръстите на ръцете и краката“ и е цифрово обозначение 20.1.

Наследство и мода

Своят принос за появата на халукс валгус внасят сриви в ендокринната система: не случайно „шишарка“ активно се разраства по време на климакса, когато жената изпитва чести хормонални смущения и липса на естрогени. Възможно генетично предразположение: халукс валгус често идва при момичето от майка си и баба си.

Тази патология, като напречно плоскостъпие (често то е вродено), също води до появата на халукс валгус. При наличието на плоскостъпие трябва да посетите лекар-ортопед.

Има доста методи и средства, способни да се спре развитието на плоско стъпало. Например, стелка-супинатори: те поддържат крака в здравословното състояние и облекчават натоварването при ходене. Подбират такива стелки строго индивидуално, съвместно с лекар. Също така при напречно плоскостъпие се прилагат лечебни упражнения, масаж, физиотерапия.

Не комфорти или тесни обувки водят до появата на шишарки
Мода и халукс валгус

Причина за развитието на валгусна деформация може да стане и наднорменото тегло, под налягане на което костите на крака все повече стават плоски. Борбата със затлъстяването не само ще попречи разрастването на халукс валгус на големите пръсти на краката, но и ще намали натоварването върху гръбначния стълб, ще помогне да се избегнат редица сърдечно-съдови заболявания.

Не комфортни или тесни обувки също водят до появата на „шишарки“. Особено предпазливо трябва да се отнасяме към високи шипове с остри пръсти: в тях натоварването пада върху предния отдел на стъпалото, което постепенно причинява деформация. Идеален вариант за ежедневието – обувки на ниско (до 5 см) токче със заоблен пръст и мека подметка.

Как протича Hallux valgus

Се развива валгус в продължение на много дълго време и колкото повече го степента, толкова по-трудно адекватно лечение. На първите етапи тази болест причинява само визуален дискомфорт (изкривено разположение на пръстите на краката и грозни шишарки). Обаче по-късно болните все по-трудно успяват да подбират обувки за да се скрие недостатъка. Нататък се появяват болезнените усещания – както при движението, така и в състояние на покой. Увеличаване кокалчета на краката си с течение на времето започва да има отрицателно въздействие върху качеството живота на болния, на неговото настроение. Грозен външен вид вече се отдалечава на заден план.

Как протича Hallux valgus
Халукс валгус се развива в продължение на дълго време

Протичането на това заболяване в науката прието да подразделят на няколко степени на трудност – има четири. Най-лесната първа степен халукс валгус има разлики от последната (четвърта) с градус преместване големия пръст относително ос, степен на проявление болезнени усещания и увеличаване на дискомфорт в ежедневието. Запомнете: важно навреме да разкриете заболяването, в първична форма на своето развитие.

Причини за възникване на възпалителни процеси

Зачервяване и подпухналост халукс валгус на стъпалото може да бъде провокирано от следните причини:

Тези заболявания имат малко общи симптоми, но се различават с особеностите протичането на възпалителни процеси в период на обостряне. Например, артрит придружен не само със зачервяване на кокалчета и силни болкови пристъпи, но и от общото повишаване температурата на тялото.

При подагра възпалено място може да придобива тъмно-ален цвят, значително подуване и дори визуално забележима пулсиране. Болестта се проявява с периодични пристъпи на болка и ескалира заради злоупотреба с мазна храна.

Бурсит – и изобщо много хитро заболяване, което може да се прояви след няколко месеца. Това значително утежнява ситуацията в избора на лечение.

Как се лекува халукс валгус

В основата лечението насочено към премахване на болки при Халукс валгус. За намаляване на болката, лекарят може да предпише физиотерапия, местно въведение глюкокортикостероидни лекарства (дипроспан, кеналог). Ако деформация на става много изразена, възможна хирургическа намеса.

Подобряване качеството на живота ще помогнат ортопедични силиконови валяци, благодарение на които крака се изравнява (ги инвестират между първия и втория пръст). Има още пръстен коректор, който поставят на нощ (не позволява на пръстите да се отклонят) и специални гуми, които създават комфортна бариера между обувките и отекали пръсти.

Народни методи за лечение

Страдащи от болка при Халукс валгус ще помогнат за облекчаване следните процедури:

  • В нощта на болното място се прикрепва парче мек прополис и да продължавате подобно лечение до видими резултати;
  • Смесете 20 г йод и 10 счукани таблетки аспирин и смазвайте болните места всеки ден преди нощна почивка;
  • Болкоуспокояващо и противовъзпалително действие върху халукс валгус на стъпалото оказва вана от смес вода (1 литър), йод (10 капчици) и сол (2 лъжици).

Необходимо да се помни, че тези методи могат само да облекчат страданията. За пълноценно лечение посещение кабинета на лекаря, а по-често хирург неизбежно.

Оперативно лечение

Оперативно лечение на халукс валгус
Различни видове операции за халукс валгус

В тежки случаи метод на избор е хирургична операция. Най-простата хирургическа корекция се нарича операция Шеде. При такова лечение на Hallux valgus се отстранява само нарастваща шишарка, т.е. тя се намалява, връщайки на краката в миналото привличане. Болката се намалява, краката по-малко се уморяват. Въпреки това, тъй като корекция на съпътстващи заболявания (например, плоскостъпие) не се провежда при Шеде, ефектът от лечението е изключително непродолжителен.

Още една от възможностите на оперативното лечение на Hallux valgus – изместване на метатарзална кост в правилната позиция и фиксиране ги със специални колела със спици. Недостатъци на такава операция: три месеца по-късно възниква необходимостта от оперативно отстраняване конструкцията. Дълго време трябва да се ограничи натоварването на крака, да се ползвате с патерици. Сложен възстановителен период, болезненост и необходимост от повторна намеса направили тази операция не популярна сред пациенти и лекари.

В големи хирургични центрове се извършва друг вид хирургическа намеса – остеотомия. Има над 150-и метода за опериране; избор начина на операция зависи от степента на заболяването, съпътстващи заболявания и общото състояние на пациента.

При остеотомия в рамките на един ден може да се изправите и внимателно да ходите, а след няколко седмици – да бъдете дома. Освен да се отървем от халукс валгус, се провежда пластика на сухожилията, се коригира напречен свод на стъпалото, се намалява плоскостъпието. В тежки случаи костите се фиксират със специални титанови винти, след това трябва да се премахнат.

Операцията се провежда с използването на епидурална анестезия, при която се „изключва“ само долната половина на тялото. След няколко седмици шевовете се отстраняват, гипс и патериците не се изисква. Известно време може да се задържи подпухналост, така че да се наложи специален режим на ходене: в специални обувки – 1,5 месеца, в свободни обувки – 3 месеца.

Трябва ли да се оперира

Вземане решение за операция, важно да се разгледа много нюанси, а именно:

  1. Интензивност и честота на болката.
  2. Степента на деформация.
  3. Оказва ли валгусна деформация влияние върху психологическото състояние на пациентката.

За и против операцията халукс валгус

Сравнение показателите Терапевтично лечение Операция Шеде Остеотомия
Степента на заболяването 1-4 степен Може да се извършва при 1-3 степени Препоръчва се при 3-4 степен на валгусна деформация
Възстановителен период Облекчение по време на терапия Около 1 седмица макс. Около 1,5 месеца, изисква специални обувки
Целта на лечението Негативно облекчение на болката Премахване на натрупване Възстановяване (намаляване) на ъгъл между костите
Анестезия Не се изисква Много съхраняваща, често местнна Епидурална (инжекция в гръбнака)
Устойчивост на резултата След приключване на терапевтичния курс болковият синдром се връща Временен (халукс валгус постепенно нараства отново) Траен, устойчив

На операция се решават не всички пациентки. Като правило, те първо се опитват лечение на Халукс валгус без операция. Силни болки, чувство на дискомфорт, често — недоволство от себе си, чувство на малоценност, доведат жените до по-драстични опити да се справят с болестта. Избор на хирург и методики за опериране – трудна и отговорна задача.

Да не се бърка, не забравяйте: никога не вярвайте на един специалист! В идеалния случай, по-добре се обърнете към три различни лекари, съпоставете тяхното мнение и едва след това да се вземе решение за операция.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР