Какво е асептична некроза на тазобедрената става?

Какво е асептична некроза на тазобедрената става?

3468
0

Когато заболяването или травма пречат на свободния достъп на кръв до мозъка на костите, клетките на костната тъкан започват да умират. Тъй като костта е отслабена, обграждащ я хрущял започва да се руши, което е придружено от болка и други симптоми. Това заболяване се нарича асептична некроза или остеонекроза. Най-често то се развива в горната част на бедрената кост. Обикновено това заболяване страдат хора на възраст от 30 до 60 години, но може да се появят при всеки, на всяка възраст. С течение на времето асептична некроза става по-тежка.

Асептична некроза на тазобедрената става
Асептична некроза на тазобедрената става

Асептична некроза на тазобедрената става се случва, когато нарушен приток на кръв към горната част на бедрената кост. Поразената от асептична некроза част от кост състои от главичка (сферична част на кост, намираща се в ставната ямка) и шийката (част на бедрената кост под главичката). Когато достъпът на този участък на кръв се прекратява, кост започва „да умира“, да се руши, което се придружава с разрушаването на хрущяла, който разположен в горната част.

Причини на асептична некроза

Асептична некроза може да бъде следствие от фрактура на бедрената кост или луксация на тазобедрената става. Той може също да възникне в резултат на диабет, сърповидно-клетъчна анемия, бъбречни заболявания, алкохолизъм, подагра, болест на Гоше (наследствено заболяване, което предизвиква много проблеми, включително ерозия на външния слой на дългите кости и кости на таза).

Висока доза или продължително приложение на стероидни лекарства също могат да доведат до заболяването.

Причина за заболяването също може да стане декомпресионна болест, която възниква когато човек се движи от среда с високо налягане във среда с ниско налягане, например, когато един водолаз след потапяне на голяма дълбочина изплува на повърхност. В някои случаи причината за развитие на заболяването не може да се определи.

Асептична некроза лечение

Въпреки, че почивка и физическо натоварване понякога може да излекува засегнатата част на костта, като правило, необходима операция.

Почти 80% от пациентите в ранна фаза на заболяването процедура, наречена ядро декомпресия на костите, може да стимулира регенерация на костите. По време на тази процедура хирургът пробива увредената зона на костта до главата на бедрената кост. В резултат на това се отварят канали за кръвоносните съдове, които достигат до огнището на поражение и допринасят за образуването на нова костна тъкан. Болка в тазобедрената става се намалява и впоследствие не по-малко от 75% пациентите се справят без смяна на става.

Асептична некроза лечение
4 стадии на асептична некроза

В ранните стадии на асептична некроза за преразпределение на теглото, предотвратяване на деформации и разрушения на главата на бедрената кост обикновено се използва остеотомия. Въпреки това при пациенти с по-големи участъци некротизирала костна тъкан остеотомия може да направи трудно зарастване на костите. За тези пациенти, а също и за тези, при които се наблюдава остеоартрит или болки, които не успяват да се оттегли с помощта на други видове лечение, пълно ендопротезиране на тазобедрената става, по-често е оптимален избор.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР