Какво е артропластика?

Какво е артропластика?

1296
0

Артропластика – това е операция на ставите (тазобедрена, колянна, раменна и други), при която едната или двете повърхности се съхраняват, осигурявайки по този начин нормална двигателна функция.

Видове на хирургическа намеса

Има няколко разновидности на артропластика:

  1. Моделираща резекция и остеотомия на първата преходилна кост. Към тази група се отнасят операция Шаде, хейлектомия, операция на Ватерман и други. Подобна намеса се основава на изтриване от главата на първата преходилна кост костно-хрущялни екзостози на средната и задната повърхност. Понякога то се извършва паралелно с шевронна съкратяваща остеотомия на първата преходилна кост, целта на която е да се разшири ставна цепка.
  2. Резекционна артропластика. Това са такива операции, като операция Келер, Шанц-Брандес и други. В този случай се извършва резекция на една от повърхности на става с цел да се насажда между тях комплекс тъкани, в който са включени сухожилие и фасция. Поради на това може да се предотврати развитието на анкилоза и да се осигури двигателната функция.
  3. Костно-хрущялна пластика. Тук можете да се включи мозаечна артропластика, операция на Тичинкина и други.

Хода на операция

Артропластика на колянната става
Артропластика на колянната става

Решение за необходимостта от хирургическа намеса приема само лекарят. Я разумността зависи, преди всичко, от интензивността на болковия синдром и от степента ограниченост движението.

Предполагам, че пациентът не може да спи поради постоянна силна болка, при това всички изпитани методи консервативно лечение са се оказали неефективни. В тази ситуация разумно да се прибегне до хирургична намеса. Вземайки такова решение важно да се вземе предвид общото здравословно състояние на пациента и да се оцени способността на тялото му да прехвърля планирана операция, както и неговото желание и възможности за извършване на постоперативен рехабилитационен курс физиотерапия.

В хода на провеждане на артропластика става от една страна се заменя с протеза от метал, а от друга – от пластмаса. Най-често разпространени операции на колянна и тазобедрена стави при пациенти, страдащи от тежка форма на ревматоиден артрит или остеоартроза.

Ако прекарват артропластика на тазобедрената става, то в този случай се използват специални ендопротези, състоящи от ацетабуларен компонент (чаша), бедрен компонент (краче) и главичка. Всеки от тях направен от титан или стомана. За направата на чаши протези се използва титан с покритие или полиетилен. Главичката може да се направи от керамика или стомана, поставя я в конична шийка крака.

В зависимост от вида на фиксиране в костите всички ставни ендопротези се разделят на три класа:

  • имат безциментна фиксация;
  • имат циментна фиксация;
  • комбинирани.

Безциментни протези обикновено се поставят на млади хора, а на възрастните хора избират протези с циментни или комбинирани протези. Има случаи, когато на болните поставят изкуствени протези, които са изработени от обрастващи с течение на времето с жива тъкан материали.

Познавателна статия:  Профилактика и лечение на артроза (остеоартроза)

Следоперативен период

Следоперативен период артропластика
Колянна става след операция

В продължение на известно време (обикновено това отнема няколко дни), след като е била проведена продължителна хирургична операция със спинална анестезия или под обща упойка, в хода на която бе заменен става, пациентът трябва да остане в стационарно отделение на болницата. Това време необходимо за провеждане на курса медикаментозна антикоагулантна терапия.

Освен това много важна част от следоперативно лечение е физикална терапия, продължаваща няколко месеца (до шест месеца). При спазване на всички предписания на лекуващия лекар след приключване на възстановителния период повечето пациенти, които преди изпълнението на операцията могат да ходят, чувствайки при това много голяма болка, се избавят от нея напълно. Много оперирани болни в състояние да се върнат към нормален пълноценен живот. Те могат да водят активна физическа дейност чрез прилагане при артропластика най-съвременните технологии. Срокът на служба на поставените ендопротези е около 10-15 години, а в много случаи и много повече.

Възможни усложнения и потенциален риск

В доминиращо повечето случаи артропластика дава отлични резултати. Но не може да не се изключи възможни усложнения, както и при абсолютно всяка оперативна намеса. Сред тези усложнения може да се наблюдава негативна реакция на организма към упойка, могат да се образуват белези или отвори с обширни кръвоизливи. Но най-опасна последица от артропластика може да стане инжектиране в става, вероятността от които става все по-висока с всяка редовна операция. Ако това се случи, след това поставена протеза трябва да се извлече с цел негова по-нататъшен ремонт или замяна.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР