Какво да правите, ако ви болят коленните стави?

Какво да правите, ако ви болят коленните стави?

1913
0

Когато болът коленните стави, лекуването трябва да се извършва след поставяне на лекар точна диагноза. Симптомите на заболявания, особено в началото, са подобни. Самолекуване може да доведе до непоправима вреда.

Бурсит

околоставна чанта бурса
Възпаление на бурсата може да бъде причинено от инфекции

Възпаление на бурсата (на околоставна торбичка) може да бъде причинена от инфекции, травми, артрит, претоварване на ставите, нарушение на обмяната на веществата. Около колянната става са разположени три бурси: над коляното, пред коляното и под коляното. Главен признак на бурсита – подуване на лимфните възли, което може да доведе до нарушаване на мобилност и появата на болков синдром, покачване на температурата на тялото и увеличаване на лимфните възли. За диагностициране на инфекцията бурсита правят пункцията на околоставни торбички с ограда течност от повредената зона.

Има остър и хроничен видове бурсита. Остър бурсит започва внезапно, със силна болка, провоцируемой при движение на засегнатата конечностью. Върху засегнатата област се наблюдава оток.

Хронично заболяване се характеризира с по-слабо изразени, но по-дълъг срок на болков синдром. Често в областта на синовиалната торбичка се формират калциеви натрупвания. Функцията на крайниците не е нарушена, под кожата в засегнатата област – плътно образование.

Лекуване на инфекциозен бурсит изисква прилагането на антибиотици, понякога венозно. Също се прилага аспирация на течност от кухината на бурсата. В особено напреднали случаи се извършва бурсектомия (премахване възпалението на бурсата).

При лекуването на хроничен бурсит използват противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства, инжекции кортикостероиди в околоставната торбичка. За облекчаване на болков синдром и намаляване на подпухналостта показано лекуване със студена – под формата на ледени компреси. При хроничен бурсит често се изисква премахване на калциеви натрупвания. Достатъчно популярно лекуване на бурсит с народни средства.

Познавателна статия:  Бурсит: какво е бурсит, причини, симптоми, диагнози

Артрит

артрит на коленен став
Артрит често носи хроничен характер

Често носи хроничен характер. Има първичен и вторичен. Появява се болка — първо, периодично, след това постоянно. Се подува колянната става, симптоми показват наличие на възпалителен процес.

Лекуване. В зависимост от степента развитието на болестта се използват противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства. В редки случаи се назначават инжекции с нестероидни противовъзпалителни средства вътре в ставата. Задължително условие за успешно лекуване е отстраняване причината за поява на заболяването.

Познавателна статия:  Артрит на ставите

Синовит

Възпаление на синовиалната мембрана на става. Основната причина за възникване на инфекция и нарушение обмяна на веществата. Болката при това заболяване не винаги е силна и често не възниква веднага. Наблюдава се подуване на коляното, често на фона на инфекция се повишава температурата на тялото. За точното поставяне на диагноза се предписва пункция.

Ако болестта не се лекува, има риск от поява на сепсис. За да лекува остър синовит част от течността се изпомпва от вътреставното пространство, след което се поставя превръзка. За лекарствено лекуване се използват противовъзпалителни лекарства, инхибитори (лизозим, протеини), хепарин. Ако заболяването се превърна в хронична форма, се предписва кортикостероидни лекарства. В особено напреднали случаи може да се наложи оперативна намеса. Кухината на ставата телевизията, премахване на чужди тела и деформирани мениски, нарязват патологично променените части на хрущяла. Възстановително лекуване се основава на противовъзпалително лекуване и внимателна хемостаза.

Познавателна статия:  Как се лекува синовит на колянната става. Симптоми, форми, причини

Остеоартрит

отсеоартроз на коленен став
Остеоартрит се характеризира с деформация на хрущялната тъкан

Се характеризира с деформация на хрущялните тъкани на става, синовията, сухожилията, капсулите. Заболяването в началото се проявява в болезнени чувства при ходене, при изкачване на стълби, продължително изправено положение. С напредването на болестта коленете започват да се подуват, болковият синдром се увеличава, болката се оказва в прасците.

Лекуване. За облекчаване на възпалението и намаляване на болков синдром се прилагат противовъзпалителни лекарства, но да ги приемате дълго време не се препоръчва поради появата на странични ефекти. Съдоразширяващи препарати са необходими за подобряване на кръвообращението в засегнатата става и за облекчаване спазмите в малките кръвоносни съдове.

Хондропротектори допринасят за бързо възстановяване хрущялната тъкан на ставите. Вътреставно инжектиране на нестероидни препарати ни позволяват да получите бързо облекчение на болката, но на тях не може да се поставя при силни отоци и деформация на колянната става. Понякога се използва инжектиране на хиалуронова киселина – това позволява по-скоро да се възстанови подвижността на ставите.

Мехлеми и кремове помагат за намаляване на болковият синдром и намаляване на подпухналостта. За да лекува на остеоартроза на гръбначния стълб се използва физиотерапия: електрофореза, масаж, студена обработка. Но тази терапия противопоказана в периода на обостряне на заболяването и при силна подпухналост става.

Познавателна статия:  Личен опит как да живеем с ранен остеоартрит

Киста

Се формира в резултат на възпаление, травма, прекомерно физическо натоварване, нарушения обмяна на веществата, артрит или артроза.
Симптоми на киста: болки, затруднено движение, поява под коляното червата, закръглени тумори.

Възможно лечение с оперативен и консервативен начин. При лекуването на киста с консервативен начин произвеждат аспирация на течност от новообразуването, след което се инжектират кортикостероидни лекарства за облекчаване на възпалението. Оперативен метод се прилага при значителни размери кисти.

Във всички случаи, когато го боли коляното става, трябва на първо място да се разтоварят краката, да им даде почивка. Ако болковият синдром не минава, или отново възниква при подновяване на двигателната активност, трябва да се консултирате с вашия лекар. Лекарят ще проведе диагностика, помага да се определи причината и ще назначи ефективно лекуване.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР