Какво да правите, ако имате болки в гърба?

Какво да правите, ако имате болки в гърба?

1402
0

Болки в гърба – едно от най-честите оплаквания на пациентите. Често се случва, че болката в лумбалния или гръдния отдел на гръбначния стълб възниква на фона на заболяването, които не пряко свързани с гърба. В тази връзка при болка в гърба е много важно правилно диагностициране на базата на показанията, както и от специални изследвания.

Диагностициране, специални изследвания при болки в гърба
Много важно правилно диагностициране, специални изследвания при болки в гърба

Причини на болките в гърба могат да бъдат:

 • възпалителни заболявания на гръбначния стълб;
 • травма;
 • заболявания на вътрешните органи;
 • наднормено тегло;
 • бременност;
 • неврологични заболявания;
 • неправилна стойка, плоскостъпие;
 • ненормирание и стереотипни физически натоварвания.

Характера на болката и събитията, преди нейната поява, ще помогнат да се постави правилната диагноза. Болка в гърба може да се появи след падане или травма. Възможно обикновено натъртване, което включва прием на болкоуспокояващи и самонаблюдението в рамките на 12 часа. Ако болката не премина, консултирайте се с вашия лекар. Ако при това затруднени движенията на крайниците, усеща се изтръпване или загуба на чувствителност в тях, се случи спонтанно уриниране или изпразване на червото – това са симптоми увреждане на гръбначния мозък, изискващи незабавна хоспитализация.

Болки в кръста над областта на талията, придружени от температура и от общото неразположение, може да е сигнал за инфекция на бъбреците и се нуждае от спешно лечение в клиниката.

Болки в гърба често се натрупват с годините, което води до малка подвижност. Възможни причини е остеохондроза, междупрешленна херния и протрузия, намаляваща еластичност на хрущялите. Ако болката се появява след физически упражнения, работа у дома, вдигане на тежести, причината може да бъде в разтягане на мускулите или сухожилията, както и изместване на гръбначните дискове и прищипване на нерв. На фона на вече съществуващите заболявания на гръбначния стълб вероятността за подобни случаи се увеличава.

Познавателна статия:  Болка в таза: причини, какво да правим?

Лечение на болки в гърба

Лечение на гръбначни болки – това е винаги комплексна интервенция, която включва следните методи:

 • приемане на болкоуспокояващи средства, потискане на възпалителните процеси;
 • физикална терапия, мануална терапия;
 • масаж, лечебна физкултура;
 • осигуряване на здравословни условия на труд и почивка;
 • диета, насочена към намаляване на теглото и извличане на необходимите хранителни вещества за поддържане еластичността на мускулите, сухожилията, хрущялите.

В отделни остри случаи може да се наложи хирургическа намеса.

Лечение и профилактика на болки в гърба
Лечение на болки в гърба – това е винаги комплексна интервенция

Профилактика на болки в гърба

За предотвратяване на болки в гърба необходимо да се държи под контрол редица фактори. Преди всичко, трябва да се осигури удобно място за сън и работа.

Неудобно легло или работен стол водят до постоянно неправилно натоварване на гръбначния стълб. Дайте предимство на ортопедични матрак, възглавница и стол. Да се избягва излагането, което може да предизвика възпалителни процеси.

Ако вашата работа свързана с физическа дейност, опитайте се да произвеждате колкото може по-малко операции с накланяне напред. За вдигане на тежести по-добре седнете с изправен гръб. Трябва да следите за теглото си и да се опитате да го задържите в рамките на възрастовата норма, за да не се претоварва гръбначния стълб.

Непременно правете гимнастика, особено плуване, което формира мускулен корсет без прекомерно натоварване на ставите. Носете удобни обувки с ортопедични стелки, която ще попречи неправилно натоварване на стъпалото и опорно-двигателния апарат като цяло.

При възникване на устоячиви болки в гърба непременно консултирайте се с лекар. Не забравяйте, че само цялостно проучване с точно определяне на текущите хронични заболявания може да даде точна клинична картина и ще назначи адекватно лечение. Спазването на данни препоръки от вашия лекар, навременен прием на лекарства и курс на специални процедури ще ви помогнат бързо да се върнете към нормален живот.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР