Какви са видове бурсита на лакътната става? Лечение и причини за възникване...

Какви са видове бурсита на лакътната става? Лечение и причини за възникване на заболяването

4691
0

Патологични промени или нарушения на опорно – двигателния апарат довижда до развитието на заболявания, които значително влошават качеството на живота на човек, дават много дискомфорт. Специално внимание се отделя на стави, които дават възможност правилно да функционира на костната система. Съществува голям брой на заболявания, при които се повреждат ставите. Един от най-разпространените се счита бурсит в коляното, който се характеризира с увреждане или възпаление на тъканите на бурсата на разгибалната повърхността на лакът.

Бурсит на лакътната става
Заболяване, при което се наблюдава възпаление на синовиалната торбичка (бурса)

Бурсит на лакътната става – това е заболяване, при което се наблюдава възпаление на синовиалната торбичка (бурса), където се съдържа течност, която подхранва, овлажнява ставите и намалява триенето на костите и предпазва костите и ставите от травматизации и износване. В групата на риска на дадено заболяване, по-често са хората на възраст над 50 години, също спортисти, болни с артроз, подагра. Болестта не представлява серозна заплаха за живота, но значително затруднява движението и изисква лечение.

Бурсит на лакътната става може да се движе както в остра, така и хронична форма, го разделят на няколко класификации, стадии. Независимо от течението на болестта на етап, причини, лечение бурсита в лакътната става трябва да се извършва под наблюдението на лекар. Има няколко причини и предразполагащи фактори за развитие на болестта.

Какви са причините на бурсита?

Възпалителен процес в околоставна торбичка по-често възниква в резултат на травма или при продължителни физически натоварвани на лакътната става. Също така има редица предразполагащи фактори и причини, които провокират развитието на бурсита на лакътната става:

 • травма на околоставна торбичка: натъртване, ожулване, рани, разтягане на ставните връзки;
 • артрити, артрози различна етиология;
 • подагра;
 • вторични инфекции на синовиалната торбичка;
 • нарушение на обмяната на веществата;
 • автоимунни заболявания;
 • псориазис, алергични заболявания;
 • интоксикация на организма от химични и токсични вещества;
 • напреднала възраст.
Познавателна статия:  Лечение на остеопороза, лечебна физкултура

Какви видове съществуват?

Заболяването може да протече в остра или хронична форма.

 • Остър бурсит в лакътната става се развива внезапно, след механични повреди или заразяване на лакътната торбичка, симптоми на заболяване, изразени и изискват спешно лечение към специалист;
 • Хроничен бурсит на лакътната става, се характеризира с рецидивираще течение на дълго време, при това не се нарушава подвижността на ставите, но при палпация се усеща плътно образование.
бурсит на лакътния став(въспалена бурса)
въспалена и нормална бурса на лакътния став

При отсътствие на своевременно лечение на бурсита лакътната става, са възможни усложнения като инфекция серозна течност, което може да бъде опасно за живота на болния. Бурсит в лакътната става, който се провежда лечение след идентифициране и определяне на характера на ексудат в синовиалната торбичка, споделя:

 • серозен бурсит – когато ексудат в синовиалната торбичка не е заразен;
 • хеморагичен бурсит — в синовиалната торбичка е кръв от други тъкани, по-често се наблюдават след травми;
 • гноен бурсит – се наблюдава при инфикация на бурсата със специфични или неспецифични патогенни микроорганизми.

Най-опасни се счита за гноен бурсит в лакътната става, когато инжектиране се извършва директно в синовиалната торбичка и се разпространява в околните тъкани. След обръщане към лекар при изплащане на гноен бурсит в лакътната става, операция трябва да се извършва в най-бързи срокове.

Какви са симптомите на бурсита на лакътната става?

Клинична картина се наблюдава веднага след повреда на бурсата и на възпалителния процес, при които се наблюдава подуване, затруднено движение. Също симптомите на бурсит на лакътната става се проявяват под формата на усещане на болка, зачервяване над лакътният став, недомогание на организма. Повишаване на телесната температура от 38 до 40 градуса е доказателство за наличието на гнойна форма на заболяването. При появата на първите симптоми на заболяването, трябва да се свържете с медицински специалисти, само лекар след преглед на пациента, събрани в медицинската история и резултати от диагностични изследвания знаят как да се лекува бурсит на лакътната става. Несвоевремено обръщане към лекар може да доведе до развитието на хронична форма на заболяването или до инфициране на бурсата, когато гноен бурсит на лакътната става — лечение е продължително, бързо и предоставя заплаха за живота на пациента.

Познавателна статия:  Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

Как се извършва диагностика на болестта?

За диагностика на бурсита на лакътната става, лекарят предписва редица лабораторни и диагностични изследвания, които позволяват да се разкрие нарушения, щети в лакътната става. Често лекарят предписва:

 1. Пункция на ставна торбичка, при която в лабораторни условия се изследват естеството на ексудат;
 2. за визуален контрол, изследването позволява да се открият нарушения в лакътната става.

При сложност на изплащане, на пациента се назначава компютърна томография или ядрено – магнитен резонанс, които са способни на най-ранните етапи да разкрие заболяване. На резултатите от компютърната ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, лекарите често се поставят на основната диагноза и се извършва лечение.

Какви са различните методи на лечение?

Основната цел при развитието на болестта на бурсит в лакътната става лечението е насочено към намаляване на възпалителния процес и премахването на болката. Лечението зависи от вида и прогресия на заболяването. При остра форма на бурсита на лакътната става се назначава лечение с мехлеми, които имат противовъзпалителен, обезболяващ ефект: Диклофенак, Вольтарен, Финалгон и други. Също така се препоръчва да се използва стегната превръзка, затопляне компреси. При остра и хронична форма се извършва лечение на бурсита в лакътната става лекарства с противовъзпалително, обезболяващо имот: Ибупрофен, Ортофен, Диклоберлн и други. Също така се предписват антибиотици с широк спектър на действие, които лекарят предписва индивидуално за всеки пациент. При бурсит с неинфекционен произход, който лошо се сервира лечение на медикаменти, на пациента се предписва глюкокортикостероидни препарати, които се инжектират в кухината на синовиалната торбичка. Освен лекарствено лечение, на пациента се предписва физиотерапевтични процедури: UHF-терапия, ултразвук, топлинни процедури. Курс на лечение на остър или хроничен бурсита е от 10 дена. При неусложнени форми на заболяването, лечението се извършва амбулаторно. В случай наличието на гноен бурсит на лакътната става, лечението е оперативно.

Познавателна статия:  Усложнения и лечение на сакроилеит

Хирургично лечение

Оперативното лечение на бурсита се извършва само при гнойна форма, при хронично в чести случаи на рецидив на болестта и прогресиране или при липсата на ефективност на лекарствено лечение. Има няколко техники на намеса, които направени за премахване на гнойна или неинфицирана течност от кухината на торбичката, при необходимост се извършва предаване на лакътната торбичка. След провеждане на оперативно лечение, функционалност в коляното се възстановява в продължение на 2 – 3 седмици.

Много е важно своевременно да се обърне към лекар, това ще помогне да предотвратите на последиците от бурсита в лакътната става. При първите симптоми на болестта не трябва да се ангажира да самолечение, което може да бъде безрезультатно или да предизвика усложнения, и само лекар след необходимите изследвания знае как да се лекува бурсит в лакътната става и възстановяване на нормалната функционалност на опорно – двигателния апарат на горните крайници.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР