Как се развива херния

Как се развива херния

2368
0

В коремната стена има няколко естествени потенциално слаби зони, съществуващи още от раждането. Други отслабени петна се появяват под влиянието на различни фактори, като хирургическа операция, травма, бременност, стареене или мускулно пренапрежение. Повечето хернии, възникнали при възрастни – това е резултат напрежение мускулите на коремната стена, отслабнали с възраст или поради наследствено предразположение.

Също така херния може да се появи в близост с разреза след по-рано извършената хирургическа операция или на мястото пренесена по-рано травма на корема. Структура възстановяващи след разрязване мускули понякога е нарушена, в резултат на което се формира от херния. Пациенти, при които възникват хернии от този тип, могат да имат няколко разреза в едно и също място.

Как се развива херния?
Херния може да се появи след операция или травма

По време формирането на херния в мускулите на корема се образува отвор, през който изпъква вътрешната обвивка на коремната кухина. Контур на червото или мастната тъкан могат да изпъкват след черупката, образувайки херниева торбичка. На този етап вие можете дори да не подозирате за това, че у вас се развива херния, въпреки че може да се усещате парене или изтръпване.

Вероятно сте чували за това, че хернии се образуват при вдигане на тежести, но това е само мит. Въпреки факта, че вдигане на тежести или други форми на физическа активност могат да усилват симптомите на херния, те не са истинската им причина. Повечето хернии – е резултат слабост на мускулите, която се появява много преди се формира хернията.

Следните видове физическа активност или събития могат да засилят симптомите и да доведат до откриването на херния:

  • вдигане тежести;
  • остри завои и усукване на торса, теглящо усилие или мускулно напрежение;
  • набор на тегло;
  • хроничен запек;
  • хронична кашлица.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР