Как се появяват шипове на врата, остеофити на шийния отдел

Как се появяват шипове на врата, остеофити на шийния отдел

2854
0

Остеофити представляват от себе си костни израстъци на тъкани, по вид приличат на шипове или малки туберкули. Те възникват най-често в шийния отдел на гръбначния стълб, по-рядко — в лумбалния и гръдния, както и в ставите крайници.

Шипове имат свойство да ограничават подвижността на ставите поради синтеза на костната тъкан. Но има в тази патология и положителен момент: така се осъществява защита на костите от евентуални повреди.

Шипове на врата ограничават подвижността
Шипове на врата имат свойство да ограничават подвижността на ставите

Голям брой остеофити води до заболяване, наречено спондилоза. В основата на болестта е присъща на хората над 45-50 години, когато се започват първите дегенеративни промени в костната тъкан, но това се случва и в по-млада възраст.

Към факторите, който влияят върху развитието шипове на врата са наднормено тегло, плоскостъпие, хиподинамия, обременена наследственост, физическо претоварване, проблеми със стойката, както и наранявания на гръбначния стълб в анамнеза.

Патологията дълго време не дава за себе си, и остеофити могат да се открият само в рентгенова снимка. С течение на времето се отбелязва скованост на врата, намаляване подвижността, а при масивни, големи шипове – остра болка и възпаление в околните тъкани. И тогава човек принуден да се консултира с лекар и да премине лечение.

Общи принципи на терапия шипове във врата

Шийната спондилоза винаги се лекува комплексно. Не мислете, че шиповете ще се разпаднат самите по себе си, и дори с лечебни методи, освен радикални, тежко да ги премахнете.

Но компетентна терапия на заболяването позволява да се спре болковият синдром, да се преустанови и възстанови подвижността на гръбначните дискове.

Съществува само няколко терапевтични аспекти по отношение за спондилоза:

 • приемане на лекарства;
 • преминаването на физиотерапевтични процедури;
 • правилен режим;
 • хирургическа намеса.

При остри болки или влошаване за спондилоза показано само лечение с фармакологични групи, а специални процедури се извършват след подобряване благосъстоянието на пациента.

На тежки форми на заболяването традиционни лекарски манипулации на практика не създадат ефект, показана само операция.

Консервативно лечение шипове на врата

За лечение спондилоза се прилага като местно, така и на общо действия.

Показвани мазила c противовъзпалително действие — найp, волтарен, диклофенак, а също болкоуспокояващи и затопляне мехлеми — капсикам, финалгон, випросал. С мускулни крампи и вкаменяване на шийните прешлени се борят лекарства, магнезий, калций, фосфор, витаминни комплекси с високо съдържание на витамин В.

Консервативно лечение шипове на врата
Особености за консервативно лечение шипове на врата

Аналгетици под формата на таблетки се прилагат само при силно изразени болки, и продължителното им прилагане нежелателно, тъй като повечето от тези лекарства се отразяват негативно на функционирането органите на СЧТ.

Физиотерапия — важна част за консервативното лечение остеофити. От процедурите обикновено се предписва:

 • лечебна гимнастика – за общо укрепване мускулите на гърба, включително и на раменния пояс, формиране на траен мускулен корсет.
 • масаж — за премахване на спазми, които причиняват болка;
 • рефлексология — премахва повишен мускулен тонус и напрежение;
 • хирудотерапия (лечение с пиявици) — облекчава подуване на околните тъкани;
 • носене на ортопедична яка — за привеждане на разпоредбите прешлени към нормално състояние.

Обикновено назначават не всички процедури от този списък, а само най-необходимите. Лечение шипове на врата винаги чисто индивидуално и зависи от степента на заболяването, изразеност на костни израстъци и техните характеристики.

По време на лечение спондилоза са поставени под запрещение интензивни физически натоварвания, вдигане на тежки предмети. Не се препоръчва дълго време да се намирате в седнало положение при липса опора на гърба.

Полезни спокойни разходки, приемане на вани с успокояващи билки или с морска сол. Диетата трябва да се обогатява с храните с високо съдържание на калций (натурална извара, мляко, сирене), магнезий (ядки, райска ябълка) и витамини.

Познавателна статия:  Лечение на шипове на гръбначния стълб и симптоми на остеофити

Народни средства за лечение на шипове на врата

Методи лечение на спондилоза, предлагани от народна медицина спомагат за значително намаляване на болковият синдром, но на самите костни израстъци по никакъв начин не влияят. Но средствата, напълно са всички натурални, и точно няма да окажат отрицателно въздействие върху организма.

От средства за вътрешно приложение доста добър ефект има отвара от глог цветя. 3 супени лъжици прясно цветове на растението трябва да се залеят c половин литър вода, доведена до кипене. Време на инфузията — 40 минути. Да се пие по 50 грама за 15-20 минути преди хранене.

Черен бъз също се използва за лечение на закостеняли шийни прешлени. В чаша вряла вода се взема лъжица сухи листа. Стопляте на водна баня в продължение на 10 минути. Пийте 1/4 чаша 3-4 пъти на ден.

Хирургично лечение шипове във врата

Скондилоза е доста опасно заболяване, и все още коварно: често човек се запознава с него само тогава, когато шиповете станали обширни и предизвикали възпаление. И заболяването може да прогресира бързо и внезапно. В тежки случаи, в по-късните етапи необходимо оперативно лечение, тъй като традиционните няма да доведат до абсолютно никаква полза.

Проблем с разпръснати шипове решават по няколко начина с хирургическа намеса:

 • фораминотомия — увеличаване разстоянието между два шийни диска с цел намаляване налягането върху нервните окончания;
 • фасектомия — фасетирана става, засегната от шипове, се отстранява изцяло.
 • ламинотомия — незначително разширяване отвора в костна плоча, защитаваща канал на гръбначния стълб.
 • ламинектомия — частично отстраняване на плоча, по—рядко – пълно.

Както и всяка намеса в организма на гръбначния стълб, операция за лечение на шипове на врата е неразривно свързана с редица рискове и усложнения, като например попаждане инфекция, проблеми с гръбначния стълб в бъдеще, затруднено изтичането на урината, нараняване на гръбначния стълб, болки в долните крайници.

Профилактика шипове на врата
Тренировка на мускулите на гърба

За профилактика на спондилоза се препоръчва редовно провеждане тренировка на мускулите на гърба, особено на хората, които имат седнала работа. Трябва да се контролира стойката, ако тя е нарушена, а след това да вземете мерки за нейното отстраняване. Важна роля играе и правилно хранене: диетата трябва да бъде балансирана, обогатена с калций и витамини. Хората с наднормено тегло трябва да нормализират теглото и в бъдеще да го контролират, за да се избегнат повишени натоварвания на шийни прешлени.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР