Как се лекува възпаление на сухожилията на ръката и стъпалото (глезена)

Как се лекува възпаление на сухожилията на ръката и стъпалото (глезена)

4309
1

Сухожилие е връзка на съединителната тъкан, с помощта на която мускулите са свързани с костите. Възпаление на сухожилията може да се изразява, като:

Причини възпаление на сухожилията
Възпаление или дегенерация тъканта на сухожилието
 1. тендинит,
 2. теносиновит,
 3. тендовагинит,
 4. ентезит.

В повечето случаи са засегнати сухожилията на горната част на крайниците и раменния пояс. Изложени на риск мускули на раменете, коленете, стъпалата и ръцете.

Тендинит е възпаление или дегенерация тъканта на сухожилието. Център за възпалението може да бъде както в областта закрепване на сухожилията към костите, така и в областта на мускулно-сухожилния преход. Тендинит може да се съчетае с възпаление на сухожилното влагалище или сухожилната торбичка.

Тендовагинит се нарича възпаление на синовиалното влагалище на сухожилията. Неговата работа е да се подобри плъзгането на сухожилията в райони, съседни на костно изпъкване.

Тендосиновит се нарича възпаление на сухожилията, включително и на стъпалото.

Всички тези заболявания могат да протичат в хронична и остра форма. Остра инфекциозна форма се появява вследствие на проникване на гнойна инфекция в сухожилните влагалища или в тъканта на ставните връзки.

Освен това, отделят асептична и инфекциозна форми на заболяването.

Както обикновено, инфекциозен тендосиновит и тендовагинит са причинени от такава микрофлора: бруцели, спирохети, туберкулозни микробактерии.

Към асептична форма на заболяването се отнасят реактивни възпаления. Дистрофична форма се появява вследствие на сериозни професионални натоварвания, тя се характеризира с хронично рецидивиращо течение.

Ентезит – възпаление в областта закрепванията на сухожилията. Най-типичната локализация на ентезити:

 • подметна фасция в местата закрепването към хълма на петната кост,
 • прасеца и стъпалото,
 • сухожилие на четириглавия мускул,
 • в областта закрепването мускулите и ставните връзки до ребрата и прешлените.

Възпаление на сухожилията на ръкатаВъзпаление на сухожилията свързано с такива заболявания:

 1. Болест на Бехтерев
 2. Ревматизъм – системно заболяване на съединителната тъкан,
 3. Ревматоиден артрит е системно заболяване на съединителната тъкан с деформация на малките съдове,
 4. Склеродермия.

Изброени заболявания могат да се формират вследствие на определена професионална дейност. В групата на риска са тези професии, които са свързани с постоянно натоварване върху определена област, например, стъпалото или ръцете.

Симптоми

Има следните симптоми възпаление на сухожилията:

 1. Болки, възникващи при активни движения. В процеса на палпация болката се появява в областта на синовиалната торбичка или по протежение на засегнатото сухожилие,
 2. Локално повишаване на температурата, в района на стъпалото или другата област,
 3. Пукнатина (крепитация) при движение стъпалото.

Тендинит причинява поражение на сухожилията около самата става. Когато тендинит преминава в хронична форма, може да се появи ограничение подвижността на ставите, това се нарича синдром на замразено рамо.

И тендосиновит и остър инфекциозен тендовагинит, започват от силни болки, повишаване на температурата и поява на треска.

Тендовагинит и тендосиновит в хронични форми се различават с болезненост, която се увеличава при палпация и движения. При ентезит се появява болка по време на движение на засегнатото сухожилие. Ентезит на ребрата се характеризира с болка при дишане.

Болката не е силна, ако воспалено сухожилие на фона на редовни професионални натоварвания. Може да се схрусква или скърцане: страда крайник или стъпалото. Често при професионални натоварвания, проблеми с сухожилията стават хронични, което води до устойчиви нарушения на движенията.

Възпаление на сухожилията могат да бъдат локализирани със следващия начин:

 • тендинит на мускулите на китката или „лакът на тенисист“. Възникват болки при палпация областта на средния мищелок. Мищелок това первази или удебеляване на костната епифиза за свързване раменната кост с друга кост. По време огъване на ръцете, болка отдава по вътрешните ръбове на предмишницата,
 • тендинит на мускулите-огъватели и пронатори на предмишниците се нарича „лакът на играч в голф“. Болка при палпация областта на медиална мищелка на раменната кост. Болката дава по вътрешния ръб на предмишницата при флексия ръцете,
 • болки в долната част на патела наричат „коляно на скачач“. В колянната става се появява напрежение, скованост или слабост.

Причини

Както обикновено, тендинит появява се при спортисти или хора, които постоянно се занимават с физически труд. В групата на риска при спортисти коленете и стъпалата.

Причини на тендосиновити и тендовагинити с инфекциозен произход признати специфични и неспецифични инфекции.

Специфичен инфекциозен тендовагинит и тендосиновит се появява благодарение на специфична микрофлора: бруцели, спирохети, туберкулозни микробактерии.

Неспецефичен инфекциозен тендосиновит и тендовагинит се появява вследствие на:

 1. артрит с гнойни селекции,
 2. панариция,
 3. остеомиелит,
 4. инфектирани рани,
 5. пукнатини на кожата и т.н.

Неспецифичен асептичен тендосиновит и тендовагинит се появява след професионални натоварвания, продължително действие на ниски температури, разтягане мускулите (крайници, стъпала), преумора.

Ентезит това е свързано заболяване с остеоартроза и различни артрити.

Познавателна статия:  От какво има болки в сухожилията?

Лечение възпаление на сухожилията

Диагностични мерки: консултация при ревматолога.

Лабораторни методи, които са разпределени на:

 • ограда кръв на ревмопроби, за да се изключат съпътстващите патологии
 • общ анализ на кръвта

Инструментални изследвания: ултразвуково изследване, радиография (за да се изключи възпаление на ставите и костите), палпация, ядрено-магнитен резонанс, това е метод за изследване тъканите и органите с прилагането на магнитен резонанс.

Лечение възпаленията на сухожилията има общи етапи:

 1. След откриване на заболяването болния човек трябва да бъде освободен от работа. Предписват аналгетици и на крайник се поставя лангет или гипсова превръзка,
 2. Два дни по-късно, ако се продължават болки, ще трябва да повторите лечението с аналгетици,
 3. След няколко дни на пациента се предписва физметоди, през които може да се оттегли лангет,
 4. След петия ден от началото на лечението може да се правят бавни движения,
 5. По-късно от 7 – 8 дни лангет премахват и започват да се изпълняват упражнения на лечебна физкултура,
 6. След купиране симптомите на 8-10 ден, пациента може да се ихписва с резолюция на леки физически натоварвания.

Лечение на тендинит включва:

 • студени компреси,
 • нестероидни противовъзпалителни средства,
 • лечебна физкултура по лека схема,
 • ако консервативното лечение е неефективно, то след това се провежда частична или пълна ексцизия на съединителна тъкан и сухожилни апоневрози.

Лечение на остър тендосиновит и тендовагинит

Локално лечение: затоплящи копмреси, физиотерапевтично лечение, обездвижване на засегнатия крайник.

В случай на гноен процес във влагалището, показано оперативно лечение, което включва в себе си аутопсия на влагалището с дрениране за да се осигури изтичане на гнойно съдържание.

Спецификата на общото лечение при инфекциозен процес се състои в мерки за борба с инфекцията с помощта на антибактериални лекарства, а също и имуномодулатори за увеличаване на защитните функции. При незаразните процеси се използват нестероидни противовъзпалителни средства.

Тендовагинит и тендосиновит в хронична форма изисква прилагането на физиотерапевтични процедури. Ако при стенозиращ тендосиновит и тендовагинит няма ефект от физикална терапия, лекарите вземат решение за ексцизия на свита област.

Важно да се вземе предвид, че ентезит е съпътствуващо заболяване, основното лечение трябва да бъде насочено към причината. Модерна медицина съветва да се извърши превенция, за да не се допусне възпаление на сухожилията.

Основни правила:

 • да се спазва режим на работа и почивка,
 • да се променя дейност всеки час непрекъсната работа,
 • за да правите упражнения за пръстите и дланите.

Физиотерапевтични методи:

 • UHF терапия,
 • Озокеритотерапия и парафинотерапия,
 • Електрофореза с лидаза,
 • Лечебна физкултура,
 • Масаж.

Като санаторно-курортни мерки за предотвратяване възпаление на сухожилията лекарите препоръчват комплекси, които се специализират върху заболявания на опорно-двигателния апарат. Показани процедури с кал и загряване.

1 коментар

 1. Единственото нещо което помага при възпалено сухожилие, пептид BCP-157 за около месец възстанових на 100% медиален и радиален епикондилит. нищо друго не помага !!!

НАПИШИ КОМЕНТАР