Как се лекува синовит на колянната става. Симптоми, форми, причини

Как се лекува синовит на колянната става. Симптоми, форми, причини

4315
2

Колянната става – един от най-нагружаеми стави в организма, тъй като на него се пада голяма част от натоварването при всяко движение. Заради това травми в коляното доста чести. Въпреки това, синовит на колянната става, не се характеризира с директни увреждания на тъканите, а само натрупване на серозен ексудат в кухината на ставата. Синовит на колянната става и лечението точни срокове за откриване, както и други заболявания, няма и се появява не веднага. В това се крие някаква трудност да се справят с него.

Съдържание на статията:

Какви са симптомите на синовит на колянната става

Симптомите започват да проявяват себе си обикновено през ден-два след травма. Това се случва, когато течността се натрупва в тъканите в достатъчно количество и основата му, което води до трудности при извършване на движения. Ако навреме не се вземат мерки, синовит на колянната става последици за себе си оставя неприятни. Затова, когато откриването е важно да се диагностицира правилно.

За съжаление за травматизирани, признаци на синовита на колянната става много коварни. Това може да има за себе си неприятни последици под формата на погрешно поставена диагноза. Откриване се усложнява, че симптомите на синовит на коленен став подъбни с сходни на него травми. При синовит липсва като възпаление на кожата, така и на местната повишена температура. Въпреки това, за да сте сигурни в диагностика окончателно, могат да проведът пункция на става. Същността му е в това, че в кухината на ставата се вкарва игла за ограда течност и я проверяват за наличието на едни или други кръвни клетки.

Какви са различните видове синовита и как да ги лекуваме?

Разбира се, първият възникнал във всеки човек въпрос е: „как да се лекува синовит на колянна става?
Преди всичко трябва да се кажат няколко думи за вида на синовита. Остър синовит, например, се определя от повишена температура и болка с излив в ставата. Другият му вид, хроничен синовит на колянна става, лекуване с когото малко по-сложно, се характеризира с неярка изразена тъпа болка. Излив в ставата се натрупва непостоянно, периодично. Хроничен синовит е опасен, защото след известно време може да премине в деформироващ артроз.

Как се лекува синовит на колянната става
синовит на коленен став

Съществува супрапателярен синовит на колянна става – възпаление на обвивката над наколенника и натрупване в него течност.

Що се отнася до лечение, тук е необходим цялостен подход. Първото нещо, което трябва да направим – общеукрепляюща терапия, която включва в себе си медикаменти и възстановителни процедури, но и различни физпроцедури. Също трябва да предприемем пункция на става и в рамките на първата седмица се прилага студ. Ако хроничен синовит се забави, трябва хирургическа намеса го избегне преминаването на артроза.

Също така е възможен и случай, когато в артроза може да се премине и умерен синовит на колянна става, но такива случаи са редки. Минимален синовит на колянната става, разбира се, изисква по-малко причини за безпокойство.

Познавателна статия:  Какво да правите, ако ви болят коленните стави?

Защо възниква синовит?

Тъй като разновидности на това заболяване са няколко, ние ще представим накратко какво характеризира с някои от тях. На първо място заслужава да се спомене за посттравматически синовит на колянната става, защото той, всъщност,най-лошият чувствам. Може да се определи, когато болковият синдром постоянно се увеличава, а температурата на ставата, както и натрупваема в него течност се увеличава.

Що се отнася до причините за възникване, тогава те могат да бъдат най-различни. Да не забравяме и факта, че причините са едни и същи за всички възрасти. Така, синовит на колянната става при децата, както при възрастни, може да се образува вслествие на увреждане на мениските, гемоартроза, увреждане на ставните връзки или фрактури на ставните кости. Всички тези нараняване имат под себе си неприятности в формата на оток, кръвоизливи, подуване и силна болка.

Възможно ли е лечение на народни средства за защита?

лечение на синовит с народни средства
възможно лечение с народни средства

Това заболяване може да се излекува и с народни методи. За щастие, синовит на колянната става признава народно лечение и освен това се поддава. Има няколко най-ефективни народни средства за защита за да се отървем от синовита. Например, мехлем от черен оман (200 грама свински бекон, нарязан на малки филийки и чаша нарязани на ситно билка черен оман), ръжен бульон (половин чаша ръж, 2 супени лъжици корен от берберис, 200 мл. водка и 500 гр. мед) и масло от дафинови листа. Маслото се приготвя така: две супени лъжици смлени листа пълни с растително масло (1 чаена чаша) и се настоява на 1 седмица.

Всеки от тези средства, при наличието на необходимите съставки се приготвя в домашни условия и без много труд.

Познавателна статия:  Лечебна физкултура и гимнастика при лечение артроза на колянната става

Заключение

Общо взето, синовит на колянната става — наистина неприятна травма, която може да има за себе си трайни последици с оглед на артрозата. Забави неговото лечение не си струва. Най-важното, което трябва да запомните – правилната диагноза в геометрична прогресия увеличава шансовете ви да се отървем от синовита без последствия и в по-кратък срок.

2 коментара

  1. Аз съм на 21 година боляха коленете лекар е диагностицирал синовит! минаха 2 години, все още боли)) не мога да се излекувам,посъветвайте нещо

    • Консултирайте се с друг лекар, на първо място. Трябва да се започне от етапа на синовита, а след това вече да помагаме със съвети, но в статията вече са описани няколко начина за лечение на синовит.

НАПИШИ КОМЕНТАР