Как се лекува бурсит на раменната става

Как се лекува бурсит на раменната става

5128
0

За време на движение на костите, ставните връзки и сухожилията търка един за друг и триене е омекотено с помощта на течност, която отделя капсулата на ставата. Тя се изпълва с околоставна торбичка или бурса, а понякога тя може да се възпали. Причина за този тип възпаление може да се превърне в голямо натоварване на ставата или срещу неговото напрежение.

Причини на бурсит на раменната става

Как се лекува бурсит на раменната става
разтягане на капсули и на свързващия апарат

Причини, за които може да се развие бурсит на раменната става може да доведе няколко. Преди всичко, това е натоварване на ставите, разтягане на капсули и на свързващия апарат. Доста често патология се проявява у спортисти и всичко зависи от вида на спорт, които се занимава човек. И на развитието на бурсита, може да доведе травма и преди всичко на околоставна торбичка или близко разположено сухожилие.

Причината за развитие може да се нарече и артрит, в резултат на което се възпаляват ставите и сухожилията в целия организъм. Такъв вид на бурсит води до развитието на здравоподвижност на ставите, техно подуване, зачервяване на кожата над тях и повишаване на температурата. Също така не изключен бактериални вариант на развитие на бурсита, при който възниква вземане на околоставна торбичка. Инфекцията може да проникне директно с травма, а също и чрез кръвта.

Клиничните симптоми

Симптоми на бурсита на раменната става може да се нарекът:

  • болка и ограничение на движенията;
  • подуване и зачервяване на кожата над областта на засегната става;
  • локално повишаване на температурата.

Също е вариант на клинично проявление зависи от варианта на местоположението на процеса. Вариант остър субакромиален бурсит на раменната става може да се появи внезапно и се характеризира с наличието на болка при движение или допир. При този вариант артритна торбичка се намира близо до повърхността на кожата от своя страна распухва и се изчервява. Инфекционен бурсит се характеризира с наличието на силна болка, а става на допир е горещ и кожата над него червена.

Познавателна статия:  Болки в коляното причини и мощно лечение

Хроничен вариант на бурсита може да се прояви като вариант травми, а също така многократно е прекаран остър бурсит. Като следствие стената на ставна торбичка става по-дебела и става натрупване на калций. В този вариант се развива калкулезен бурсит на раменната става или каменен бурсит. Ако натоварването на ставата постоянно се увеличва или ще бъде изложени постоянно увреждане, торбичката ще се възпалява често и ще създава нови и нови влошавания. Често дълго обездвиживание, което е свързано с болка може да доведе до развитието на атрофия на мускулите.

Диагностика на бурсита

Въз основа на типична проява на бурсита да се постави диагноза не е проблем. Допълнително за потвърждение на своите догадки вашият лекар може да извърши пункция на раменната става. Пункция допълнително ще помогне да определи характера на флората, чувствителността му към антибиотици, а също така да отдиференцира микробен бурсит от немикробен, от артрит, например, известков бурсит на раменната става се разграничи доста просто, при бурсит движения в ставата запазени в пълен размер. Допълнително ще разкрие бурсит, особено с наличието на плътни елементи в капсула на ставата ще рентгенологически метод за диагностика. Прилага се основно за идентифициране на дълбок бурсит, например на субдельтовиден бурсит на раменната става, когато възпалението е скрито с меки тъкани и да се диагностицира така просто не е възможно. Също така с помощта на този метод може да зададете и характер на въспалителни реакции и промени в костите, които разположени наблизо.

Лечение бурсита на раменната става

рентгенологическа картина на бурсита на раменната става
Рентген на раменната става

Лечение бурсита на раменната става трябва да има интегриран подход и състои от консервативни и оперативни методи. При остър бурсит се требва спокойствие, както и загряващ компрес. Може също да се използва и мехлем, които конкретно във всеки отделен случай може да се каже само лекар. Хроничен вариант течения бурсита изисква пункция на устната става и за пълно изтриване на съдържанието в следващите устна се промива с разтвори антисептици и антибиотици.

Познавателна статия:  Дисплазия на тазобедрената става (вродена луксация на бедрото), симптоми при бебе

 

Травматичен вариант бурсита, например изисква въвеждането в устната на ставата лекарства. При тази стойност постоянно се придържат към стерилитет, в противен случай се увеличава риска от инфекция на устната става. При гноен вариант струва да се вскрие бурсит и да се дренира гноет. Раната след това не се ушива и лекува средно напрежение, което понякога трае много-много дълго време.

Лекуване от бурсита на раменната става, както и стоун трябва да бъде хирургично. Показана тази техника и в останалите случаи, когато ефектът от консервативната терапия не дойде. Бурса може да бъде частично иссечена, или напълно премахнати чрез картите на устната торбичка, така и без него.

Преди да се лекува бурсит на раменната става окончателно в процеса на рехабилитация използват физиотерапевтични процедури. В основата на този тип процедури е УВЧ и суха топлина в комбинация с други методи на лечение. Допълнително се назначават масажи и лечебна физкултура.

Профилактика на раменната става

Струва си да се сведе до минимум вреда на ставна обвивка, а по време на физическо натоварване прилагането на специални защитни чалми просто задължително. При повреда областта на ставата си струва веднага да обработи раната разтвори антисептици и се прилагат антибактериални превръзки, което е много важно за предотвратяване на субкоракоидален бурсит на раменната става, на място е особено често може да пострада. Навременното лечение на инфекциозни заболявания също ще гарантира предотвратяване на бурсита. И си заслужава да се помни, че своевременно призив за помощ към лекар значително намалява процентът на усложнения и ускорява възстановяването.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР