Как да се справим с подагра когато си аристократична болест сега мъчи...

Как да се справим с подагра когато си аристократична болест сега мъчи всички подред

85
0

Още Хипократ преди две и половина хиляди години каза, че през пролетта се увеличават прояви на подагра и следващия след нея артрит. Запознайте се с ръководство за болест, която някога се считаше за аристократична, а сега тя е в състояние да огъне в мъки почти всеки мъж на 35, не безраличен към бира и месо. Плюс, ние ще ви кажем, как подагра влияе на ерекцията, кой гении е бил изложен на заболяването и как то се превърна в една от причините за революция в САЩ.

Какво е подагра

Какво е подагра

Около два часа през нощта жертвата се събужда от болка в големия пръст на стъпалото. Болката е като луксация на става. След това идва втрисане и усещане на треперене с ниска температура. Болката в началото е умерена, постепенно става по-интензивна. След някакво време идва връх на „атаката“ — невероятен стрес на сухожилията и чувство, че те се разкъсват на парчета. Човек не може да ходи, не може да облече нощни дрехи, всичко му действа на нервите. Нощта преминава в мъки, без сън„.

Това е описание на подагра от академична статия на медицински изследовател и професор Дж. Б. Вингартен. Но дори и то не предава и част от тези мъки, които изпитват болните и те са толкова болезнени, че хората дори не могат да покрият с юрган възпалените крака. Мислиш, че тази болест не е за теб? Напразно!

Подагра — това е възпаление на ставите, причинено от повишаване нивото на пикочната киселина в организма. Всичко преминава в три етапа: натрупване на урино кисели съединения в организма, след това отлагане на тези вещества в тъканите и органите, и най-накрая, образуване на възпаление и тофуси (отлагания кристалите на пикочната киселина, приличат на огромна бучка) на мястото на поражението.

Пикочна киселина — вещество, което се произвежда в черния дроб от пурината, повече продукти с пурин — по-голямо ниво на пикочната киселина, тя не се извежда напълно от организма, се остава в тялото. Най—интересното – ти можеш дори и да не предполагаш за високо ниво на пикочната киселина в кръвта. Ето защо 2/3 от хората с тази болест не знаят за наличието му.

Болки при подаграВсичко се започва с възпаление става на големия пръст на крака или наблизо. Ти дори можеш да приемеш тази болка за някакво травматично увреждане, твърдейки например, че изкълчен крака. Това е голяма грешка — с течение на времето болкови атаки се увеличават, могат да се появят тофуси в областта на ушни мивки, локътни стави, пръстите на крака, стъпалата.

Остра подагра се продължава от 2 до 10 дни. Следващия пристъп настъпва след няколко месеца. Ако не се лекува болестта, подагрични атаки стават тежки, засягат няколко стави и се случват все по-често и по-често. Ако постоянно ще игнорирате възпаление с аргумент „и така ще мине“, може да се случи деформация на ставите и бъбречна недостатъчност.

Познавателна статия:  Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

Кратка история на подагра

Първите записи за болест, по симптоми подобни на подагра, регистрирани преди 4000 години в Древен Египет.

Причината за болестта — пикочните кристали — описва само в 1679 г. Антони ван Левенгук, въпреки че химичният състав все още не е бил известен.

След почти век, през 1776 г., шведско-немски учен Карл Вилхелм Шееле детайлно изселдва пикочната киселина, а след няколко години, през 1797 Уилям Хайд Волластон открил в тофусите на ухото си пикочна киселина. Връзката между нея и подагра е била намерена.

През 1848 г. един британски лекар Алфред Гарод е разработил „тест на конец“. Той е поставил конеца в серум от кръв на болния. Ако пациентът е подагрик, на конеца се формират кристали МК в рамките на 30-60 часа.

Взаимовръзка между пикочната киселина и богата с пурина храна накрая установил в 1898 година Емил Фишер — за това откритие бяха необходими повече от 4000 години изследвания на подагра.

Още проблеми при подагра

Ти не можеш самостоятелно да се къпиш, да готвиш и да се преоблечеш. Ти ще се научиш да ходиш с патерици или да скачаш на един крак. Ти ще прокълнеш всичко в света, ако ще трябва да излезеш от къщата: да се обуеш — това е наистиина мъка.

Освен това, времето е пари, подагра — още по-големи пари. Разходи за медикаменти и лечение са големи. Хапчета на колхицин, например, много скъпи. Тук може да се добавят разходи за диетични продукти (за диета ще ви разкажа по-долу) и разходи на болести, които може да предизвика подагра: сърдечно-съдови заболявания, ХБП, метаболитни разтройства и захарен диабет.

Подагра може да е причина на еректилна дисфункция

През 2010 г. списание „Артрит и ревматизъм“ съобщи за проучването в САЩ: сред 256 пациенти, страдащи от подагра, 40% са имали проблеми с ерекция в сравнение с 29% от пациентите, не страдащи от подагра. От своя страна, дори и на другия идеологически фронт — в Иран — установили, че при мъжете с ЕД повече пикочна киселина. Мъжете с най-високи показатели на пикочна киселина са имали почти в 6 пъти по-голям риск да спечелят еректилна дисфункция.

Кой е болен от подагра

Обикновено това е мъж над 30 години, той обича алкохол, особено бира. Страда (или се радва, като ще погледаме) от затлъстяване, яде много месо, боб, грах, леща, аспержи, гъби, морски дарове. Има диабет, хипертония или хронични заболявания на бъбреците. Употребява лекарства като фуросемид, тиазидни диуретици, етамбутол, пиразинамид и аспирин.

Анализ пациенти на Градския клиничен център на подагра с продължителност на заболяването над 10 години е показал, че 92,59% имали поражения на сърдечно-съдовата система. Известно е, че около 2,5% от мъжете над 30-годишна възраст и жени над 50 години страдат от подагра. До 80-годишен възраст заболяване имат вече от 9% мъжете и 6% от жените. В сравнение с предходните десетилетия честота на заболяването се увеличили.

Хранене и начин на живот на съвременните хора водят до хиперурикемия — повишаване нивото на пикочната киселина. Интересно е, че европейските и американските диети, богати на тлъсто месо, морски дарове и бира, увеличават концентрацията на киселината в организма. И забележително, че в азиатските страни болните от подагра значително по-малко, отколкото в западния свят.

От Хипократ до Франклин

Ето няколко мисли на Хипократ, живеещ през V–IV век преди нашата ера, за подагра: „Скопците не са болни от подагра“, „Младите не са болни от подагра преди полов акт“, „При подагрични лезии възпалението изчезва в рамките на 40 дни“, „Усложнения при подагра се случват през пролетта и през есента“. Не поемаме да говорим за скопците, но в останалото всичко изглежда като истина, а толкова дълго подагрично възпаление в древността може да се обясни с липса на ефективни лекарства и като цяло общата не изученост на болестта.

Франклин също бил болен от подаграДори не толкова отдавна подагра се възприема като социално желателна поради своето господстващо положение в кръг политици и влиятелни хора. Британски ревматолог Уилям Коупман в своята монография за историята на подагра се позовава на коментар в лондонския вестник „Таймс“ през 1900 г.: „Подагра, изглежда, моментално повишава социалния статус на пациента“.

Но най-вероятно връзката между статут и подагра се дължи просто на факта, че да я опише и някак да се диагностицира по-рано можаха само богати (и, съответно, образовани) хора. Така че ние знаем, че шведски учен-медик Карл Линей вярвал, че ягода облекчава пристъпи на подагра, а Бенджамин Франклин, мъж от сто доларова купюра и един от бащите-основатели на САЩ, пиеше опиумна тинктура за облекчаване на болката. Не поемаме да кажем точно в какво състояние той пишеше есе, в което говори с „мадам подагра“.

Въпреки това трябва да дадем на старецът Бен почит: Франклин предполагаше, че заседналият начин на живот, хранене и затлъстяването може да бъде причина за болестта му. Но продължаваше да пие вино и пиеше по 2 бутилки на ден. Има версия, че подагра на Франклин се е развила поради отравяне с олово. Понеже дълго време, още преди период на борба за независимост на САЩ, той е работил типограф, печаташе вестник, а в тогавашната печат се използваше много от този тежък метал.

Познавателна статия:  Подагра диета и лечение

Как се спасяват от подагра

Възможно ли е да се излекува?

Подагра, за съжеление, не може да бъде излекувана, но има начини за неин контрол.

Вие нещо сте говорили за храна?

Въпреки, че диета е призната като основен начин за борба с подагра, ограничаване себе си в пуринова храна болните все още пренебрегват.

Запомняй най-важното — продукти с ниско или никакво ниво пурина: мляко, чай, сирене, твърдо сварени яйца, зърнени храни, хляб, макаронени изделия, картофи, бял ориз, царевица, маниока, саго, зеле, зеле, маруля, спанак, ядки, сладости и плодове.

Как се лекува остра подагра?

Най-важното, запомнете — в никакъв случай не може да се отдадете на самолечение, за процеса трябва да се погрижи лекар! По време на криза пациентите се лекували с нестероидни противовъзпалителни лекарства и/или колхицин, който, имай предвид, може да предизвика повръщане и диария. Пациенти, които не понасят НСПВС или колхицин, използват кортикостероиди — мощни противовъзпалителни стероиди.

След подагрична криза лечението състои в постепенно намаляване нивото на пикочната киселина. Понякога лекарите препоръчват също да се използвате колхицин за предотвратяване на нови кризи, ако нивото на пикочната киселина не се намалява с използване на подходящи средства, но може да се изисква няколко месеци до постигане на желания резултат.

Се появяват и нови лекарства. Но във всеки случай нивото на киселината се препоръчва да се проверява на всеки 2-4 седмици. Ако лекарства — единственият начин за борба с подагра, трябва да се приемат навреме.

Как се лекува подагра

Подагра и САЩ

Без подагра не би било нито Тупак Шакура, нито полет на Луната, нито слизане в Нормандия, нито отмяна на робството, нито изобщо и Съединените Щати. Именно заболяване на военния министър на Британска империя Уилям Пит с подагра всъщност доведе до загуба на Великобритания американските колонии и, следователно, до образуване на САЩ.

Пит и подаграДелото било така: Пит преживявал пристъп на подагра, а в негово отсъствие бил приет закон за печат, чиято цел е допълване на опустошена от седемгодишна война британската хазна. Пит (в чест на него, между другото, е наречен Питсбърг) бил срещу този закон и по-късно постигна за отмяната му. „Американците — това синове, а не бастарди на Англия. Като субекти, те имат право на общо представителство и не могат да бъдат задължени да плащат данъци, без тяхното съгласие“, заяви военният министър.

По време на друга криза на подагра при Пит парламент прие данък на вноса на чай. Това е станало причина за „Бостънско чаено парти“, което, от своя страна, поставя началото на революция в САЩ.

Общи изводи

Ако ще обобщим, първо — не пийте много алкохол, това води до адски болки от подагра и не обича твоята жена. Второ — следи за теглото, това е точно така води до адски главоболие от подагра и, по нашето мнение, не е красиво. Трето — не се занимавай със самолечение, ако има съмнения, върви към лекар.

В крайна сметка, не доводи себе си до подагра — да болееш отдавна не аристократично, а със сигурност не е модно.

Медицински коментар

Подагра се нарича нарушение метаболизма, при което в тъканите се отлагат соли на пикочната киселина. Се среща това заболяване най-често при мъжете. Обикновено се диагностицира не по-рано от 40 години. При млади хора подагра се идентифицира рядко. Въпреки това такива случаи сред пациентите от мъжки пол се срещат.

Някои от рисковите фактори на подагра може да се контролира, намалявайки вероятността на заболяването. За да се избегне тази патология, трябва да:

  • увеличете дял в диетата на храни от растителен произход, богати на фибри, и да се намали съдържанието на животински продукти;
  • се контролира кръвното налягане, в случай на повишаване — да приемате антихипертензивни лекарства;
  • се контролира липидния профил на кръвта, а в случай на увеличаване нивото на холестерол трябва да приемате статини;
  • се контролира телесна маса — ИТМ не трябва да надвишава 25 кг/м2
  • да не се злоупотребява с алкохол.

За тези, които вече страдат от подагра, важно да се грижат за своето хранене. Трябва да се изключат от диетата храни, които съдържат пурини и повишават концентрацията на пикочна киселина в кръвта. Трябва рязко да се ограничи консумацията на риба, месо, кафе, какао, алкохол.

При излишък на тегло диета също си поставя за цел неговото намаляване. При намаляване индекса на телесна маса се отбелязва значително подобрение на клиничното протичане на подагра: се намалява нивото на пикочната киселина, се намалява нивото на „лошия“ холестерол. За да се намали теглото, трябва да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци, ограничавайки при това мазна и протеинова животна храна.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР