Как да се освободите от схванат врат

Как да се освободите от схванат врат

400
0

Схванат врат причинява болка в задната част на главата и зоната на яка. Те са придружени с изтръпване на раменния пояс и тежка гъвкавост. За да се отървете от спастични явления, трябва да разберем, защо те възникват.

Причини схващане на врата

Схващане наричат болезнено свиване на мускулите с крампи. Често с него се сблъскват хората, намиращи се дълго време в една поза, които имат нарушена стойка.

Причини за схванат врат
Една от причините за схванат врат – продължителното намиране в една поза

Шията боли след определени физически натоварвания: носене тежести над главата, на раменете си. Чести спазми – знак за спондилоза и остеохондроза – заболявания на опорно-двигателния апарат, причинени от дегенеративи промени в ставите, прешлените, хрущялите.

Да провокират развитието на мускулни спазми в областта на шията могат:

С оплаквания от спазми на врата трябва да се обърнете към невролог. В хода на разглеждането на лекар с докосване ще разбере, къде точно се намират области напрежението и болезнените точки. При подозрение на херния или новообразувания на меките тъкани предписват ядрено-магнитен резонанс. Рентгенова снимка показва състояние на прешлените: наличие на фрактури, лезии, тумори, дегенеративно-калцификатни промени.

Как да се освободите от спазъм на мускулите на врата?

Самостоятелно да премахнете схващане в областта на шията можете с въртене на главата и раменете. Да правяте гимнастика трябва докато в мускулите няма да се появи леко парене. Ако често ви безпокоят спазми често, купете акупунктурен апликатор Ляпко. Рефлексотерапия помага обикновено в 7 пъти от 10.

Въртене на главатаоблегчават болка при схващане на врата
Облекчаване от схващане на шията помага въртене на главата

Познавателна статия:  От какво възникват мускулни спазми, профилактика и лечение
Релаксация на мускулите допринася за топлината. На врата можете да нанесете върху кожата загряващ крем. От главоболие, причинено от спазми в областта на шията, спасява масаж на големите пръсти на ръцете и краката.

Важно! Масаж и гимнастика са ефективни само в случаите, когато спастични явления са причинени от претоварване

Консервативно лечение на схванат врат включва използване на противовъзпалителни гелове, прием на витамин В-комплекс и миорелаксиращи лекарства, хондропротектори. В допълнение към лекарствата се предписват физиотерапевтични процедури – електрофореза и магнитолечение. При мускулен спазъм, предизвикан от травма, препоръчват носенето яка на Шанца, да спите на ортопедична възглавница.

И така, най-честата причина за болки в шийната част – преумора. Да се отпуснете мускулите ви позволяват методи на физическа и мануална терапия, загряващи мазила.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР