Качествено лечение на пъпна херния без операция

Качествено лечение на пъпна херния без операция

10747
0

Въпреки факта, че нивото на медицината високо, лекарите много често налагат провеждане лечение на пъпна херния при възрастни без операция. Също така народни лечители говорят, че пъпна херния при възрастни може да се изправя или да се отървете от нея с помощта на отвари. Трябва да се отбележи, че единственото правилно лечение, което завинаги ще помогне да се отърве човек от заболяване, хирургична интервенция, особено в случаите, когато болестта ще достига големи размери. Но не всички искат да отидат „под ножа“. Днес съществува алтернатива на стандартната операция – малко инвазивен начин на лечение.

Лечение на пъпна херния без операция
Пъпна херния при възрастни доста разпростанено заболяване

Пъпна херния при възрастни е доста често срещано явление, но лекарите твърдят, че не трябва да се притеснявате, трябва веднага да отидете в болницата, за да се изключи оперативна намеса.

Как се лекува пъпна херния при възрастни без операция: народна медицина

Има много много рецепти, които помагат да се отървете от пъпна херния при възрастни, без да посещавате лекарите. И някои от рецептите са наистина ефективни. Ако пъпна херния при възрастни само начена да се проявява, специалисти от алтернативна медицина предлагат провеждане лечение на възрастни по такива начини:

 1. Счукани семена на живовлякСчукани семена на живовляк приемат се по 10 пъти на ден (0,5 чаена лъжичка). Вещества, които се съдържат в растението, укрепват съединителната тъкан. След прием в продължение на 3 месеца пъпна херния ще изчезне.
 2. Печен лук се нарязва на 2 части и се поставя до огнището на болестта в продължение на 2-3 часа в продължение на 2-3 месеца (лук може да се фиксира с широк колан или шал).
 3. Червена глина – възстановително и хранително вещество (съдържа голямо количество микроелементи), смесете я с вода, трябва да направите питка и да се прилага към пъпа.
 4. В някои случаи хубаво помага провеждането лечение на пъпна херния без операция, изливане: в 1 л студена вода се налива 1 супена лъжица оцет, се излива този състав в област на пъпа 2 пъти на ден в продължение на един месец.
 5. Дъбова кора (тинктура) се счита за ефективен начин да се отървете от пъпна херния: трябва да се направи компрес и да го положите в областта на пъпа (задръжте на 3-4 часа).
 6. Да се извърши възстановяване на пъпна херния възможно, ако ще направите смес от мед, прополис, йод, масло (всички съставки в различни количества), състав се прилага към пъпа в продължение на 1-2 месеца по 5-6 часа, след това измийте с топла вода.

Как да се отървете от пъпна херния при възрастни без операция

Понякога операциите са противопоказани за хора по редица причини. В такъв случай лекарите препоръчват на възрастните хора носенето еластична превръзка от пъпна херния. Той помага за задържане на коремната тъкан и вероятността за натрупване се намалява.

Един от най-ефективните начини за лечение на пъпна херния при възрастни без операция е масаж. За да изчезне пъпна херния, процедурата се препоръчва да се направи по следния начин:

 • болезнено място трябва да се гали по часовниковата стрелка;
 • трябва де са прищипва около пъпната област;
 • разтривайте мускулите на коремната област.
Масаж при пъпна херния
Особености на масаж при пъпна херния

От пъпна херния при възрастни може да се отървете с помощта на лечебни упражнения, но само в случай, ако човек няма сърдечни заболявания, повишена температура. Но физическите упражнения не трябва да са тежки, това може само да влоши положението. Основни упражнения:

 • повдигайте гръдния кош в легнало положение;
 • повдигайте таза в легнало положение;
 • изпълнявайте завои;
 • провеждайте дихателна гимнастика.

Много често причина за безпокойство при бременни е поява на херния, но не всичко е толкова плохо, колкото изглежда. Един от вариантите за безоперативно лечение на пъпна херния при бъдещите майки – това е носене на бандаж, което ще затвори областта на пъпа и ще предотврати издутина на херния, а също така я прищипване.

За профилактика лекарите препоръчват носенето на бандаж, не само за бременните жени, но и на хората, които ежедневно се занимават с физически труд.

Как да се лекува пъпна херния без скалпел

Пъпна херния още не е причина за безпокойство. Съвременната медицина отдавна се премести напред и има начини да се отървете от болестта без употребата на скалпел. Бързо и качествено провеждане на лечение без операция може метод лапароскопска херниопластика. Този начин вече по-известен и е най-нетравматичен. Възстановяване на организма след изпълнение на операцията минава много по-бързо, отколкото след обичайно хирургично отстраняване, защото не са предвидени разрези на кожната покривка – всички действия се извършват чрез микроскопични пробиви.

Познавателна статия:  Пъпна херния при възрастни – симптоми, лечение и последици

За операция се използва обща анестезия, по време отнема не повече от 1 час. Когато има пъпна херния при възрастни, лапароскопичен начин за лечение има редица предимства:

  • малко количество време, което отнема операция, позволява да се изключи усложнения от анестезия;
  • след провеждане на операции по тялото не остават белези от разрези;

направени пробиви не травмират мускулната тъкан, така че операцията придружено от минимални болкови усещания;

 • пълна рехабилитация след лапароскопия отнема не повече от 2 дни;
 • при лапароскопия се определя хирургично платно в коремната кухина, по този начин се изключват рецидиви.

Въпреки, че този метод се нарича малоинвазивен хирургичен начин, но да го наричаме операция не можем. Лапароскопията се счита най-идеалното решение, особено в случаите, когато огнището на болестта достига максимални размери и необходимо да се отървете от него най-бързо.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР