Изтръпване на ръката – какво да правя?

Изтръпване на ръката – какво да правя?

1195
0

Изтръпване на ръцете – доста често срещан симптом, който възниква при патологични състояния или в норма в резултат на продължително притискане на съдов ствол, хранящ от горния крайник. Тревога предизвикват именно тези случаи, когато изтръпване придобива системен характер и е придружено от други нарушения.

Изтръпване на ръката
Изтръпването на ръцете може да бъде придружено от други заболявания

Лекарите-вертеброневролози почти ежедневно наблюдават синдром нарушението на горните крайници.Често изразеност на картината е толкова силна, че се изисква предоставяне на ефективна помощ. Освен това, лечебни дейности изискват и съпътстваща симптоматика. За да получите пълен обем на медицинската помощ, болните трябва да се яви на среща към опитен специалист.

Причини изтръпването на ръката

Сред причинни фактори, водещи до нарушаване чувствителност на горните крайници, може да се отделят:

  • Шийна остеохондроза на гръбначния стълб – изтръпване на ръцете възниква в резултат компресия коренчето на гръбначния нерв, отговарящ за инервация на горната част. Към компресиране изложени също съдови канали, които подхранват ръката от страна на поражението.
  • Неудобно положение на тялото, при което се извършва механично притискане на артериалните съдове на горния крайник – изтръпване на ръката настъпва вследствие на хипоксия на тъканите, при това степента на дълга компресия на захранващите съдове може да доведе до необратими нарушения с некротичен промени.
  • Карпално-тунелен синдром на китката – характерен за хора, които по своята професия са принудени постоянно да движат китката – това могат да бъдат музиканти, чертожници, шофьори. В ежедневието синдром възниква при продължителна работа на компютър в резултат на работата с мишката. При това произхожда компресия на средния нерв, инервиращ ръката.
  • Болестта на Рейно – патология с нарушена регулация дейността на малки артериални съдове, които отговарят за кръвоснабдяването на горните крайници. За болестта характерно периодична и дълго спастично свиване на артериите с появата на мравучкане, чувство на студ и други прояви.

По този начин може да се заключи, че изтръпване на ръката така или инак свързано с нарушение на тъканите, а това, от своя страна, е следствие на патологично въздействие върху тяхни съдове и нерви.

Познавателна статия:  Причини на болки в ръката

Диагностика на патологично състояние

Карпално-тунелен синдром на ръката
Карпално-тунелен синдром

Задача на лекаря при изследването на пациента е да се идентифицират причините на изтръпване. Така, вертеброневролога трябва да изключи системно механично затягане на кръвоносните съдове, а също и да разкрие фактори с професионален или битов характер, които биха могли да допринесат появата на карпално-тунелен синдром.

Болестта на Рейно дава симптоми симетрично на двете си ръце и има наследствено предразположение. При това изтръпване се съпроводя с охлаждане на кожата, нейната бледност, сухота. Спастично състояние на кръвоносните съдове може да се сменя с ги релаксиране, при това китката и пръстите на ръцете стават подути, придобиват синкав цвят, който може да бъде заменен с затопляне и зачервяване на кожата.

Основен акцент в диагностиката се прави на откриване признаци остеохондроза на гръбначния стълб. Пълна и точна информация може да се получи с помощта на рентген и ядрено магнитно-резонансно сканиране. При това се вижда ясно намаляване височината на междупрешленния диск между шийните прешлени, наличие на остеофити – костни израстъци, а в напреднали случаи – загуба на пулпозното ядро на диска с формирането на протрузии или междупрешленна херния.

Лечение изтръпването на ръцете

Основни метода на лечение, ако имате изтръпване на ръцете е локално въздействие, помагащо да се възстановят тъканите. Към тези методи могат да включват:

  • Мануални въздействия – те подобряват притока на кръв към зоната на хипоксия, освобождават мускулни и ставни блокове, причиняващи компресия на съдовете и нервите, допринасят намаляване на възпалителен синдром, поради който също се случва свиване на нервно-съдови образувания.
  • Физиотерапия – помага за подобряване на храненето в зоната на изтръването, чрез активиране на периферното кръвообращение. Електро- и фонофорез позволяват да се въздейства върху областта на патологията с лекарствени средства, микротоково въздействие, лазеротерапия, ултразвук оказват биостимулиращ ефект, дават тласък за самостоятелно възстановяване на тъканите след явления на хипоксия.
  • Лечебна гимнастика – позволява да се отървете от двигателни стереотипи, да разработите мускулите и ставите, спомагайки на тяхното укрепване. Освен това упражнения ЛФК водят до още по-голямо подобряване на тъканите чрез подобряване циркулацията на кръвта в резултат на активни движения.

Лекарите съветват да не се пренебрегва с лечението при изтръпването на ръцете, тъй като този симптом, може би, е сигнал за голяма тежестта на патология. Навреме започнато лечение е гаранция за успешно лечение и бързо възстановяване.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР