Изтръпване на пръстите на ръцете: възпаление на нерв

Изтръпване на пръстите на ръцете: възпаление на нерв

3550
0

Когато се развива изтръпване на пръстите на ръцете, много хора не смятат че това е сериозен проблем, мислят че подобни прояви са замръзване, нарушение на кръвообращението или ниско налягане. Но, въпреки че има и доста физиологични причини на временно изтръпване, този симптом не бива да се пренебрегва. Причините могат да бъдат възпаление на нерв или го притискане, което често е придружено с болка.

Освен това, причината може да бъде болест на Рейно, развитие на анемия или неврологични нарушения, метаболитни нарушения и автоимунни заболявания. Във всяка конкретна ситуация трябва да се запознаете подробно с вашия лекар.

Изтръпване на пръстите на ръцете
Изтръпване на пръстите на ръцете може да бъде сериозен проблем

Изтръпване на пръстите не свързано с болести

При изтръпване на пръстите на ръцете възниква субективно неприятно усещане на скованост, загуба на чувствителност или охлаждане на кожата. В някои случаи причините за подобно е напълно очевидни и не са опасни за здравето, ако напълно и своевременно да се отстранят. Ако в съня се случва дълго притискане на подложената под главата ръка, възниква я изтръпване като резултат от нарушение на кръвообращението и затягане на артериите. Се отстранява подобно при възстановяване притока на кръв и загряване мускулите на китката, за да се засили кръвообращението.

Може да се появи изтръпване на пръстите на студено, ако ще ходите без ръкавици или ще се занимавате в ледена вода. Това се дължи на спазъм на малките капиляри и временен недостиг на кръв в областта на нервите и загуба на тяхната чувствителност. Подобно изтръпване бързо минава при разтриване дланите или загряване ръце. Ако възниква изтръпване на определена зона, то се повтаря периодично или се усеща постоянно в различна степен на интензивност, струва да се консултирате с лекар — често това е един от първите прояви на различни заболявания.

Болестта на Рейно, като причина за патология

Често причина за изтръпване на пръстите на ръцете или на един от тях е болестта на Рейно. Ако това е първичен процес, без да има видима причина и свързани с нея заболявания, то го идентифицират често сред младите хора, по-често при жени. Основните симптоми на болестта на Рейно — изтръпване на пръстите на ръцете или краката, върховете на пръстите си променят цвета — бледи или сини, червенеят. Такива явления се различават непродолжителност и възникват в резултат излагане на студ или стрес, вибрации. Обикновено изтръпване улавя палеца на ръката или крака, но заплаха за живота и здравето като цяло болестта на Рейно в първичния вариант не представлява.

Вторичен процес възниква на фона на наличните заболявания — автоимунни заболявания, при наличието на професионални постоянни въздействия на температура, вибрации или други негативни фактори. Ако на фона на болестта на Рейно промени устойчиви, има силна болка и проявата на определени симптоми, необходимо изключение на тромбообразуване, нарушения на нервната проводимост и автоимунни поражения на тъканите.

Автоимунни заболявания
Автоимунни заболявания при изтръпването

Изтръпване на пръстите при анемия

Анемия днес широко разпространена сред населението, започвайки от детска и юношеската възраст. За нея са типични достатъчно неспецифични симптоми, включително и изтръпване на пръстите на ръцете поради хипоксия на тъканите. В основата развитието на анемия е намаляване на хемоглобина поради което се влошава доставка на кръвта към тъканите кислород, и те страдат от хипоксия, което води до нарушения на консумацията на енергия и обмяна на веществата.

В началните етапи анемия се проявява със слабост, сънливост и неразположение, изтръпване пръстите на ръцете типично за вече достатъчно изразен дефицит на желязо, когато има трофични нарушения — сухота на кожата на лигавицата, проблеми с растежа на косата и ноктите. За лечение на анемия необходимо продължително приемане на препарати желязо за вдигане на хемоглобина и след това друг насищане на организма с желязо. Това е важно, за да след премахването на лекарства за анемия отново не възниква чрез кратко време.

Познавателна статия:  Изтръпване на крайниците - причини и начини за лечение

Възпаление на нерва като причина на изтръпване

При някои патологии, като например синдрома на Гилен-Баре, възниква възпаление на нерва или на неговите коренчета, което води до нарушение на двигателните функции и чувствителност. Често изтръпване на пръстите на ръцете, пълзене на тръпки и смъдене във върховете на пръстите на краката са най-ранните признаци на патологията. По-късно възпаление на нерв води до разпространението на мравучкане по-горе, от пръстите на ръцете до китките. Проявява се болка в областта на гърба и задните части, бедрата, се нарушава сърдечен ритъм и преглъщане, се формира разстройство на речта със слабост в крайниците.

Възпаление на нервите има автоимунна природа, прогресира без да се лекува до пълно обездвижване. Симптомите възпалението на нерв се появяват след настинка или храносмилателни нарушения, се формира имунна агресия към собствената си нервна тъкан по неизвестни все още причини. Заболяването прогресира в продължение на няколко седмици, след това възпаление на нерва се спира, но рехабилитация може да се продължи няколко месеца.

Възпаление на нервите
Възпаление на нервите и като следствие изтръпване на пръстите на ръцете

Поражение на гръбначния стълб и болки, изтръпване на ръцете

При частично или пълно разрушаване на междупрешленните дискове в областта на шийния отдел на гръбначния стълб за сметка на прищипване на нервните коренчета възниква болка и неврологични симптоми, включително и изтръпване на пръстите на ръцете. Тъй като дисковете се износват, се деформират прешлените, възниква болка в областта на шията, ръцете, раменната зона, нарушения на чувствителността и ограничение движението. На фона на болката може да се формира изтръпване, ако са засегнати чувствителни коренчета, то се разпространява от китката или нагоре. Да се определи подобно състояние може да по данните от компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, а лечението помага за облекчаване на симптомите, но не напълно да се възстановят всички проблемни зони.

За сметка на лекарствата премахват болка, облекчават възпалението и възпаление на нервите, премахват мускулни спазми. При образуването херния на гръбначния стълб или рязко стесняване гръбначния канал необходимо оперативно лечение, с дълъг период на последваща рехабилитация.

Това далеч не са всички причини, които водят до изтръпване на пръстите на ръцете, могат да станат причини и отравяне и въздействие на лекарства, автоимунни заболявания и психологически проблеми, стрес, депресия и неврози.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР