Изтръпване на пръстите на лявата ръка на кутрето и безименния

Изтръпване на пръстите на лявата ръка на кутрето и безименния

395
0

С усещания изтръпване на пръстите на ръцете са запознати много хора. Понякога това е резултат на пренапрежение на мускулите поради неудобно положение на ръка или китката. А понякога изтръпване може да е сигнал за възникване на тежки заболявания. Ако откриете у себе си тези симптоми, и не знаете към кой лекар да отидете за съвет, ще се опитаме да се разберем с този проблем нататък.

Изтръпване на пръстите на лявата ръка

Причини изтръпването на ръцете

За да започнем, трябва да се определи кои точно пръсти изтръпват. Ако изтръпват всички пръсти наведнъж или по различно време неприятното чувство се появява в различни пръсти на двете ръце – тогава причината може да е в прекомерно натоварване. Тези симптоми се появяват при продължителна работа на клавиатурата, особено ако човек изпитва неудобство от твърде висок плот или нисък стол. Ако работата в некомфортни обстоятелства ще продължавате и по-нататък, ще се появи възпаление на ставите, което протича с остри болки в пръстите на краката и ръцете. Заболяването характерно за любителите на компютърни игри, а също така и за хора, които трябва много да печатат.

Когато се случва изтръпване на пръстите на лявата ръка и губи чувствителността кутрето и безименния пръст, тогава е време да посетите кардиолог. Ако пръстите изтръпват внезапно и рязко и това усещане се допълва от гръдни болки и бледнина, нарушения в координацията и речта, със сигурност повикайте на бърза помощ, защото може да става въпрос за сърдечен пристъп. В случай, когато пръстите изтръпват не силно и с някаква закономерност, и никакви външни симптоми не са придружени, може да се подозира, нарушения в сърдечно-съдовата система с най-различен характер.

Също причините изтръпване на пръстите на лявата ръка могат да носят неврологичен характер. Се засяга нервния сплит. Да се разграничат неврологично изтръпване от други лесно, достатъчно да се разбере, отстъпва ли изтръпването с чувство на мравучкане.

Невероятно, но проблемите с гръбначния стълб имат най-пряко отношение към изтръпването на пръстите. Всяко притискане на гръбначния нерв може да отдава в ръка. Причините отново голямо разнообразие – от остеохондроза до онкологични поражения на гръбначния тъкани.

Нарастваща област поражението при изтръпване и бледнина на тъканите – повод за вълнение. При тези симптоми не се изключва тромбоза на кръвоносните съдове. Да паникувате струва когато изтръпването се продължава вече няколко часа, и от един пръст вече стигна до лакътя.

Познавателна статия:  Изтръпване на пръстите на ръцете: възпаление на нерв

Има ли ситуативно лечение изтръпването на пръстите на лявата ръка?

Изтръпването – това е само симптом, и ако тялото е болно, то чувство на изтръпване ще премине само след отстраняване на основните проблеми.

Но какво да правя, ако това чувство хвана неподготвен, и причинява неудобство в този момент?

Ще ви помогне лесна гимнастика. Спомнете как сте разминали ръцете в първи клас. Стискайте ръцете си в юмрука, перебирайте с пръстите си малки предмети, повъртите молив, направете самостоятелно масаж на ръцете.

Основната причина изтръпването – нарушение на кръвообращението, и вече тези нарушения причиняват опасни болести. За да се избегне мъчителни процедури и посещения на лекар, трябва, колкото да е банално да звучи, да спазвате здравословен начин на живот.

На първо място, не давайте на кръвта застой на едно място. Всяко обездвижване на дълго време (по-дълго от 3 часа), особено в неудобна поза води до загъстяване на кръв, и оттук възниква риск на тромбоза, кислороден глад, стесняване на кръвоносните съдове и други ужаси. Дори ако всеки ден ви чака напрегната и заседнала работа, намирайте време за малка разходка, поне по стъпалата нагоре и надолу в рамките на 5 минути.

Малка тренировка за ръцете е възможна във всяка ситуация, и именно тя ще спаси от неприятни усещания и ще запази на пръстите функционалността и красотата.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР