За какво заболяване може да говори изтръпване на главата

За какво заболяване може да говори изтръпване на главата

3343
0

Изтръпване на главата – това не винаги е симптом на някаква опасна болест. Понякога това състояние може да се счита и в норма, например, ако дълго време се намирате в едно положение и не се движите.

Изтръпване на главата, причини и симптоми
Различни причини изтръпването на главата

Основната причина в такъв случай — нарушение на кръвообращението. При възстановяването симптомите изчезват сами по себе си буквално за няколко минути. Ускоряване процеса на възстановяването възможно с помощта на лек масаж.

Но се случва, когато причините за това усещане заедно с други симптоми могат да сигнализират за развитието на патология. Това е особено опасно при същевременно влошаване на зрението и слуха, както и при повишена температура. Определено трябва да се обърнете към лекар при присъединяване такива симптоми като:

  1. Нарушение на двигателната активност.
  2. Виене на свят.
  3. Треперене на походката.
  4. Слабост.
  5. Неясен говор.
  6. Принудително уриниране.

Защо така се случва

Изтръпване на главата понякога е признак на заболяване. Но какво? Това състояние може да се появи в резултат на нараняване, прищипване на нерв в гръбначния стълб, начална стадия на множествена склероза, нарушения на кръвообращението в мозъка и дори нарастващ тумор.

Черепно-мозъчни травми могат да доведат до сътресение на мозъка и неговите контузии са наложени към спешна хоспитализация. Това усещане може да се появи и в областта на врата в задната част.

Хипестезия или усещане изтръпване на главата често се появява при прищипване на някои нерви. Притискане на нерв може да има доста причини и точно да ги разкрие може само лекар.

Множествена склероза – това е състояние, при което нервната тъкан се заменя на съединителната. Нарушение на чувствителност се появява при пълно увреждане на миелиновата обвивка, с която са покрити нервите.

Тумор също може да предизвика такъв симптом. Той се появява поради това, че пространството е ограничено от черепа, а нарастващото новообразование притиска всички тъкани, които са в непосредствена близост.

Сред другите причини може да се нарече и тези, които не заплашват живота на пациента. Това е недостиг на витамин, хиповитаминоза, неправилно проведено лечение на зъбите, херпес зостер.

Диагностика изтръпването на главата

За да се разбере защо се случва това състояние, трябва да се консултирате с лекар — терапевт или невролог. Какви изследвания трябва да минете за да разберете точната причина?

  1. Анализ на кръвта, който ще покаже на съществуващия недостиг на желязо, както и други нарушения на кръвообразуване.
  2. Радиография ще помогне да се открият нарушения на костната система, например, ако има съмнение за счупена кост.
  3. Компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс правят когато трябва да се установи точната причина изтръпването на главата при шийна остеохондроза. Тези изследвания ще покажат всички налични заболявания, дори и освен такива усещания на други симптоми не се наблюдава.
  4. Ултразвук ще ви помогне при диагностициране заболяванията на кръвоносните съдове, особено ако задеты заспало или други артерии.

При необходимо може да се наложи консултация с други специалисти. Така, например, ако има подозрение за травма, а след това трябва да посетите травматолога и хирург. При поява на скован след лечение на зъбите е задължително консултиране на зъболекар.

Познавателна статия:  Лечение на шийна хондроза

Лек

Лечение изтръпването на главата
Диагностика и лечение изтръпването на главата

Лечение изтръпването на главата и виене на свят ще зависи само от диагноза. Затова да се отдавате на самолечение не бива. Това може да доведе до по-нататъшното развитие на заболяването и появата на най-различни усложнения.

Ако причината за изтръпване кожата на главата е травма, то необходимо да се лекувате в болницата, особено, ако е диагноза черепно-мозъчна травма. Също така се изисква консултация от неврохирург, а лечението се провежда само стационарно.

Ако при диагностиката е открит тумор, също се изисква консултация от неврохирург и онколог. При необходимост се извършва хирургическа намеса с по-нататъшно лечение на основното заболяване.

Усещане за изтръпване на главата, което често се случва при шийна остеохондроза също изисква внимателен подход към лечението. Ако патологията се намира в начален етап, следва да направи преглед начина на живот си и да започнете да приемате лекарства, които ще помогнат да се предотврати по-нататъшното разрушаване на хрущялната тъкан.

Тъй като това заболяване носи прогресивен характер, то трябва внимателно да се отнасяме към здравето си и да изпълняваме всички назначения на лекар.

Изтръпване на кожата на главата при множествена склероза – едно от честите оплаквания. Множествена склероза – заболяване, което все още няма лек и доста бързо напредва. Затова трябва колкото може по-рано да се започне симптоматична терапия, която би могла да удължи нормален живот на пациента.

След основното лечение се изисква дълъг период на рехабилитация, който най-добре се провижда в специализирана клиника.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР