Изместване на прешлените – спондилолистеза, неговите симптоми

Изместване на прешлените – спондилолистеза, неговите симптоми

3101
2

Какво е спондилолистеза, спондилолиза

Спондилолистеза – е изместване на прешлени на гръбнака напред в резултат на спондилолиза или дегенеративни промени в междупрешленен диск. По-често се наблюдава при прехода на 5-ти кръстен прешлен по отношение към сакралната кост.

Какво е спондилолистеза, спондилолизаСпондилолиза – дефект на един от прешлените на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Най-често спондилолиза се развива в петия лумбалния прешлен. При това заболяване се случва поражение (фрактура) на крака на прешлен. Краче на прешлен представлява анатомическое образование, която свързва тялото на прешлен с фасетъчните стави. Крачката на прешлен участват в образуването на гръбначния и фораминалния отвори, в които са разположени нервните структури (гръбначния мозък и нервните корени).

При спондилолиза задната част на прешлен (стъбло, фасетъчна става и дужка на прешлен) свързана с тялото на прешлен само с съединителна тъкан. В повечето случаи причина за това състояние е несрасната луксация на краче на прешлен. В повечето случаи, спондилолиза не е вродена патология, а придобити заболявания. При тази фрактура на краче на прешлен се случва в детска възраст, често по време на занимания по спортна гимнастика, футбол, борба и други спортове. По този начин, спондилолиза е стресова луксация на краче прешлен, който е напълно никога не е разтопен.

Термин спондилолистеза означава подхлъзване на прешлена, сравнително по-долу легналия напред или назад. При подхлъзване напред се развива предна спондилолистеза, а при подхлъзване обратно – задна спондилолистеза. В повечето случаи до развитие на спондилолистеза води описана по-горе спондилолиза. Най-важните структури, осигуряващи стабилност прешлен-двигателния сегмент са диск и фасетъчни стави. При спондилолиза фасетъчни стави не могат да задържат прешлена от изпадане.

Междупрешленен диск под влияние много бавно се разтяга, което допринася за подхлъзване на горележащия прешлен. В много случаи в продължение на няколко години подхлъзване изключително ограничено и не представлява клинични проблеми. Но с напредване на възрастта, степента на спондилолистеза може да се увеличи, което води до появата на болки в долната част на гърба. Като цяло, болка в гърба, причинена от спондилолистеза се отбелязва при пациенти над 35 години.

Познавателна статия:  Диагностициране и лечение на спондилолистеза

Симптоми на спондилолистеза

Основният симптом на спондилолиза и спондилолистеза е хронична болка в лумбалната област. Въпреки това, съвсем не е задължително, че у всички пациенти с спондилолистеза честват болки в гърба. Спондилолистеза просто повишава риска от развитие на хроничен болков синдром в гърба, в сравнение с други хора в популацията. Спондилолиза/спондилолистеза може да доведе до развитието на болка с механичен тип и гръбначни болки (радикулопатия).

Болка от механичен тип се дължи на нестабилността на прешлен-двигателния сегмент, в резултат на изпадане на прешлен. Гръбначна болка възниква при компресия (натискане) нервния корен с плътни структури (кости и сухожилия). На мястото на луксация често на прекомерно количество се образува съединителна тъкан, която може да доведе до компресиране на нервния корен в фораминарния отвор. В допълнение, изместване на по-горе лежащия прешлен напред може да допринесе за развитието на стеноза на спиналния канал.

Обикновено болката при спондилолиза/спондилолистеза се локализира в долната част на гърба, често иррадира в седалищната област. При много пациенти болката в кръста се усилва при разгъване долната част на гърба. При притискане нервните корени, пациентите отбелязват болка в краката, която е последвана от слабост и изтръпване на части от крайници.

2 коментара

  1. Здравейте! Имам стеноза на спиналния канал,спондилолистезf, херния 3 (различни размери). На равнище 4-5 прешлен предложиха операция. но бих искала да мина без нея. възможно ли е това? Имах силни болки,след това те изчезнаха в момента има болка, но вече не толкова силно. Понякога имаам изтръпване на краката. Бих искал да избягна операция!!

    • Ирина, всичко зависи от размера, ако ви притеснява само болка, то не се притеснявайте. Ако имате достатъчно постоянно изтръпване или много интензивно и слабост в краката си, задължително консултирайте се с лекар, макар и дълъг болковият синдром води до 1-ишемизация на гръбначния стълб 2-деформация на гръбначния стълб, операцията е доста проста.

НАПИШИ КОМЕНТАР