Ишиас причини, симптоми и лечение

Ишиас причини, симптоми и лечение

3550
0

По своята същност заболяване от ишиас представлява лумбално сакрален радикулит с включване в възпалителния процес седалищния нерв. Това показва дори в заглавието на тази патология.

Факт е, че в превод от гръцки Ischia означава седалище, а ишиас – патология на седалищния нерв.

Причини за ишиас

Ишиас причини на заболяването
Ишиас на седалищния нерв

Ишиас на седалищния нерв – това не е самостоятелно заболяване, а симптомокомплекс или синдром, опитен като усложнение на други заболявания и патологични състояния. Като цяло, тези патологични състояния се локализират в гръбнака, макар и не винаги.

Най-честата причина за развитие на ишиас е остеохондроза на гръбначния стълб. Но и това твърдение не е съвсем вярно – болки в кръста също не е самостоятелно заболяване, а сами по себе си процеса на дегенерация на хрущяла на междупрешленните дискове протича безсимптомно. Но ето усложнения на остеохондроза – херния на междупрешлените дискове, лумбална спондилоза с растежа на патологични костни образувания (остеофити), изместване на прешлените един спрямо друг (спондилолистез) – всичко това води до нарушение и възпаление на корените на лумбосакралния сплит.

Гореописани патологични промени могат да се дължат не само от остеохондроза. Факт е, че лумбално сакрален отдел в анатомично и функционално отношение най-уязвими. В края на краищата, кръста поема максимално статично и динамично натоварване при движения, вдигане на тежести, намиране в определена поза. И за разлика от гръдния отдел тя не е укрепена с гръдно ребрена рамка. Освен това, лумбалния отдел понякога засегнат от туберкулоза, тумори. Тук има травма, изкривявания на гръбначния стълб (сколиоза), различни структурни промени с вроден характер.

Но не само при патологични изменения на гръбначния стълб страда седалищния нерв. Понякога той участва за втори път при възпалителни процеси на органите в малкия таз – матка с придатки, пикочния мехур, уретрата, ректума. Да и всяко обменно нарушение, развиваще на организмено ниво, води до негативни процеси във всички органи и тъкани, и в седалищния нерв. Във връзка с това ишиас може да бъде следствие на затлъстяване, имунодефицитни състояния, захарен диабет, остеопороза, нарушения в храносмилането.

Познавателна статия:  Остеохондропатия причини, симптоми, диагностика и лечение

Ишиас симптоми и диагностика

Водещ симптом за ишиас е ишиалгия – болка по хода на седалищния нерв. Понякога тези две понятия, ишиас и ишиалгия се равняват. Въпреки че това не е съвсем вярно. Поради спецификата на симптомите ишиалгия трудно да бъде объркана с нищо друго.

Симптоми на ишиас
Болки в гръбначния стълб

Започнала в лумбалната област, болката преминава към хълбока, задната повърхност на бедрата, и по-нататък на инервиращи клоните седалищния нерв секции – на задната повърхност на подбедрицата и ходилото на стъпка. Болката преминава приступообразно и по характер тя е пареща, пронизваща, обстрелваща. Появата на болка е свързана с влиянието на провокиращи фактори, където включват:

 • Преохлаждането
 • Физически натоварвания
 • Резки движения
 • Психо емоционални стреси
 • Чревни запек.

Болка по хода на седалищния нерв придружена от различни нарушения на чувствителността, или парестезии. Пациента при това изпитва чувство за парене, изтръпване, пълзят тръпки, изтръпване в зоната на инервация на засегнатия нерв. Нарушения на чувствителността се съчетават с ограничения на движенията на крайниците.

Характерните за ишиас са симптоми на напрежение – засилване на ишиалгия при флексия на главата и шията или след вдигане на сгънат в колянната става крак.

В по-късните етапи на не лекуван ишиас налице трайно накуцване. Понякога, поради нарушение на трофики и инервация на долните крайници се отбелязва атрофия на мускулите. Нарушение на функцията на тазовите органи, инконтиненция на урината и изпражненията говори за далеч посещаващ процес и развитие на синдром на конската опашка. Трябва да се отбележи, че най-често ишиас носи едностранен характер. При двустранно поражение на седалищния нерв страдание на пациента се увеличават не двойно, а многократно.

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

Диагностика за ишиас в повечето случаи не причинява затруднение – опитен невролог подозира тази патология вече на база проучване, оплакванията на пациента и наличието на симптоми на напрежение. Традиционен метод за диагностика на ишиас е радиография на гръбначния стълб. Вярно е, че в последно време се използват съвременни и по-информативни методи, един от които е магнитно-резонансната томография.

Ишиас лечение

Лечение на ишиас, както и повечето заболявания на опорно-двигателния апарат насочено към:

 • Премахване на болката
 • Освобождаването на нарушени нервни влакна
 • Оттегляне възпаление на нервите
 • Разширяване на обхвата на движенията
 • Укрепване на мускулите
 • Разширяване на обема на движенията в долната част на гърба и горните крайници.

За постигане на поставените задачи се използват:

 • Медицина
 • Физиотерапевтични процедури
 • Лечебна физкултура
 • Масажиране
 • Мануална терапия
 • Иглотерапия (акупунктура)

Медикаменти

Основната цел на медикаментозна терапия – оттеглене на болков синдром (ишиалгия) и възпаление. Да убие тези две птици с един камък възможно с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства. Това е на всички видове таблетки, инжекции и мазила с съдържание в различни комбинации Диклофенак, Ибупрофен, Волтарен, Индометацин и други нестероидни противовъзпалителни средства. Истината е, че тези средства действат негативно на храносмилателните органи и потискат съсирването на кръвта. Тези странични ефекти в известна степен се развиват дори когато се прилага локално на тези лекарства. Освен това нестероидни противовъзпалителни средства не отстраняват структурни нарушения в гръбначния стълб, довеждащи до ишиас.

Друг ефикасен метод за облекчаване на ишиалгия е блокади на местна упойка. Новокаин, Лидокаин или някаква друга местна упойка се въвежда в паравертебралната точка – проекция излизането на гръбначните нерви. Ефект на паравертебралните блокади бърз, но кратък, въпреки че в състояние да лиши пациента страдание поне за някакво време.

Познавателна статия:  Лечение на ишиалгия с медицински и народни средства за защита

Подобряване на обменните процеси в оптичното влакно седалищния нерв е възможно с помощта на имуностимулатори, витамин минерални комплекси, а също така средства, подобряващи микроциркулацията на съдови капиляри – Трентала и Пентоксифилина. Вярно е, че ефектът от тези средства не е моментен, а далечен, който идва само след много дни курсова употреба. Ако ишиас се превърна отново в резултат на патология на органите в малкия таз, трябва да се отстранят причината за него и да се лекуват тези органи. С тази цел могат да бъдат назначени най-различни групи лекарства – хормони, антибиотици, храносмилателни ензими, и т.н.

Физиопроцедури, масаж и лечебна физкултура

Заедно с медикаменти предписват физиотерапевтични процедури – фонофорез, УВЧ, различни начини за стимулация на мускулите, парафинолечение. Целта на всички тези дейности – прекъсване хода на възпалителни реакции, укрепване на мускулите, и по този начин премахване болката и разширение обема на движенията. За това се използват няколко (обикновено 2-3) курса на физиотерапия с продължителност до 2 седмици с подобни прекъсвания. Вярно е, физиотерапия противопоказана при бременност, детска възраст, при наличие на туберкулоза, злокачествени тумори, хипертония, склонност към кървене и различни дерматити.

Ефект на лечебна физкултура сходен с физиопроцедури. И ограничения приблизително същите. Вярно е, че за разлика от физиопроцедури някои комплекси за лечебна физкултура могат да се прилагат дори и в период на обостряне. В края на краищата, лечебна физкултура при ишиас – това е не само движение в долната част на гърба и долните крайници с постепенно увеличаване натоварването. Това е още и лечение с положение, когато на пациента се поставя върху твърда плоска повърхност или на специални ортопедично устройство. В това отношение също е показано носенето на специален имобилизиращ корсет.

Масаж при ишиас
Укрепване на засегнатите мускули с масаж

Масаж има за цел укрепване на засегнатите мускули и да се премахнат в тях застойни явления. Достатъчно въздействие за половин час върху мускулите на гърба, кръста и долните крайници в рамките на няколко курса по 10 дни. За да не занимавам пациента, масажни процедури се препоръчва да се извършва не всеки ден, а през ден. Едно от правилата на масажа – не въздействувам върху средната линия на гръбначния стълб. А ето при мануална терапия това въздействие се провежда. При това се разширяват междупрешленните интервали и се отделят нарушени нерви. Вярно е, мануален терапевт трябва да бъде опитен, в противен случай на пациента може да нанесе непоправими вреди.

Нетрадиционни методи

В последно време, заедно с традиционните методи за лечение на ишиас се използват и нетрадиционни. Това акупунктура, остеопатия и множество традиционни рецепти. Акупунктура – това е въздействие чрез убождане на иглата върху биологично активните точки, местоположението на които не винаги съвпада с прожекция на гръбначния стълб. Остеопатия нещо сходна с мануална терапия. Вярно е, че въздействията тук не са толкова строги, по-прости и затова не са в състояние да причинят съществена вреда на пациента.

Традиционни рецепти – това е в основата използване на различни продукти от естествен произход в мехлеми, компреси и разтирки. Можете по различен начин да се отнасяте до неконвенционални методи. Въпреки, че ефективността на много от тях проверена на практика. Важното е, че те да се съчетават с традиционни методи за лечение на ишиас и да се контролират с съответните специалисти.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР