Ингвинална херния при мъжете симптоми и лечение

Ингвинална херния при мъжете симптоми и лечение

7879
0

Ингвинална херния — заболяване, което може да бъде причинено от различни мотиви, но най-често това е вроден дефект. По време на болестта се случва смъкване на вътрешните органи в своеобразен джоб над ингвиналната област, което е придружено от болкови усещания, силен дискомфорт.

Ингвинална херния при мъжете

Ингвинална херния при мъжете изискват задължително лечение, най-често се назначава операция в условията на стационар, след която се провежда възстановителен период.

Но усложнения след нея почти не се случват, въпреки че всичко зависи от това, колко болния спазва всички препоръки на лекаря.

При херния при мъжете се наблюдават такива симптоми като:

 1. Наличието в слабините закръглено уплътняване, при легнало положение то може да изчезва.
 2. Болкови усещания, особено при натоварвания.
 3. В изправено положение уплътняването се увеличава, може да придобие продълговата форма
 4. При опит да оправяте можете да чуете характерно куркане — това е още един симптом на подобно заболяване
 5. При кашлица хернията става по-плътна, което лесно да се определи дори и на пипане
 6. При изпускане в скротума размерът й силно се увеличава, което се вижда визуално
 7. Ако херния та ще оправяте, то лесно се опипва херниев разширен пръстен.

Класификация на ингвинална херния

Ингвинална херния, симптомите на която могат да бъдат различни, се класифицира по такива признаци.

По големина, местоположението възможни такива варианти:

 • намиране в херниев канал;
 • при изпускане към скротума, но тестисите при това хернията не докосва;
 • изпускане в скротума, тестисите се оказват заобиколени от херния.

По мястото на образуването. Изглежда ингвинална херния при мъжете по този начин:

 • пряка форма с преминаване през коремната стена, но покрай слабинния канал;
 • наклонена форма чрез слабинния канал.
Класификация на ингвинална херния
Признаци класификация на ингвинална херния

По причини на възникване. Важно да се установи, възможна ли е профилактика или е по-добре веднага да се започне лечение. Херния може да бъде:

 • вродена;
 • придобита, т.е. възникнала от слабост на свързващия апарат, липса на физически натоварвания и друго.

По полов признак:

 • мъжка херния;
 • женска (много рядко явление).

За наличие/липса на прищипване. От такова разграничение зависи това, как изглежда ингвинална херния:

 • не прищипана;
 • прищипана, изисква незабавна намеса.

Последствия от херния

Не е важно от какво причинена поява на херния, трябва веднага да се пристъпи към лечението, тъй като последствията от това заболяване негативни. Най-страшното усложнение — некроза на тъканите, а това е причина за развитие на перитонит, смъртта на прищипнати органи, развитие на възпалителни процеси. Ако перитонит навреме не започва да се лекува, той може да доведе до смърт. Прищипване на херния води до следното:

 1. Последици под формата задръжка на урина, невъзможността да се справите с естествените нужди.
 2. Последици под формата на запек, пълно или частично функционални нарушения на червото, подуване на корема.
 3. Се появяват признаци нарушението на потентността, трудности при зачеването, нарушение функциите на тестисите.
 4. Признаци на подобно отрицателно явление не се свършват дотук, може би мъжки стерилитет.

Лечение на ингвинална херния

Лечение на ингвинална херния
Оперативна намеса при ингвинална херния

Директна ингвинална херния не рядкост, но има различни методи за лечение. От консервативните може да се отбележи не толкова много, обикновено директна или двустранна ингвинална херния подлежи само на отстраняване. Преди назначаването на лечение трябва да се проведе изследване. Важно да се установи, коя форма се наблюдава — наклонена ингвинална херния, директна, едностранна. След това лекарят може да препоръча носенето на бандаж, използването на лекарства. Но най-често наклонена ингвинална херния и други разновидности на това заболяване изискват хирургична намеса.

Ингвинално-скротална херния може да се лекува с консервативен метод. Това е използването на специален бандаж, който се носи под пълен контрол от страна на лекаря. Към използване на бандаж има такива показания:

 1. Големи хернии след хирургическа намеса, но повторна операция по редица причини не е възможна или не може да се вмени толкова бързо, колкото бихме искали.
 2. В следоперативния период, когато се наблюдават тези симптоми на ингвинална херния, като нагнояване, силни болки, възпалителен процес.
 3. Рецидиви на заболяването след проведена хирургична намеса.
 4. Противопоказания за хирургична намеса.
 5. Болест на сърцето, напреднала възраст, силни нарушения съсирването на кръвта.
 6. В детска възраст при наличието на някакво заболяване.
Мъжки бандаж при лечение на ингвинална херния
Мъжки бандаж не е радикален начин на лечение!

Но мъжки бандаж не е радикален начин на лечение, той може да премахне тежест в слабините, но самата херния не. Само носенето на бандаж се прекратява, болестта се връща. Бандаж осигурява само тези действия:

 1. Премахва дискомфорта от херния.
 2. Възстановява предишното ниво изпълнението на работата.
 3. Всички вътрешни органи се поддържат, се предотвратява техно отместване, прищипване.

Да се облича бандаж трябва от позицията в легнало положение, под него не може да се носи бельо. На първо време той може да намесва, но пациентите доста бързо се пристрастяват към носенето на бандаж. През нощта той се премахва, но ако се наблюдава кашлица, например, по време на настинка, то еластична превръзка трябва да се остави. Той се носи и преди операцията, назначава използването му само лекар, самостоятелно да предписвате такова лечение не може.

Познавателна статия:  Предотвратяване на херния

Херниотомия — метод за премахване на херния

Идеална методика за отстраняване ингвинална херния, днес няма, за такава хирургична намеса се прилагат само повече от 10 различни варианта, всеки от който е предназначен за конкретния случай. Днес най-популярни са операции на Мартинов, Кимбаровски, Бассини, Иванисевич. Те дават по-добри резултати, отколкото останалите.

Херниотомия — метод за премахване на херния
Методи за премахване на херния

Различават методи на хирургична интервенция така, че за възрастни такова лечение може да се извърши под местна упойка, а за деца — само под обща анестезия. Когато се изрязва ингвинална херния, едновременно се извършва пластика, осигуряваща укрепване на херниев пръстен. Тя предназначена за да се предотврати рецидив на заболяването. Херниев пръстен се зашива с нишки, смъкване на органи вече не може да се случи.

За да назначи намеса в слабината, трябва да се проведе изследване. Едва след това лекарят може да проведе подходящо лечение. При лека степен първоначално се назначава прием на лекарства, процедури, специални упражнения. Само ако те не помагат, се извършва операция.

Премахване на прищипната херния

Състояние прищипване на ингвинална херния е спешно, което изисква незабавна намеса на лекар. При такова състояние необходима бърза операция, която се извършва в най-кратки срокове. При прищипване има вероятност, че част от щуцера, панти на червото, които попадат в джоба, вече безчувствени, така че по време на оперативна намеса хирург задължително проверява съдържанието на торбичката. Се наблюдават такива варианти развитието на събитията:

 1. Ако органът е с нормален цвят, дава признаци на жизнеспособността, той просто се намалява в поставено място, след което операцията се продължава в нормален режим.
 2. Когато има ясни признаци на започващо безчувствие част от органа, то лекарят трябва да се опита да възстанови неговата жизненост с помощта на специални лекарства, след което операцията се продължава, органа се връща на мястото си.
 3. Ако част от орган има всички признаци, че тя е убита, а жизненост не може да бъде възстановена, то тази част от се изрязва, след което операцията се продължава.

Обикновено това състояние се наблюдава само при отслабени деца, при недоносени, при които операцията не може да бъде изпълнена по различни причини. Лечение обикновено се извършва по следния начин:

 • използване на специални лекарства, процедури;
 • в домашни условия се провеждат топли вани;
 • се използват специални упражнения.

Но ако тези методи не помагат, човек е изложен на оператина намеса, период на възстановяване отнема повече време и усилия.

Познавателна статия:  Възстановяване след операция на херния

Възстановяване след лечение на херния

Лечение с хирургически метод на ингвинална херния е доста сериозна намеса, пациентът още 2 дни след операцията трябва да бъде под лекарско наблюдение в болнични условия. В това време се извършват огледи на състоянието на раната, постоянни превръзки. Шевовете се отстраняват приблизително на 7-10 ден, но всичко зависи от бързината на заздравяването. След отстраняване шевовете болния можете да се изписва, въпреки че се изисква още наблюдение, спазване на редица условия за пълно възстановяване. Обикновено на децата се налагат шевове от нишки, които сами по себе си изчезват. От такива нишки почти не остава и следа, да ги сваляте не е нужно.

През първите 2-4 седмици след операция на слабините при мъжете и момчета физически натоварвания и всякакви резки движения са противопоказани, по-добре да се спазва съхраняващ режим. В първата седмица след отстраняване на шевове се препоръчва носене на бандаж, за да се предотврати неправилното зарастване.

Пълното възстановяване на организма, след като е била извършена операция за отстраняване на херния, се случва не толкова бързо. Обикновено това отнема около 3-6 месеца, по време на които се препоръчват редовни прегледи при лекар. Всичко зависи от това, как проведено лечението, колко тежко е общото състояние. Но, като правило, след навременно отстраняване на ингвинална херния при мъжете не възникват никакви усложнения, ако се спазват всички препоръки.

Появата на ингвинална херния при мъжете може да се дължи на различни причини. Обикновено това е вродено състояние, то може да се прояви не само при възрастни, но и при момчета. Обикновено лечението се провежда хирургично, по време на което хернията се изрязва. Период на възстановяване отнема определено време, обикновено до половин година, но никакви усложнения не трябва да бъдат.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР