Ингвинална херния при бебета

Ингвинална херния при бебета

903
0

Ингвинална херния при бебета се счита за често срещано явление, но въпреки това много родители не бързат да приемат някакви мерки и като цяло се отказват от лечението.

Най-често ингвинална херния се среща при бебета от мъжки пол и често са придружени със забавено спускане на тестиса в слабините или в коремната кухина. Между другото, понякога ингвинална херния възниква и при момичета, за които това заболяване е особено опасно, защото още неразвити яйчници се притискат и могат да загинат. В някои случаи ингвинална херния при бебета бъркат с хидропс на тестисите – това е заболяване, при което скротум се подува във връзка с наднормено натрупване на течност около тестисите. Ето защо самостоятелно лечение или използването на неконтролируемо народни средства при лечение на ингвинална херния е строго забранено.

Ингвинална херния при бебета
Какво е ингвинална херния при бебета

Какво е ингвинална херния?

Ингвинална херния при бебета – това е излизане на тъканите или органите, като например, примка на червото, щуцера или яйчниците от коремната кухина на бебето през слабинния канал. Най-често при бебетата се среща индиректна(коса) ингвинална херния, която обикновено се развива от дясната страна още през първите шест месеца от живота. Ингвинална херния при бебета се проявява под формата на подуване, разположено или в слабинно-скротумната или в слабинната област в резултат на активност, стрес или безпокойство.

Основната опасност на такава херния е, че има риск за прищипване, при което образованието не се изправя от себе си и не се намалява, става твърдо и болезнено. В някои случаи при прищипване може да се наблюдава гадене и повръщане, задържане на газове и изпражнения.

Симптоми

Основен признак на ингвинална херния при бебета е поява на изпъкване, което може да се намалява или дори да изчезва при хоризонтално положение на тялото. По-забележим този вид херния при бебета се проявява при безпокойство, по време на смях или плач.

На допир издутината има еластична форма, лесно се поддава на оправяне в коремната кухина и не причинява никакви болезнени или други неприятни усещания у детето. Най-често издутината е с овална или кръгла форма. При настъпване на прищипването, когато слабинния канал притиска херниевото образование, детето се оплаква от болки. В такъв случай мерки трябва да се приемат бързо, тъй като ситуацията е критична, а прищипнатия орган или част от него може да умре.

Диагностика

В повечето случаи ингвинална херния могат да забележат и самите родители. При появата на всяко подуване в областта на слабините трябва незабавно да се обърнете към лекар, който може да диагностицира заболяването и ако е необходимо да назначи допълнителна проверка под формата на ултразвукови изследвания на слабинните канали и скротума.

Познавателна статия:  Какво е ингвинална херния?

Лечение на ингвинална херния

Лечение на ингвинална херния при бебета
Особености за лечение на ингвинална херния при бебета

При неусложнени ингвинални хернии при бебета до 4-5 години се препоръчва консервативно лечение, което състои в използването на специални поддържащи превръзки. Още един метод за лечение на ингвинална херния при бебета представлява репозиция на херниевото изпъкване, премахване на херниевата торбичка и укрепване на коремната стена с цел да се избегне рецидив на заболяването. С други думи, този начин за лечение на ингвинална херния състои в провеждането на операция, която се извършва след 5 години и само в случай, ако детето е здраво, тоест не настинат и има добри резултати от анализи.

Хирургическа намеса не представлява никаква опасност и отнема само няколко минути. Обаче въпреки простотата, операцията изисква умение и внимание от хирург, тъй като херниевата торбичка се намира в непосредствена близост с елементи на семенната връв и семеносния канал.

Операция при слабинната херния се извършва под анестезия, отнема само 10-15 минути и вече след 2-4 дни провеждане на пациента, обикновено готов за изписване. На място оперирането се остава белег в размер сантиметър, което също не представлява естетически дефект.

Профилактика

Превантивни мерки при ингвинална херния, като правило, показани за да се избегне прищипване. Най-важното при откриване на такива заболявания е незабавно да се консултирате с лекар, който ще постави правилната диагноза и ще предпише необходимото лечение.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР