Хроничен тонзилит симптоми и лечение

Хроничен тонзилит симптоми и лечение

3880
6

За хроничен тонзилит

Хроничен тонзилит – това е възпаление на палатинални сливиците с хроничен характер, което протича с период на обостряне и на ремисия (подобрение). Палатинални сливици активно участват при формирането на имунитета организма на човека. Най-изразена активност на сливиците се отбелязва в детска възраст, а възпалителни процеси, които протичат в тях, в бъдеще допринасят за изработване на устойчива имунна система.

Хроничен тонзилит симптоми и лечение
Хроничен тонзилит симптоми и лечение

Съдържание на статията

Хроничен тонзилит често е причина за продължителна и ниска температура на тялото и води до нарушаване функциите на вегетативната нервна система. Могат да се появят различни усложнения: възпалителни процеси в бъбреците и сърцето, ревматизъм на ставите, възпаление на белите дробове, влошаване на алергично заболяване и намаляване защитните сили на организма.

Липса на мерки с профилактичен характер, а също самолечение на хроничен тонзилит без медицинско наблюдение в повечето случаи води до формирането на сериозни усложнения.

Хроничен тонзилит симптоми

Към основните симптоми на хроничен тонзилит включват:

 • Постоянна болка в гърло (от умерена до много силна);
 • Болки в сливиците;
 • Подпухналост в областта на носоглътката;
 • Тапи в гърлото;
 • Възпалителна реакция в гърлото на храни и студени течности;
 • Температура на тялото не са намалява в продължение на дълго време;
 • Дъх;
 • Слабост и бърза умора.

Също симптом на хроничен тонзилит може да бъде появата на теглещи болки и болка в колянната става, в определени случаи може да бъде затруднено дишане. Всички тези симптоми се считат признак за началото на екзацербация на хроничен тонзилит и се нуждаят от спешни прегледи при лекари-специалисти. Един от симптомите на хроничен тонзилит е възпалено гърло.

Обикновено у детето са увеличени шийни лимфни възли. Може да има леко повишена температура на тялото, което се дължи седмици и месеци. Увеличаване на сливиците в размера може да доведе до трудност поглъщане и дишане, промяна в гласа.

Причини за хроничен тонзилит

Различат такива причини за хроничен тонзилит:

 1. Честа и повтаряща се ангина (възпаление на сливиците);
 2. Изкривяване на носната преграда и като следствие трайно нарушение на носното дишане;
 3. Полипи в носа;
 4. Хипертрофия на аденоидни вегетации (при деца);
 5. Огнища с инфекциозен характер в свързаните с тях органи;
 6. Гноен синузит и хроничен аденоидит.

Намаляване на имунитета може да бъде причина за развитието на хроничен тонзилит.

Хроничен тонзилит при деца

Появата на хроничен тонзилит при деца се определя с нарушение на биологичния процес в палатиналните сливици, къде се намират благоприятни анатомични условия за появата на активни хронични възпаления. Хроничен тонзилит при деца може да се дължи на дълбоки, тесни и гъсто разклонени лакуни на сливиците, отворови ходове, които многократно проникват в палатиналните сливици, което затруднява процеса на дрениране от дълбоки участъци лакуните.

Хроничен тонзилит при деца ангажира в възпалителен процес всички структурни елементи на сливиците, а смукателната повърхност с големи размери лакунарния епител при такъва структура допринася за обща и местна сенсибилизация на детския организъм.

Хроничен тонзилит лечение

Избор за методи лечение на хроничен тонзилит в голяма степен зависи от неговата форма. Цялостно лечение трябва да включва лечение на кариозен зъб (санация), а също и премахване на всички видове възпалителни процеси в носа, като хроничен ринит и аденоидит, а също и в околоносните пазви (хроничен синузит). Съществуват два основни метода на лечение: консервативен и хирургически (по определените показания).

В много клиники лекари-специалисти успешно практикуват лечение на хроничен тонзилит само с консервативни методи на лечение, без да се прибягва до хирургична намеса. Консервативно лечение на хроничен тонзилит показано при компенсирани форми, а също и при декомпенсирани, когато има противопоказания за хирургично лечение: заболяване на кръвта, нарушение на съсирването на кръвта, захарен диабет, активна форма на туберкулоза.

В клиниката се провежда комплексно, безоперативно лечение на хроничен тонзилит, при което се извършва посочен ефект върху всички важни звена патогенеза на заболяването:

 • почистване на сливиците инфекции,
 • намаляване на подуване и хипертрофия,
 • премахване на вторична алергизация тъканите,
 • възстановяване на имунните свойства на сливиците,
 • повишаване на местния имунитет.

За лечение на хроничен тонзилит на пациентите се използват ефективни методи, които включват:

 1. Дълбока ултразвукова санация лакуните сливиците с по-нататъшно премахване на гной и тапи, което се провежда с помощта на апарат „Тонзилор“ в случай, когато съдържанието на лакуните още активно се аспирира. Ултразвукова санация допринася за потискане на възпалителните процеси в лакуните сливиците и размери на сливиците се намаляват;
 2. Физиотерапевтично лечение. Особено ефективно се счита използване на лазертерапия, която има противовъзпалително и антибактериално действие;
 3. Напояване на лигавицата със сложно физиологични композиции на минерали, насочени към повишаване на местния имунитет, а също има противоалергичен характер;
 4. Достигнат положителен ефект при лечение на хроничен тонзилит се фиксира с използване на имуностимулиращи лекарства.

6 коментара

 1. Съветвам ви да се лекува на първо място с медикаментозни лекарства, народните средства са добри, но само в комплекс с лекарства.

  • Също мога да допълна, че всеки път, ако исползвате народни средства, трябва да се консултирате с лекара

 2. благодаря за информацията. имам хроничен тонзилит, и ето редовно влошаване се случи(

 3. а може ли например хроничен тонзилит да бъде изобщо без никакви остри възпалителни процеси, така да се каже пасивен тонзилит, и да има само косвени прояви-миризма от устата, сухота и слаби болкови усещания само през нощта, умора, не лекуван кариес, не устойчиво носно дишане и забележима една гнойна плака(която скоро изчезна),това е само при тези признаци може да бъде поставена диагноза тонзилит?

 4. Имам хроничен тонзилит, това се случва понякога, когато гърлото силно възпалено. Сега при първите симптоми приемам биопарокс, помага чудесно. Ако веднага започнете да го прилагате, когато болките в гърлото се започват, като цяло всичко минава бързо. А ако не се прави нищо, могат да възникнат усложнения.

 5. Здравейте.най-накрая аз ги премахнах… не се решавах дълго-тонзилит от 2003 година. Имах операция под обща анестезия. Вечерта вече отидах у дома в друг град, на 160 км. Днес вече повече или по-малко … значи три дни просто трябва да се преживеят ,а след това вече лесно.

НАПИШИ КОМЕНТАР