Хипопитуитаризъм – причини, диагностика и лечение

Хипопитуитаризъм – причини, диагностика и лечение

1501
0

Хипопитуитаризъм — това е заболяване, при което се случва намаляване или пълно прекратяване производство на хормони от хипофиза.

Причини

Възможни причини на хипопитуитаризъм достатъчно много:

 • мозъчни тумори;
 • съдови нарушения (аневризми, артериити, кръвоизлив в хипофиза, масивни кръвоизливи по време на раждане);
 • туберкулоза, саркоидоз, сифилис;
 • пренесени енцефалити, менингити;
 • травма на черепа.
Причини на хипопитуитаризъм
Какво става при хипопитуитаризъм

Какво става?

Хипофизната жлеза произвежда твърде малко хормони, което води до вторичния хормонален недостиг на други ендокринни жлези (щитовидна, надбъбречни жлези, яйчниците и др) и спиране на хормонално зависими процеси на организма: растеж, сексуална функция и т.н.

Най-ранният симптом на заболяването — намаляване на сексуалното желание и потентността при мъжете и на менструалния цикъл (до пълно прекратяване на менструацията) при жените. Освен това, за хипопитуитаризма е характерна загуба на окосмяване под мишниците и пубиса, блед, восковиден цвят на кожата. Често се отбелязва по-ниска (по-долу 36.0) температура на тялото, намаляване на кръвното налягане. Притеснява сънливост, умора, загуба на интерес към заобикалящия и към себе си. Често пациентите отбелязват непоносимост към глад, поява на пристъпи на виене на свят гладно. При деца заболяването се проявява забавяне на растежа и половото развитие. Ако заболяването причинено от тумор на хипофизната жлеза или околните части на мозъка, възможно влошаване на зрението.

Диагностика и лечение

С подобни проблеми трябва да се обърнете към лекар-ендокринолог. За поставяне диагноза необходимо:

 1. да се направи анализ на кръв за хормони, например, на хормоните на щитовидната жлеза, на кората на надбъбречната жлеза, половите хормони и т.н. Избор на необходимите анализи ще определи лекарят.
 2. да се изпълни рентгенография на черепа и областта на турското седло за откриване на тумор на хипофизата. Допълнително могат да бъдат причислени:
 3. ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ) на мозъка — безболезнени процедури, с помощта на които лекарят може допълнително да разгледа област на хипофизата и околните части на мозъка;
 4. ангиография на кръвоносните съдове на главния мозък — оценка на кръвоносните съдове на главния мозък по време на компютърната томография, ядрено-магнитен резонанс или рентгенологично изследвания на черепа. Непосредствено преди началото на проучването във виена се въвежда контрастен материал;
 5. консултация при офталмолог;
 6. консултация при гинеколог (за жените).

Лекар-ендокринолог назначава хормонално-заместителна хормонална терапия, която се провежда доживотно с цел да се възстанови нормалното ниво на хормоните в организма. В комплекс средства, използвани за заместителна терапия, включват: кортизола (хормон на надбъбречната жлеза), тиреоидин (хормон на щитовидната жлеза), при мъжете — мъжки полови хормони, при жените — женски полови хормони, при децата се провежда лечение с хормон на растежа (соматотропен хормон) и средства, които осигуряват растеж и развитие костите на скелета и мускулите.

Ако причината за болестта — тумор, а след това се извършва хирургично лечение и/или лъчева терапия с последващо назначаване на хормонални препарати. При правилно лечение успяват да премахнат симптомите на заболяването и да се постигне нормална работа на вътрешните органи.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР