Хиперостоза симптоми и лечение

Хиперостоза симптоми и лечение

1391
0

Хиперостоза – това е болестно състояние на костите, което съпроводено с повишена концентрация на костното вещество в непроменена костна тъкан.

Видове на хиперостоза

Хиперостоза се отнася към групата на диспластични заболявания и може да се разглежда като самостоятелно или като един от симптомите на други заболявания.

Видове на хиперостоза, симптоми

Относително морфологични признаци – това е разрастваща сгъстена костна тъкан. Се разраства тя по два начина:

 • Периостално – патологическо изменение подобно на гъбест слой, което води до стесняване на лумена на тръбна кост, намаляване на кръвоснабдяването поради празни съдове.
 • Ендостално – промени се поддават почти всички слоеве. Надкостница, порест и корков стават плътни и по-дебели, което води до силна (визуално забележимо) деформация. По време на проучването се открива висока концентрация на незряло костно вещество, костния мозък се заменя с влакна на съединителната тъкан.

За разпространението на процеса отделят две форми на хиперостоза:

 • Локална – се разпространява в рамките на една кост. Този тип обикновено предизвикан от прекомерни физически усилия, туморни процеси или възрастови промени.
 • Генерализирана – множествено поражение на костите, придружена от нарушения в други системи и органи. Отнася се към наследствено заболяване, но лекарите често се срещат с неизвестна патогенеза. Може да се придружава с намаляване на слуха, влошаване на зрението, забавено физическо развитие.

Причини

Сред най-честите причини хиперостоза са следните:

 • прекомерно физическо натоварване върху един от крайници (се среща при едностранна ампутация);
 • травми, придружени с възпаление, инфектиране;
 • патологични фрактури;
 • обща интоксикация на организма, отравяния, радиационно облъчване;
 • злокачествени тумори;
 • системни, ревматични заболявания;
 • ендокринопатия;
 • наследственост.

Симптоми

В детска възраст (до шест месеца) хиперостоза се характеризира с остра симптоматика: повишена температура на тялото, безпокойство, раздразнение. Лицето, особено на предната част и на долната челюст, се подуват. Също така са засегнати крайници: меките тъкани се възпаляват, се образува натъртване, които при палпация се отличават с висока плътност и болезненост.

Период на пубертета се придружава от намаляване на мускулната тъкан, намаляване на слуха, зрението, нервен тик, повишена температура. На такива пациенти е необходима консултация към лекар-ортопед, ревматолог, фтизиатр, пулмолог, ендокринолог, педиатър или терапевт.

Диагностика

При първите прояви хиперостоза (при бебетата това е подуване, в косматите хора допълняема локализирана болка) трябва да се запишете към лекар-педиатър или терапевт.

Тези методи за диагностика, като проучване, разглеждане и палпация на пациента не дават информативни резултати. Един от най-точните диагностични техники е радиография. Допълнително може да се премине томография, енцефалография или радионуклидно проучване.

В някои случаи диагноза се определя чрез разграничаване от подобни заболявания: остеопатия, туберкулоза, вроден сифилис.

Лечение

С цел лечение на заболяването лекарят предписва комплекс от противовъзпалителни, витаминно-минерални и общоукрепващи лекарства. Показани физиотерапевтични процедури, лечебна физкултура.

Профилактика

При навременно откриване на 99% прогноза благоприятен. След пълно оздравяване (от 2 до 6 месеца) пациентът 1 път в годината (при придобита) и 2 пъти (при вродена форма) посещава лекара за преглед, ако е необходимо прави радиограма.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР