Хигрома – какво е това заболяване и опасно ли е?

Хигрома – какво е това заболяване и опасно ли е?

3699
0

Понякога пациентите имат оплаквания от наличието на болестно туморни образувания, коио най-често се локализират в областта на ставите. Формирането възниква сякаш само по себе си от нищото. И вече сам по себе си фактът наличността на доста разбрани причини предизвиква безпокойство. За щастие, в повечето случаи, за сериозни причини за опасения няма, защото това е хигрома.

Хигрома на колянната става
Хигрома на колянната става и колатерални отоци на меките тъкани в резултат на претърпела травма

 

Съдържание на статията:

Причини на заболяването

В структурно отношение това образование е киста – кухина, изпълнена с течност. В тази връзка прието да се отнася хигрома до доброкачествен тумор. Това показва дори в названието (хигр – течност, ома – тумор). Всъщност хигроми не са считат тумори. Тук няма истинско туморно атипично прераждане на клетките. В международната класификация на болестите 10-та ревизия (МКБ 10)тези кистозни образования класифицирано в категория „други лезии на меки тъкани“, което също не напълно показва същността на процеса. След поражението на меките тъкани в този случай върви отново.

Всъщност това болестно образование – това дори не е киста, а херния.

Основното е, че нашите стави са заобиколени от бурси – ставни торбички. Тези торбички представляват полостни образувания от листа на съединителната тъкан, които предпазват ставите от увреждане и участващи в храненето на хрущялите на ставите. Вътре кухината на ставната торбичка пълна с малък брой синовиална течност. Подобна структура и функции са характерни за соединително тъканни черупки на сухожилията т. н. сухожилни вагини.

Хигрома на ръкатаВ сила някои причини, на повърхността на торбичките и сухожилните вагини се образуват херния черва, напълнена с синовиална течност. Впоследствие тези черва са ограничени от останалата част от устната торбичка и вагини. Съответния парцел в последствие се превръща в капсула на кисти. В резултат на това местните възпалителни процеси в кистозни образувания се натрупва тъканна (фатална) течност, понякога с примеси на протеин фибрин или слуз. Така се формират хигроми.

Познавателна статия:  Какви са видове бурсита на лакътната става? Лечение и причини за възникване на заболяването

Сред причините за възникване на хигрома:

 • Генетично предразположение;
 • Постоянно натоварване на ставите при спортисти, хора, според видовете дейности принудени да правят стереотипни движения – бояджия, шивачка;
 • Травматични повреди на стави;
 • Възпалителни лезии на става, сухожилията и околоставните структури – артрити, бурсити, тендовагинити;
 • Носенето на тесни обувки – в случай на хигрома на крака.
 • Дегенеративни промени в ставата – артрози.

Така че, хигрома – това не е самостоятелно заболяване, а усложнение на други патологични процеси в опорно-двигателния апарат. Въпреки че в много случаи причините за образуването на хигроми така и си остават важни. Хигрома при деца може да бъде резултат от функционална незрялост на става в период на бърз растеж на костите. В редки случаи причините за хигроми на новороденото може да бъде наследствена травми.

Признаци на хигрома

Разграничават еднокамерни и многокамерни видове хигром – с наличието на един или на няколко патологични образувания. По своята структура те могат да представляват затворена кухина или да се отчитат с торбички или вагини чрез соустий. Отделят също клапанни хигроми – течност постъпва в тях при определени натоварвания на ставата и околните мускули.

По външен вид – този шишарка с кръгла форма, размер от 0,5 до 3 см, подвижна и не спаяна с кожата. Въпреки че при натрупване голямо количество течност хигрома може да се увеличи до 5 см в диаметър и повече. Темповете на растеж на хигрома различни във всеки отделен случай. Тя може да расте бързо, а понякога размерите я остават постоянни в продължение на няколко месеца или дори години. Кожата над хигрома най-често не е променена, въпреки че в отделни случаи тук може да се наблюдава лющене и хиперкератоза (излишно ороговение). Типична локализация хигромите:

 • Лъчево-киткова става;
 • Колянна става;
 • Предно бокова повърхност на глезена;
 • Задна и дланова повърхност на китката и пръстите;
 • Задна повърхност на стъпалото.
Познавателна статия:  Плантарен фасциит

В редки случаи хигрома (единични и множествени) могат да се формират в гръдно-ребрени сочленения, в областта на коляното.

Субективни симптоми на хигрома слабо изразени, а понякога изобщо липсват. Най-често пациентите се оплакват от слаба болезненост, която не им причинява особени притеснения. Боли кистозно образование само тогава, когато в резултат на бързия растеж тя стиска околните тъкани и дразни близките нервните влакна. При това заедно с болката чрез намаляване на чувствителността и ограничение на движенията в засегнатата става.

Опасна ли хигрома? По принцип – не. Не е тумор, тя не може да бъде злокачествена. В редица случаи при бърз растеж или външни механични уведомявания (удар, свиване) възможно разкъсване на хигромата с изливане съдържанието в околните тъкани. Но и тук да се притеснявате от нищо не струва – течно съдържание хигромата стерилно. И ето, когато външно скъсване на хигрома с образуването на дефект на кожата, който е въвеждане на врата за инфекции, възможни гнойни усложнения.

Диагностика на хигрома

Всяко обемно туморно образование трябва да доведе до предпазливост. И въпреки, че хигрома и не носи в себе си заплаха, тя трябва да се диференцира с други, по-опасни за здравето новообразования. За тази цел се извършва цялостна диагностика, включваща провеждане рентгеново изследване, ехография, компютърна томография на хигрома и околните тъкани. Окончателно да се установи истината може само в хода на хистологично проучване на съдържанието на течен и на капсули хигрома.

Видео за това как изглежда хигрома на лъчево-киткова става и за това, как се случва хирургично лечение:

Лечение на хигрома

За получаване на материал хигромата се пробива (пунктират), след което вътре се инжектира стероиден хормон Дипроспан, а при инфициране – антибиотици (Амицил, Неомицин). В редица случаи хигрома може да се изсмуче. За ускоряване на резорбция се използва:

 • Противовъзпалителни мехлеми с Индометацин, Диклофенак, Волтарен;
 • Физиотерапевтични процедури – парафин, озокерит, електрофореза, магнитотерапия;
 • Народни средства – компреси, лосиони от билкови настойки, отвари.
Познавателна статия:  Лечение на системен лупус еритематодес

Най-накрая, хигромата може просто да унищожите чрез обикновено стискане. Но тук проблема – при притискане, както и при други по-горе консервативни методи на лечение, капсула остава цяла. По-късно тази капсула отново се изпълва с серозна течност – възниква рецидив на хигрома. Освен това, при механично въздействие възможно разкъсване и раздробяване на капсули с по-нататъшното образование на малки множествени дъщерни хигроми.

Лечение на хигрома
Премахване на хигрома – непродължителна и малко травматична операция

Така единствен оправдан метод на лечение хигрома – това е хирургично отстраняване заедно с капсула метод енуклеация. В последно време за отстраняване вместо механичен разрез използват лазер. Операцията се извършва под местно обезболивание. В резултат след отстраняване на дефект се налага асептична превръзка.

Освен превръзка, показва обездвижване на засегнатата става с помощта на гипсова превръзка или ортеза. Срок на спиране от движение – до 3-4 седмици. Всичко време се провежда противовъзпалително и антибактериално лечение, а след пълно зарастване – физиотерапевтични процедури.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР