Хиатална херния на хранопровода

Хиатална херния на хранопровода

2139
0

Хиатална херния – това е отклонение в гръдния кош чрез хиаталният отвор на диафрагмата в долната част на хранопровода, част на стомаха, а понякога и линии на червото. В норма свързващия апарат на хиаталният отвор на диафрагмата, поддиафрагмална мастна тъкан и естествено анатомично разположение органите на коремната област пречат преместването на органите, разположена под диафрагмата, в гръдния кош.

Хиатална херния на стомаха

Причини на хиатална херния

Причина за появата на херния може да е отслабване на свързващия апарат. Тя присъства при 5% от възрастното население и около 50% – на възраст над 50 години (свързани с възрастта), по-често се среща при нетренирани, астенични хора. Друг фактор, провокиращ развитието на това заболяване, е значително повишаване на коремното налягане в резултат на изразен метеоризъм, бременност, наранявания или големи тумори в коремната кухина, пристъпи на несломимо повръщане или упорита кашлица (например, при пациенти с хроничен обструктивен бронхит).

Дискенизия (нарушения на перисталтиката) органите на храносмилателния тракт, например хранопровода, които често се наблюдават на фона на хронични възпалителни заболявания (язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, гастродуоденит, панкреатит, холецистит), също може да доведе до развитието на херния. В редки случаи причината за възникването я са пороци на ембрионалното развитие (кратък хранопровод, гръдна стомаха).

Симптоми на заболяването

Хиатална херния води до недостатъчност на спиращите механизми, разположени на границата на стомаха и хранопровода, което означава че провокира хвърляне кисело съдържание на стомаха в хранопровода и развитие на рефлукс-езофагит. Малка по размер херния може да не прояви някакви симптоми и се открива обикновено, по време на диагностични изследвания, свързани с друго заболяване.

В тези случаи, когато хернията голяма, но спиращи механизми на границата между хранопровода и стомаха още функционират адекватно, основната проява на заболяването са болки зад гръдната кост, в областта на сърцето или в епигастралната област. Болката се появяват веднага след ядене, при вдигане на тежести или на фона на стреса, може да продължи от няколко минути до няколко дни. Често се отбелязва дисфагия (нарушение на поглъщане храната). Ако херниевата торбичка се притиса, а след това се появяват тъпи пищялни болки в епигастралната област или зад гръдната кост.

При недостатъчност на спиращите механизми основният симптом на хиаталната херния е киселина. Тя възниква след хранене, рязка промяна положението на тялото, най-често през нощта, което се обяснява с повишаване тонуса на блуждаещ нерв. Започнал като пареща киселина, дискомфорт може да се превърне в болка.

Възможни усложнения при хиатална херния

Възможни усложнения при хиатална херния
Хиатална херния до оперативна намеса

Хиатална херния може да предизвика и наистина коронарни болки поради възпаление на блуждаещия нерв и последващ спазъм на венечните съдове на сърцето, такава ситуация изпълнена с развитието на сериозни сърдечно-съдови усложнения чак до инфаркт на миокарда. Още един изключително неприятен симптом е оригване със стомашно съдържание или въздух. Ако се оригва голямо количество стомашно съдържание, особено през нощта, това може да доведе до развитието на аспирационна пневмония. Оригване не се предшества от гадене или намаляване на стомаха, то се случва при намаляване на хранопровода.

Диагностични изследвания

Диагностика на хиатална херния затруднена, тъй като симптомите я са доста многообразни, тя често се съчетава и с други заболявания на стомашно-чревния тракт и протича с усложнения. Нищо чудно, че това заболяване образно се нарича „маскарад на горния отдел на корема“. За поставяне диагноза извършват рентгенография на хранопровода с контрастиране на бариев сулфат, изследване подвижността на хранопровода с помощта на езофаго манометрия, се извършва дневна pH-метрия.

Познавателна статия:  Преди и след операция на херния

Лечение и профилактика

Тъй като клиничната картина на заболяването в повечето случаи се определя с рефлукс на стомашното съдържание, а след това и лечение се назначава също, като при рефлукс-езофагит.

В тежки случаи и при безуспешност на медикаментозна терапия се извършва хирургично лечение (зашиване на херниевите порти, укрепване на хранопроводо-диафрагмална връзки, различни методи за фиксиране на стомаха в корема, фундопликация). След завършване основния курс на лечение, всички пациенти трябва да бъдат поставени на диспансерен учет от лекар-гастроентеролог.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР