Херния при бебета

Херния при бебета

1675
0

Херния при бебета е една от най-често срещаните детски болести, затова родителите струва да знаят симптомите на това заболяване, как то се лекува и какви са начините за превенция, защото всяка болест по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

Най-често срещаните са: ингвинална и пъпна херния при бебетата. Те могат да имат най-минимални прояви и да бъдат напълно безболезнени, но, въпреки това, те изискват навременно и качествено лечение.

Херния при бебета
Характерни особености на херния при бебета

Най-важният съвет при всяка болест винаги ще бъде един – да се търси помощ при квалифицирани специалисти и да не се занимавате със самолечение.

Преди да обсъдим симптомите и начини за лечение, трябва да се разбере, какво представляват по-горе посочени заболявания при бебета.

Видове херния при бебета

Пъпна херния при бебета изявява кръгла или овална издутина около пъпа. Тя е мека и лесно се намалява навътре, също херния има характерен бълбукащ звук.

Пъпа се формира в първия месец на живота, на мястото на пъпния пръстен, който се свива и се изплашва. Ако пъпния пръстен се свива не до края, то след това на това място под кожата могат да влязат фрагменти на вътрешните органи, разположени в коремната кухина. И именно това се нарича херния.

Ако ще говорим за размери, то пъпна херния при бебета може да бъде различна, се варира от размера на грахово зърно, до размера на голяма слива.

Ингвинална херния при бебета се появява, когато фрагменти органи на коремната кухина попадат в ингвиналния канал. В херниевата торбичка в слабините най-често попадат примки на червото. При момичетата тук могат да попаднат и яйчниците и маточна тръба.

Пъпна херния при бебета: симптоми

Симптомите на такава херния доста прости и видими за родителите:

  • Пъпа на бебето ще изпъква, когато той плаче или се тъгува;
  • Издутина на пъпа ще се увеличи с течение на времето;
  • Стомаха на детето, когато то ще плаче или ще се тъгува, ще изглежда леко подуване.

Родителите трябва внимателно да разглеждат тези симптоми, за да се избегнат по-нататъшни усложнения.

Причината за поява на пъпна херния при бебета прието да се счита наследството. По-просто, ако у родителите при раждането тя била диагностицирана, тогава налице висока степен на вероятност, че при детето тя също ще се прояви.

Познавателна статия:  Пъпна херния при възрастни – симптоми, лечение и последици

Как се определя ингвинална херния при бебето?

Тази херния по-трудно се определя, тъй като тя не разполага с никакви болезнени прояви, родителите трудно да я видят преди да достигне значителни размери.

Що се отнася до симптомите, те са почти същите, както и на пъпна:

  • Неголямо подуване в областта на таза;
  • Лесно се намалява навътре;
  • Се увеличава при тъгуване;

Ингвинална херния представлява опасност – това е прищипване. Компресия фрагментите на вътрешните органи, намиращи се в херниевата торбичка, порти – това е прищипване. То причинява на първо място, нарушение кръвообращението на органите, които са в херниевата торбичка. Характерните черти на прищипването са: остра болка, болезнена и неоправима издутина на хернията.

Лечение херния при бебета

Приятна новина за родителите е фактът, че пъпна херния може да лекува себе си, а лекарство е време. С течение на времето детето ще израсне, коремните мускули ще укрепнат, следователно, пъпния пръстен ще се свива и хернията може да се затвори сама, без хирургичната намеса.

Но все пак, ако открихте тези симптоми у своето бебе, трябва да се консултирате с лекар, най-добре ако лечението на пъпната херния при новородени ще се проведе под наблюдението на специалист.

За лечение на ингвинална херния има само един метод – това е операция. Я по-добре да се направи само тогава, когато бебето ще достигне до 6-12 месечна възраст. Операцията може да се отложи само тогава, когато рискът от прищипване напълно липсва.

Профилактика на херния при бебета

Всеки знае, че профилактика на болестите винаги е по-приятно отколкото нейното лечение, затова въпрос предотвратяване на херния при бебета струва да се придава особено значение. Родителите трябва да осигуряват на своето бебе правилна грижа – това и ще бъде най-добрата превенция.

Забележителен начин за предотвратяване на херния при малко дете се счита масаж. Можете да се обърнете към професионален масажист, преди това да се консултирате при педиатър, или пък да правите масаж у дома. Преди самостоятелно да правите масаж на бебето, трябва да се научите как правилно да го правите у специалист, за да донаса полза. Важно е, че такъв да харесва на бебето, в противен случай той силно ще „се отблъсква“ от него.

Профилактика на херния при бебета
Основен начин за профилактика херния при бебета – масаж

Също като един вид профилактика може да се счита и „лечебна физкултура“ – упражнения, които са насочени към укрепване мускулите стомаха на бебето.

Има три най-разпространени и лесни упражнения:

  • Вземете детето за ръката и крака, помагайки му да се преобърне на една страна (последователно на ляво и на дясно);
  • Вземете бебето за ръцете, разтворете ги на страни и издърпайте го към себе си, като по този начин принуждавайки го да повдигне главата и горната част на тялото;
  • Упражнение с помощта на надуваема топка. Придържайки бебето за гърдите, „търкаляйте“ го на топката, на гърба и на корема.

Ето тези лесни и забавни за бебето упражнения ще укрепят мускулите в коремната кухина, а също така ще служат като отлична профилактика на херния при новородени.

Също така си струва да следите внимателно за храненето на бебето, за да не причинява подуване на корема, колики и запек, защото това може да повлияе негативно при лечението на херния.

Децата – това е най-важното богатство, което ни награждава живота. Така че за родителите здравето на бебето ще бъде на първо място.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР