Хемартроза на колянната става: причини и методи на лечение

Хемартроза на колянната става: причини и методи на лечение

2886
1

Хемартроза на колянна става – това е вътрешен кръвоизлив в ставата. Хемартроза на колянната става характеризира изглаждане на контури, увеличаване на обема на ставата, остра болка и ограничение на подвижността.

Хемартроза на колянната става
Хемартроза на колянна става – това е вътрешен кръвоизлив в ставата

Поради дълго кървене се распъва ставната капсула, която предизвиква само усилване на болката. По време на сондиране на ставата може да се усети флуктуация. В самият став могат да бъдат счупени хрущяли или натрошени мениски. Обикновено кожата, която покрива ставата, има син цвят и силно се прецежда. Често развитие на хемартроза на колянната става се случва в резултат на различни увреждани:

При хемартроза на колянната става се случва нарушение на кръвообращението и увеличаване на налягането вътре в ставата. Когато кръвните клетки се разпадат, това оказва отрицателно влияние върху съседните тъкани, което променя техните свойства и качества. Този процес започва с промяна на гладък хрущял, и в случай, когато липсва лечение хемартроза, става понякога е напълно разрушен. В него става образуването на съединителна тъкан, която постепенно се натрупва, което води до необратими последици хемартроза на колянната става. Ако навреме не се провежда необходимото лечение, това заболяване може да се превърне в хронична стадия с по-нататъшното развитие на синовита. В случай на попадане на инфекции може да възникне гноен синовит, който се съпроводи с увеличаване на температурата. За да се избегнат такива сериозни последици хемартроза на колянната става, трябва навреме да се обърнете към лекар, за предпочитане, при появата на първите признаци на заболяването. Само в този случай ще бъде възможно да се избегне по-нататъшна неподвижност на става и други усложнения.

Познавателна статия:  Остеопороза на костите, причини

Лечение хемартроза на колянната става

Лечение хемартроза на колянната става състои в отстраняване на кръв от него, измиване и въвеждане на препарата за отстраняване на кървене, възпаление и болка. Най-често срещаният метод – е пункция, отстраняване на кръвта и последващо въведение кеналога или хидрокортизон, които са необходими за облекчаване на възпалението и намаляване на болката. Тази процедура се извършва под местна анестезия. Кръвта от ставата се отделя с помощта на спринцовка, за което в кухината се вкарва тънка игла. След това на ставата се наслагва опъната превръзка с форма на пръстен. Срокове лечение хемартроза на колянната става на този етап са около 2-3 седмици. Подобно третиране се извършва непосредствено след изливане на кръв, само в този случай ще бъде възможно напълно да се възстанови подвижността и съхраняване на здрав став. Като недостатък на това лечение хемартроза благоприятства появата на отрицателно налягане в ставата, че може отново да предизвика кървене. Освен това, премахването на кръв не може да бъде пълно, което води до увреждане на хрущялите и ставните връзки по причина антигенна дейност. Особено ефективно може да се излекува на първо кръвоизлив, след като многократните случаи на това заболяване, по-трудно се поддават на лечение, тъй като хрущялите и ставните връзки вече са преживели дегенеративни промени.

Лечение хемартроза на колянната става
Протезиране при хемартроза на колянната става

Въпреки това, има друг метод за извършване на пункция при лечение на хемартроза на колянната става. В тази ситуация от ставата първо се извежда основната част от кръвта, а след това се инжектира лекарство за измиване в същата пункция. След това се прави нова пункция вече с помощта на друга игла и се всмукват течност, въведена за измиване. При оттегляне на течност в ставите се връзва с еластична циркулярна превръзка, а в него се намира едновременно 2 игли. Цялата процедура се продължава, докато в течност, която се извлича от ставата, няма да се остане кървяни примеси. Само тогава въводната иглата се премахва, а през втората игла се инжектира лекарството, назначено от вашия лекар. След това на ставата се наслагва опъната превръзка. Този метод дава възможност за намаляване на вероятността от появата на отрицателно налягане и намаляване на вероятността от повторно кървене. Когато пункция е свършена, трябва да се използват патерици, за да не се разчита на крака. Лечение на запуснат хемартроз на колянната става състои в протезирането, когато истински ставата се заменя с изкуствена. Тази протеза е изработена от материали, които са съвместими с живи тъкани, например, сплав от тефлон и титан, които не отторгават тялото. За да се предотврати кървене, използват лекарства за подобряване на съсирването на кръвта. Да се избегне появата на таково коварно заболяване трябва винаги с внимание за да се спортува и да се грижи за ставите.

1 коментар

  1. Имам на рентгенограмма на двата става в пряка проекция са отбелязани признаци на хемартроза. Аз на 50 години .Аз ходя с усилие .често се препъвам и падам. Не мога да ходя на работа..Помогнете ми моля. Аз искам да живея, а не се превръщам в инвалид.

НАПИШИ КОМЕНТАР