Хемангиом на отделите на гръбначния стълб

Хемангиом на отделите на гръбначния стълб

8102
1

Това заболяване, като хемангиом на гръбначния стълб, представлява доброкачествен съдов тумор, който не се превръща почти никога в рак и се характеризира с много бавен растеж.

Хемангиом на прешлена и се нарича също вертебрална ангиома. Тя може да бъде вродена и придобита. Са разполагат такива образования или в тъканите, или на повърхността на кожата. Те състоят от капиляри и по-големи съдове и изглеждат като кухини, които са пълни с кръв.

Хемангиом - доброкачествен съдов тумор
Хемангиом представлява доброкачествен съдов тумор

Най-често хемангиоми се срещат на гръбначния стълб, в областта на гръдния отдел (80% от всички случаи). На второ място по разпространение на това заболяване е шийния и гръбначно-сакралния отдел. Разпространението на хемангиом в областта на гръбначния стълб е много широко. Така то се среща често при десет процента от хората.

Но не винаги успява да се открие хемангиом веднага, тъй като това заболяване се характеризира, в основата, с асимптоматично протичане.

Най-често заболяването са изложени възрастни хора. Освен това, заболяването се открива в пет пъти по-често при нежния пол от 20-24 години, отколкото при мъжете.

Видове хемангиом

Хемангиом на прешлена се разделя на отделни видове по критериите:

 1. Структура на образованието:
  • капилярни хемангиоми, които състоят от преплетени в малки топки тънки съдове. Топките се наслояват един върху друг, а между тях е налице мастен слой. Тези образования се отличават с малък размер и безболезненост;
  • кавернозни хемангиоми в гръбначния стълб, състоящи от болезнените кухини с тънки стени, между които са хипертрофирани костни греди с циркулираща кръв. Този вид хемангиоми може да доведе до фрактура на гръбначния стълб;
  • смесени хемангиоми на прешлена, в които са обединени като кавернозни устни, така и тънкостенни съдове.
 2. Локализация:
  • директно в телата на прешлените (най-често явление);
  • гръбначни отломъки (дужки);
  • в гръбначните канали (срещат се по-рядко).
 3. Степента на разпространение:
  • единичен хемангиом, която засяга само един прешлен;
  • множествени хемангиоми, разпространяващи се на няколко прешлена.
Видове хемангиом на гръбнака
Видове хемангиом на гръбначния стълб

Причини за появата на хемангиом

Учените все още не са на едно мнение за това, какви са причините за възникване на хемангиом в областта на гръбначния стълб. Така, някои от тях предполагат, че причината може да бъде в известна степен хипоксия на тъканите, а други показват повишено количество на естроген в кръвта.

Но със сигурност може да се твърди само, че това заболяване има генетично предразположение, това може да бъде построено още в ембрионален период.

Засилват развитието на болестта различни видове наранявания и прекомерни физически натоварвания.

Симптоми

Хемангиом на гръбначния стълб се характеризира обикновено с асимптоматично протичане. Освен това, клиника зависи от вида на тумора. Понякога признаци развитието на заболяването са тъпи болки, които се локализират само в засегнатия прешлен, или може да се разпространи и по целия гръбнак.

Симптоми хемангиом на прешлена
Хемангиом може да се прояви с тъпи болки

Болковият синдром често се засилва след физическо натоварване и през нощта. Физическата преумора може да доведе до компресионна фрактура. Също така понякога нарушена чувствителност на ръцете и на краката, налице слабост в долните крайници.

При голям хемангиом на гръбначния стълб може да се случи притискане на нерв. А това, на свой ред, в най-тежките случаи предизвиква парализа на крайниците.

Сред други признаци хемангиом на гръбначния стълб и неконтролирана дефекация и уриниране. Това се случва в случай, когато туморът притиска нервни окончания, които инервират тези зони.

Ако хемангиом се развива на гръбнака в шийната част, след това симптомите могат да бъдат световъртеж, намаляване на слуховата и зрителната функция, изтръпване на върховете на пръстите на ръцете и краката, често главоболие, проблеми със съня. В най-тежките случаи се случва инсулт.

Ако туморът се разпространява в гръбначния канал, а след това тя може да притисне определен нерв, който отговаря за функционирането на един или друг орган и неговата работа, като следствие, се нарушава.

Познавателна статия:  Стеноза на спиналния канал и гръбначни артерии

Диагностика на хемангиом

Методи за определяне на хемангиом в областта на гръбначния стълб:

 • Ядрено-магнитен резонанс. Дава възможност за идентифициране на всяки, дори и най-малки хемангиоми на прешлена.
 • Миелография (рентгенова снимка с въвеждането на контрастни вещества). Дава възможност за опознаването на гръбначния мозък и да разкрие притиснати нерви.
 • Компютърна томография. Се извършва с цел точна пространствена визуализация патологията.

Хемангиом лечение

Хемангиом лечение - лъчева терапия
Лъчева терапия — основен метод за лечение на хемангиом

Трябва веднага да се каже, че народно лечение при хемангиом не се използва. То е не само неефективно, но и може да предизвика влошаване на болестта.

В днешно време лечение на хемангиом се произвежда от няколко основни методи. Кой от тях се прилага в конкретния случай, трябва да реши неврохирург, въз основа на степента на заболяването, място за локализация на тумора, разпространение на хемангиом, общото състояние на организма и много други фактори.

Това е следните методи:

 • Лъчева терапия. Това лечение най-често срещаното сред останалите видове и предполага въздействие върху тумора на мощни рентгенови лъчи, радиация. С помощта на него клетки хемангиом в гръбначния стълб се унищожават, развитието на тумора се прекратява и болковият синдром е гладък. Но този метод няма да ви помогне в по-късните етапи на заболяването, когато прешлена става крехък.
 • Алкоголизация. Това лечение състои в инжекцийно въвеждане под кожата на етанол.
 • Емболизация. Това лечение включва въведение в съдове чрез малък катетър пянообразуващ разтвор. Когато попажда в кухината, този разтвор спира кървенето и по-нататъшно развитие хемангиом на прешлена.
 • Пункционна вертебропластика. Това лечение насочено към въвеждането в тялото на прешлен на костен цимент. В резултат на това в тялото на прешлена се случва стабилизация и растеж на тумора спира.
 • Хирургично лечение, което се извършва под местна упойка и рентгеново наблюдение. Такова лечение се прилага само в случаите, когато заболяването прогресира, а именно при силен болков синдром, сериозни неврологични симптоми (смущения в работата на вътрешните органи и т.н.) и преходността растежа на тумора. Операцията състои в премахване хемангиомите на гръбнака (пълно или частично). Ако премахването частично, допълнителен метод за лечение е с лъчева терапия. В някои случаи се отстранява и част от прешлена. Оперативно лечение може да доведе до прекомерно кървене, а също и рецидив на заболяването. Често този метод се провежда при лечение на хемангиом при деца.

В период на рехабилитация след лечение не може да се отдадете на тежък физически труд. Освен това, противопоказан също така масаж и мануална терапия. Всичко това може да доведе до спонтанни фрактури.

Ако навреме не се провежда лечение на хемангиом, това изпълнено с появата на компресионни фрактури.

В пет процента от случаите заболяването се проявява в доста агресивна форма с ярко изразен болков синдром и нарушение на функционирането на вътрешните органи.

1 коментар

 1. За първи път научих, че хемангиом може да расте. Мислех, както е заложено от природата – така и има. Между другото, не знаех, че то може да се появи във всяка възраст. И навсякъде – че за лицето е особено неприятно.

НАПИШИ КОМЕНТАР