Гръдна дорзопатия симптоми и лечение

Гръдна дорзопатия симптоми и лечение

1222
0

дорзопатия на гръдния отдел на гръбначния стълб – това е състояние, което се случва вследствие на възрастови изменения в гръбначния стълб. При това промени, които се случват тук, са свързани с пулпозно ядро.

Дори в най-ранна възраст се дължи на факта, че човек през цялото време остава в изправено положение, че дисковете на гръбначния стълб по височина започват да се намаляват. Но в млад и здравословен организм те се възстановяват през нощта, когато отново се запълват с вода. Сутринта, събуждайки, човешки ръст може значително да се увеличи, но в рамките на деня той отново се намалява.

Въпреки това след 30 години способността на диска за една нощ да се върне към своя оригинално положение значително се намалява. И в този случай започва да се развива такова състояние, като дорзопатия, която особено забележима в гръдния отдел. Смята се, че именно този отдел на гръбначния стълб един от най-неподвижни, а означава – процесът на стареене се случва най-бързо.

Клинична картина

Гръдна дорзопатия симпоми
Симпоми на гръдна дорзопатия

Заболяването се започва с хондроза. Най-често при това болестно състояние няма специфични симптоми или прояви, които биха довели пациента към лекар. Обикновено човек изпитва неприятни усещания в областта на гръдната част на гръбначния стълб, но те протичат без болка и най-често се възприемат като умора.

След известно време хондроза преминава във втора фаза. Тук симптомите на гръдна дорзопатия на гръбначния стълб се разпространяват вече и на други прешлени, на тяхната костна основа и върху ставите, които са разположени между прешлените.

Се случва разкъсване на връзките между прешлените, те вече не така плътно са фиксирани между себе си, че може да потвърди патологичната подвижност. Допълнителни дегенеративни процеси бързо водят до това, че височината на тези прешлени започва да се намалява, при това между тях не остава пространство за нервите и съдове, които започват да се претискат. Всичко това води до болки и други неприятни симптоми, които водят на среща с невролог.

Трети етап – това обикновено е момент на образованието на междупрешленната херния на диска. Тя се формира в случай, когато е налице пълно разкъсване на фиброзния пръстен, което може да се случи при вдигане на тежести или друго силно натоварване на гърба си.

В този етап може да се появи патологична кифоза или патологична лордоза, която възниква когато прешлените вече не са задържани в своето нормално положение и се преместват един спрямо друг. Именно това е в началния етап на сколиоза, че също е един от симптомите на дорзопатия.

Клинична картина при гръдна дорзопатия
Клинична картина при гръдна дорзопатия

Четвърти етап – това е изразена и диагностирана сколиоза, за лечение на която най-често се извършва оперативен път.

Ако този патологичен процес се остави без лечение, а след това той ще се продължи, което от своя страна скоро ще доведе до развитието на лезии на централната и периферната нервни системи.

Познавателна статия:  Шийна лордоза

Основни признаци на гръдна дорзопатия

Да се разпознае гръдна дорзопатия може по следните основания:

 1. Постоянни пищялни болки в гърба.
 2. Усилване болката при резки натоварвания.
 3. Намаляване на обема на движения.
 4. Спазъм на мускулите.
 5. Болка в гърдите, в областта на сърцето и други вътрешни органи.
 6. Хипотрофия на мускулите.
 7. Намаляване рефлексите.
 8. Слабост в мускулите.

При никакви признаци или симптоми на гръдна дорзопатия трябва незабавно да се обърнете към лекар, за да не се получи всички неприятни усложнения, лечение, на които ще бъдат вече не толкова лесно.

Консервативна терапия

Лечение на гръдна дорзопатия на гръбначния стълб в началото консервативно. При това могат да помогнат такива процедури, като:

 • Лечебна физкултура
 • Физиотерапия
 • Масаж
 • Мануална терапия
 • Тракция на гръбначния стълб
 • Рефлексология

Въпреки това тези процедури трябва да се съчетават не само помежду си, но и с приема на лекарствата, които трябва да се вземат по предписание на лекаря.

В по-късните етапи, например, при сколиоза последната степен на тежест, данни методи на лечение могат да се окажат малкоефективни, така че тук ще бъде по-добре да се използва оперативно лечение.

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР