Гонартроза на коляното, симптоми и лечение на двустрана гонартроза

Гонартроза на коляното, симптоми и лечение на двустрана гонартроза

1241
0

Гонартроза е патологично състояние, което се характеризира с дегенеративно-дистрофични процеси, които протичат в колянната става.

Гонартроза на коляното се характеризира с деструкция на хрущяла, както и деформация на става, която е придружена с нарушение на нейните функции. Най-често от това заболяване страдат жени на преклонна възраст.

Гонартроза на коляното, причини и симптоми

Причини

В съответствие с причините за появата, е прието да се отделят два основни вида гонартроза:

 • първична — причината за появата му все още не е определена; като цяло, това е двустранна гонартроза, която възниква при по-възрастни пациенти;
 • вторична — възниква на фона на вече съществуваща травма или патологии на колянната става във всяка възраст; като цяло, това е едностранна гонартроза.

Повече от 20% случаите патология се развива след вътреставни фрактури на подбедрицата, разкъсване на ставните връзки или деформация на мениските. Често гонартроза се развива в рамките на 5 години след появата на патологията, но в редки случаи той се появява след 3 месеца.

Появата на заболяването може да доведе до високо натоварване на става. Хората на възраст от 40 години, които редовно се занимават с фитнес зала, се намират в зоната на риска. Прекалено натоварване при изпълнение на тежки упражнения може да доведе до дегенеративно-дистрофични промени. Не само тренировки, но и натоварване на ставите се дължи на наднормено тегло може да доведе до подобни последици. Затова трябва да спазвате диета и контрол на телесното тегло. Генетично предразположение често става причина за гонартроза. Ако у човека отслабен свързващия апарат и той склонен към артрити, тогава той се намира в зона на риск и трябва да избягва прекомерно натоварване на ставите.

Симптоми на гонартроза

Развитие на патологията прохожда бавно и в началния етап от хората посочват слаба болка в ставите по време на ходене или изкачване на стълби. В зоната на коляното е налице стягивание и скованост. Основният симптом е остра болка по време на ставане от леглото или в началото на разходка след дълъг път. След загряване на ставите болковият синдром изчезва. Заболяването не се проявява външно, с изключение на подпухналостта, тъй като се натрупва течност. Това води до образуване на леко подуване и промяната на формата.

Вторият етап се характеризира със силна болка по време на умерени физически натоварвания и при ходене. В спокойно състояние болката изчезва, след което отново се появява при натоварвания в предната част на става. Формата на ставите се променя и става сферична поради натрупване на течност.

Третият етап води до остър болков синдром при натоварване и в спокойно състояние. Човек не само не може да спи поради силна болка, но и се събужда през нощта и не може да заспи.

Поради нарушение подвижността на колянната става човек не може нормално да извива крака. Се увеличава размера на става, се променя формата на краката (става О-образна или Х-образна). Това води до нарушаване на походката, а в най-тежките случаи към необходимостта от подкрепа (човек се движи с опора на бастун).

Оглед от специалист на първата фаза често не води до откриването на гонартроза, поради липсата на външни прояви. На втория и третия етап се наблюдава намаляване подвижността, изкривяване на крайниците, деформация на става. При развитието на синовит формата става заоблена и загладена, а по време на палпация специалист открива флуктуация.

Познавателна статия:  Гонартроза народна медицина

Етапи и техните клинични прояви

Прието да отделяме три етапа развитие на заболяването, които се проявяват с различна симптоматика и нарушения в работата на колянната става:

I етап на гонартроза

Този етап включва клинични прояви, характерни за началото на заболяването. Като правило, това е болка с тъп характер, локализираща вътре в коляното и която настъпва след дълга разходка.

От време на време коленните стави се подуват, но всички ги визуални деформации липсват.

II етап на гонартроза

Този етап се характеризира с увеличаването на съществуващите клинични прояви:

 • болките стават продължителни и се проявяват по-ярко;
 • при движение на коляното ясно се чува хрускане в става;
 • всяка сутрин се наблюдава скованост в ставите;
 • присъства несилно разгъване на крака и огъване на става;
 • размер на става се увеличава.
III етап на гонартроза

На този етап цялата симптоматика се проявява в пълна степен:

 • болките притесняват постоянно — като при натоварвания, така и в състояние на покой;
 • ярко изразени ограничения на разгъване и огъване на става;
 • нарушена походка;
 • колянната става видимо се увеличава в обема и се деформира.
IV етап на гонартроза

Гонартроза 4 степен е една от стадии на заболяването, което се характеризира с развитието на дегенеративно-дистрофични процеси на колянната става.

Анатомия и патологични промени в става при гонартроза

Колянната става състои от повърхности на голямия пищял и бедрената кост. В предната зона се намира капачката на коляното, плъзгащ по задълбочаването между мищелките на бедрената кост. При това малката бедрената кост не влияе на функционалността на колянната става. Повърхност на бедрената кост и големия пищял имат хрущялен слой, чиято дебелина е 5 мм. Той поглъща удари и намалява силата на триенето по време на движение.

Заболяването започва да се формира с влошаване на кръвоснабдяването в малките вътрекостни съдове, чрез които кръвта постъпва в хрущялната тъкан. Поради това хрущяла става сух и тънък, което води до загуба на амортизиращи функции. Вторият етап на патологията се развива на фона на компенсаторни промени в костната тъкан. По ръбовете на става се образуват остеофити (костни израстъци под формата на шипове).

Ставна капсула и синовиална обвивка стават сухи и деформирани, а ставна течност се сгъстява (се влошава смазване на ставите). Поради липса транспортиране на хранителни вещества в хрущялната тъкан происхожда унищожаване. След разрушаването на хрущяла се ускоряват дегенеративни промени, което провокира развитието на третата стадия на заболяването. В тежка фаза се случва притискане и промяна формата на костите, което става причина за спад подвижността и остра болка в коляното.

Диагностика и лечение на заболяването

Преди да се пристъпи към лечение на гонартроза на коляното, лекарите извършват диагностика, която позволява да се разкрие причината и степента на заболяването, а също и определят последващото лечение. Се извършват снемане на анамнеза, рентгенологично изследване, компютърен и ядрено-магнитен резонанс. Комплексен подход позволява да се изучат патологични промени в костните структури в детайли, а също и да се идентифицират промените в меките тъкани.

Напълно да излекува гонартроза на днешната дата е невъзможно, но въпреки това развитието на заболяването може значително да се забави. Колкото по-рано ще започнете курс на лечение, толкова на по-дълъг срок се отлага развитието на патологични процеси. Медикаментозно лечение състои в прием на нестероидни противовъзпалителни средства, които ни позволяват не само да се сведе до минимум болката, но и облекчаване на възпалението. Освен това, се използва физиотерапевтично лечение и лечебна физкултура.

Що се отнася до хирургично лечение, то позволява да се постигне положителни резултати и се извършва само в случай, ако има показания. Един от малкотравматични, но ефективни методи за намеса, е артроскопия. Тя представлява вътреставна процедура, насочена към отстраняване на механични проблеми в засегнатите стави при пациенти с напредването на възрастта.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР