Гноен артрит причини и симптоми

Гноен артрит причини и симптоми

1901
0

Какво е гноен артрит?

Гноен артрит – възпаление във вътрешността на ставата, което предизвиква гноеродни микробни агенти. Гноен артрит опасен с това, че е причина за развитието на други по-сериозни и тежки заболявания: на артроза, контрактури. В някои случаи той може да доведе до развитието на редица инфекции, например абсцес, флегмон, сепсис. Да се избегнат подобни усложнения дава възможност за навременна диагностика и лечение.

Причини на гноен артритВ повечето случаи причинител на заболяването става стафилокок. В резултат на активността на тази бактерия в 80% от случаите се развива гноен артрит. Гонококи, стрептококи, менингококи, пневмококи – това също представители на съответното заболяване.

Въпреки те причина за развитието му стават много по-рядко – само в 20% от случаите. С гноен артрит страдат както възрастните, така и децата, у които се идентифицират причинители на болестта изключително трудно.

Причини на гноен артрит

Гноен артрит се развива в резултат на въвеждане в кухината на става инфекция. Това може да се случи по няколко начини. За контакти разпространение включва задаване на инфекция чрез непроникваща рана в областта на ставата, ожулвания и нагноения. Остеомиелит на кост, абсцес, флегмон на околните тъкани може също да помогне за предотвратяване на патогенен артрит в тялото.

Познавателна статия:  Артрит на ставите
Освен това, има и такива начини за проникване на инфекция, като лимфогенен и гематогенен. Благоприятни условия за попадане на причинителите на гноен артрит в тялото и в този случай създава абсцес, сепсис, остеомиелит и флегмони. Някои заболявания, които са съпроводени с бактериемия, например, рожисто възпаление, пневмония, гонорея, коремен тиф, също са причини за развитие на артрит.

В тази статия

  1. Гноен артрит причини и симптоми
  2. Видове, диагностициране и лечение на гноен артрит

Симптоми на гноен артрит

Развитие на гноен артрит в повечето случаи протича остро. Първите симптоми се появяват неочаквано. Обикновено става се зачервява, се подува и на пипане става горещо. Пациентът изпитва остра болка, която бързо се засилва и скоро прави невъзможно дори и извършване на прости движения. След няколко дни се появява подуване на реактивните тъкани, разположени над и под ставата.

Сред основните симптоми са ярко изразени общи признаци на интоксикация организма: температура, висока температура, втрисане, гадене и силно главоболие. Пациенти с гноен артрит изпитват слабост и неразположение, се ускорява пулса. При проверка добре се вижда подуване и характерен оттенък на кожата в по-долната област на става. Като цяло, развитието на остър гноен артрит предхожда инфекциозно заболяване, сериозна травма или гноен процес.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР