Есенциален тремор: симптоми, причини и лечение

Есенциален тремор: симптоми, причини и лечение

1078
0

Есенциален тремор или тремор минора в голяма част от случаите е наследствена патология — мутация на гените се предава директно от родителите на потомството. Заболяването по-често се диагностицира при възрастните хора над 50 години. Друга причина за заболяването — неправилно взаимодействие на някои мозъчни структури (малкия мозък, ствола на мозъка и червените ядра), отговарящи за координиране на произволна дейност на мускулите.

Причини за появата

Най-характерна проява на патология е тремор на ръцете — малко или средноамплитуден. При това тонус на мускулите остава неизменен. Треперене обхваща киткови стави и ставите на пръстите. Физиологично тремор представлява ритмични мускулни контракции. В началото на заболяването тремор се проявява само в напрежение и при извършване на някаква работа. След това тремор може да възникне спонтанно в състояние на покой. Амплитудата на тремора с течение на времето се увеличава, а честотата напротив се намалява.

Засилване на тремора се наблюдава при емоционални преживявания, чувство на глад, физическа умора, употреба на стимулиращи нервната система вещества (кафе, алкохол) и излагане на студ. Също така изразеност на симптомите може да бъде провокирана от вълнение при пребиваване в обществени места. Тежки прояви водят до загуба на пациента ефективност и способност да обслужва себе си (да държи в ръцете си лъжица, да извършва прости битови действия).

Особености на есенциален тремор
Тремор на ръцете – основна патология на заболяването

Симптоми на есенциален тремор

Можем да разграничим няколко основни симптоми

 • спастична кривошия (патологично положение на главата)
 • блефароспазми (неволеви съкращения на кръглия мускул на очите)
 • оромандибуларна дистония (намаляване на дъвкателните мускули)

На болни с тремор на ръцете особено трудно се дава писмо — този вид дейност води до бърза умора мускулите на дланите и ръцете, и появата на спазъм.

Диагностика

Медицина разкрива това заболяване с помощта на диференциална диагноза. По метода на изключването от списъка на възможни заболявания, за които също се характеризира треперене на крайниците и други части на тялото, се отстраняват:

 • алкохолизъм
 • болестта на Паркинсон
 • дистония
 • невротичен тремор
 • множествена склероза
 • токсични поражения
 • енцефалопатия при чернодробна недостатъчност и др

Видове на заболяването

Есенциален тремор на ръцете: най-често отбелязана разновидност на есенциалния тремор. Важно е да не се бърка този вид тремора с треперене на ръцете вследствие на паркинсонизъм или свързани с възрастта заболявания на опорно-двигателната система.

Есенциален тремор на мимически мускули: за мимическия тремор характерно треперене на устните, спонтанно случващо при разговор или когато пациентът се усмихва. Могат да треперят бузите на пациента и мускулите.

Есенциален тремор на езика и клепачите: се среща по-рядко, отколкото други видове тремора. Треперене на клепачите и езика могат да бъдат почти незабележими за околните, но добре се усещат от самия болен.

Треперене тембъра на езика и на гласа: тремор може да присъства и в гласови сухожилия, отговарящи за реч, което води до промяна в тембъра на гласа. При това гласа на човека става треперещ и блеещ, вибриращ, може да се появи заекване и трудности с ясно произношение на думи. Гласов тремор се развива предимно при по-възрастни пациенти, особено тези, чийто стаж заболяване 10 години и повече.

Тремор на диафрагмата: рядък вид на патология, който се диагностицира с рентгенов метод. Комбинация от тремор на ириса, гласа, устните и езика предизвиква специфични промени на дишането и на речта. Дишането става непостоянно, а речта — безразборна, периодична и трудна за възприемане.

Есенциален тремор на краката: тремор на краката се отбелязва рядко и се идентифицира само при 20% от пациентите. Често неговите прояви невидими или слабо изразени и се диагностицират само с помощта на апаратни изследвания.

Есенциален тремор на главата: често срещан вид на тремора. Предизвикан с неволни синхронни съкращения на шийните и лицевите мускули. Може да се прояви под формата на:

 • единични кимвания с главата
 • множествени кимвания като нагоре и надолу, така и от страна в стран
 • постоянна дребна тръпка на главата

Симптоми обикновено нарастват с възраст.

Действия на пациента

Консултирайте се с вашия лекар ако неволно треперене на ръцете, главата или други мускули пречат на ежедневните дейности.

Познавателна статия:  Защо треперят ръцете?

Лечение на Есенциален тремор

Както и повечето неврологични заболявания, есенциален тремор се лекува комплексно. Се прилага медикаментозно, немедикаментозно и (по необходимост) хирургично лечение.

Медикаментозно

Лекарства, използвани при лечението, се делят на няколко групи: бета-блокери на адренорецепторите, които намаляват степента изразеност на симптомите (пропранолол, примидон); антиконвулсанти, също премахващи тремор (клоназепам, габапентин); транквиланти от бензодиазепинова група (диазепам, оксазепам, лоразепам) препарати с витамин В6 интрамускулно (намаляват прогресията на заболяването, действуват върху серотонинова обмяна); интрамускулно въвеждане на малки дози ботокс.

Немедикаментозно

Положителен ефект има физикална терапия — лечебна физкултура, насочена към възстановяване контрол над мускулите и спиране на правилното дишане при треперене на диафрагмата. Тремор на ръцете може частично да се неутрализира чрез гимнастика за пръстите и работа с дребни предмети. Най-важното условие за ефект от тези занимания — редовност! Помагат от есенциален тремор контрастни душове, други водни процедури, балнеолечение в санаторно-курортни условия. На пациента може да се определя специална диета, релаксиращ и акупунктурен масаж, иглотерапия.

Хирургично

В тежки случаи, когато лечението с медикаменти не дава оздравителен ефект или не може да се прилага по други причини (при наличие на алергия, тежки заболявания на черния дроб, стомаха или бъбреците) се назначава хирургическа намеса.

Есенциален тремор не представлява сериозна заплаха.

За съжаление, няма известен начин да се предотврати есенциален тремор.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР