Епикондилит на лакътната става. Лечение с народни средства и упражнения

Епикондилит на лакътната става. Лечение с народни средства и упражнения

21992
7

Епикондилит на лакътната става – дегенеративно-възпалително заболяване, което поражава костен и мускулен апарат, преминава в хронична форма. Локализацията на възпалителния процес: лакътната става – място, където до костите на предмишницата се захващат мускулите.

Епикондилит на лакътната става
Най-често епикодилит възниква поради претоварване на лакътната става

Епикондилит бивава остър и подостер. Остър епикондилит възниква най-често в отговор на травмата, който се характеризира с по-силно изразени болезнени симптоми. Често заболяването протича безсимптомно, само при физически натоварвания проявява себе си с теглящи болки.

Отделят външен (латерален) и вътрешен (медиален) епикондилит.

Латерален епикондилит на лакътната става се развива, ако са възпалени сухожилията, които се намират от външната страна на ставата. Най-често срещан форма на заболяването. Възниква поради претоварване и травми на сухожилията. Тъй като болковият симптом при този вид заболяване се разпространява по външната страна на лакътя, той се нарича външен епикондилит на лакътната става.

Медиален епикондилит на лакътната става – е възпаление, което се развива в мускулите, осигуряващи огъване и разгъване на ръката. Най-често се развива при хора, заети с лек физически труд, свързани с монотонна работа на мускулите на китката и ръката (шивачка, монтажница). Болка при този вид заболявания се усеща по вътрешната страна на лакътната става. За локализацията на болков симптом заболяването получава допълнително име — вътрешен епикондилит на лакътната става.

Причини епикондилита на лакътната става

Основните причини за появата на епикондилита на лакътната става – спортни, професионални дейности и възраст. Претоварване на сухожилията, чести микротравми лакътя, поради които по-късно се развива възпаление, са спортистите. При това повече страда доминираща ръка. С напредване на възрастта започват да се проявяват последиците от микротравми на сухожилията, така че от тази болест страдат по-често от хората на възраст над 40 години. Представителите на професии, свързани с тежък труд и тези, чиято дейност е свързана с перманентно напрежение на ръката и китката, са подложени на прекомерно натоварване на сухожилията в лакътната става. Натоварването с този вид също може да доведе до развитието на епикондилита.

Познавателна статия:  Ревматоиден артрит - нов начин за диагностика

Лечение епикондилита на лакътната става

Как се лекува епикондилит на лакътната става, в по-леки случаи пациентът може да избере сами.

Консервативно лечение. Ако болковият симптом е миниатюрен, можете да се ограничите с хранителен режим – да се пази наранена ръка, без да прави движения, провокира болка. Ако болката е изразена – се прилага краткосрочна иммобилизация – шалова превръзка, еластична превръзка. При остър епикондилит, развит вследствие на травма, ефективно налагане на лед до болезнената зона. При епикондилит се използва противовъспалителна терапия.

Лечение с упражнения. Лечебна гимнастика се показа като ефективен метод на лечение. Важно е да изберете правилния набор от упражнения и качествено да изпълнявате, затова е по-добре да се тренират с вашия лекар. Упражнения при епикондилит на лакътната става насочени към разтягане и отпускане на сухожилията и мускулите. Едно от упражненията, което е лесно да се изпълнява самостоятелно в домашни условия: с една ръка обхващат китката на болната ръка и бавно я прегъват, докато не се появи чувство за напрежение в областта на лакътя. В това положение се задържат примерно за 10-15 секунди. Упражнения представят един-два пъти дневно до пълното изчезване на болков синдром.

Лечение с мехлеми. Тъй като огнището на възпалението лъжи недълбоко, добър ефект се постига при прилагане на противовъзпалителни мехлеми и гелове. Най-често в състава на мехлеми и гелове са включени ибупрофен или диклофенак. Гел аналгезира и намалява възпалението. Се нанася ивица на област на възпаление и се втрива до усвояването. Ако болестта е преминала в хронична форма, а таблетките и мазила не дават желания ефект, се предписват инжекции на глюкокортикостероиди с анестетик. Болката изчезва след инжектиране на втория-третия ден.

Познавателна статия:  Лечение на системен лупус еритематодес

Лечение с народни средства за защита

Епикондилит и бурсит на лакътната става с народни средства се лекува, когато другите методи не дават резултати.

Нагряване с глина. Тази рецепта не може да се използва при остро възпаление. В 200 мл вряща вода се изсипва 200 грама синя глина, разбърква се, се завива в двуслойна марля. Обвийте с компрес болен став, затоплете с вълнена тъкан. Държете го 30 минути. Смяна с нова. За една сесия трябва да се направи 2 компреса. На сесиите се извършва по три пъти на ден в продължение на седмицата.

Млечен компрес. Пълномаслено мляко се загрява до 60С, за да се разтвори в него прополис в съотношение чаена лъжичка в 100 мл мляко. Накиснете с топла смес марлева салфетка. Приключи засегнатата става, затоплете с пергаментова хартия и вълнена плат. Компресат се държи два часа. Компреси трябва да се правят два пъти на ден.

Дафиново масло. Смелете дафинов лист, добавете растително масло в съотношение 200 г масло, — 4 супени лъжици листа. Разбърква се, изсипва се в герметичен резервоар. Маслото се влива в топлина в продължение на една седмица. Полученото масло може да се втрива в засегнатата област или да се използва като компрес.

7 коментара

  1. Благодаря ви, всичко е ясно и добре обяснено. Едно лошо не може напълно да се излекува, ще се търсят подобрения.

  2. Три инжекции дипроспан в лакътя в рамките на шест месеца,болките изчезнаха,лакътя не се притеснява повече от две години. инжекцията е правил компетентен лекар!

    • Това лекарство не трябва да се прилага при епиконделита – хрущяла ще се унищожи!!! така ръката може да се разруши!

      • Напълно правилно. Подобрение от вътреставните ваксини временно. После още по-лошо. При мен след дипроспана, кеналога пръста увисна.

  3. Има специални симулатори на четка за ръката и дозирано натоварване на мускулите. За дафинов лист (или нещо конско…) – съмнително лечение. Остра болка и болкоуспокояващо облекчава, а ето да се върне работното състояние…
    Аз преминах през физиотерапия, блокада, УВТ, сега за операция се готвя.

НАПИШИ КОМЕНТАР