Епигастрална херния — причини за появата на подобни симптоми и лечение

Епигастрална херния — причини за появата на подобни симптоми и лечение

5356
7

Херния на бялата линия на корема в горната й половина се нарича епигастрална херния. Бялата линия представлява преплитане сухожилията на преки мускули на корема. Ако в тази област възниква дефект, през него под кожата може да излиза коремна мазнина, а с течение на времето се формира самата херния с херниална торбичка и врата. Най-често съдържанието на епигастрална херния са елементи на голям щуцер или линия на тънките черва, които при напрежения на предната коремна стена може периодично да се нарушава.

Епигастрална херния

В ранните етапи на своето развитие епигастрална херния обикновено е изправимо образование. Въпреки това, когато щуцер се сраства с херниалната торбичка, хернията става не изправима.

В 60% от случаите херния в областта на епигастриум се развива при мъжете, при това най-често тази патология се появява на възраст от 20 до 35 години. При жените херния на бялата линия на корема се среща много по-рядко и в повечето случаи се появява след 40 години.

Причини за развитието на епигастрална херния

Основната причина за развитие херния на бялата линия на корема е отслабване на широките мускули на предната коремна стена. Това може да се наблюдава като резултат на вродена патология, така и при неправилен начин на живот. Прекомерното тегло, липса на редовни физически натоварвания водят до развитие слабост на мускулите и апоневроза, което създава условия за появата на дефекти в него.

При резко повдигане тежест целостта на бялата линия може да бъде нарушена, в резултат на което често става формирането на коремен липом (малки размери с кръгло подкожно образование, което състои от коремна мазнина). Разширяване под действието на повишено вътре-коремно налягане, това болестно състояние води до образуването на херния.

При жените епигастрална херния може да стане следствие от диастаза (несъответствие преките мускули на корема), което се проявява след бременността.

Епигастрална херния симптоми

Херния с малки размери в областта на епигастриум може да няма ярко изразени симптоми и често се разкрива обръщане пациента за неспецифични оплаквания: болка в горната част на корема, чувство на натиск, както и диспептични разстройства (повръщане, гадене, киселина в стомаха, оригване). На базата анамнеза, комплекс от оплаквания, както и палпация може да бъде диагностицирана херния епигастрална. Снимка на такова образование е мека кръгла издутина, чиито размери зависят от възрастта и степента на заболяването. При палпация на засегнатото място болния може да отбелязва болезненост, която се засилва по време на напъване или при ходене. Периодично пациентите могат да подават жалби на запек или метеоризъм.

Когато наличието на херния се усложнява с нейното прищипване, се появява интензивна схватко образна болка, която придружена от повръщане и рязка слабост. Ако в херниалната врата се закрепва контур на червото, нарастват симптомите на чревна непроходимост: задържане на газове, стол, поява на кръв в изпражненията или повръщане с кръв.

Симптоми на епигастрална херния
Епигастрална херния може да няма ярко изразени симптоми

Диагностика на епигастрална херния

Основният метод, позволяващ предварително да се постави диагноза епигастрална херния, е проверка, която провежда хирург. За уточняване на диагноза се използват инструментални методики, с помощта на които може да се определи участък органа, намиращ се в херниалната торбичка: рентген, Ултразвукова диагностика.

При наличието на неспецифични симптоми на епигастрална херния трябва да разграничим от язвена болест и хроничен холецистит. Ако при пациента изразена диастаза на коремните мускули, това състояние може да бъде придружено от спланхноптоза (отпускане на коремните органи). Такава патология се проявява в непосредствена близост до диспептични симптоми и с нея също така трябва да се прави диференциална диагноза от епигастрална херния.

Познавателна статия:  Вентрална херния - основни причини и симптоми

Лечение на епигастрална херния

Премахване на епигастрална херния може единствено хирургично. Избор метод на оперативна намеса зависи от давността на образованието, неговите размери, изразеност симптомите, а също и от наличието на възможните усложнения (прищипване, възпаление) и общото състояние на пациента.

Лечение на епигастрална херния
Лечение на епигастрална херния може единствено хирургично

Операция за премахване на малка епигастрална херния може да се извършва под местна упойка. Обща анестезия показана на деца и на болни с нестабилна нервна система. По време на хирургическа намеса се отваря апоневроза, се дисектира херниална издутина и се оценява съдържанието на хернията. Ако има място само коремна липома (в такива случаи често не успява да се установи херниалната торбичка), мастната тъкан на изпъкването се отделя от коремните влакна и се режи, а апоневроза се ушива.

Ако херниалната торбичка е налице, лекарят внимателно инспектира съдържанието я, ако необходимо премахва сраствания и изправя изпъкнали органи в коремната кухина, след което ушива в основата на самата торбичка и го премахва. Следващия етап – пластика апоневроза. Това може да се извърши с използване на собствени тъкани или при използване на нетен синтетичен материал.

Профилактика развитието на епигастрална херния

Превантивни мероприятия, насочени към предотвратяване развитието на тази патология, включват корекция на тегло, правилно хранене с контрол работата на червото, редовни умерени физически натоварвания, които допринасят за укрепване мускулите на предната коремна стена. На жените по време на бременност специалисти препоръчват носене на бандаж, особено в късните срокове, което ще позволи да се избегне появата на диастаза.

Вторична профилактика, чиято цел е да се предотврати появата на усложнения епигастрална херния, включва изпълнение на следните условия:

 • правилно вдигане на тежести с участието мускулите на гърба;
 • използване на специални ремъци и бандажи, предотвратяващи разтягане апоневроза;
 • профилактика на запек;
 • навременно лечение патологията на дихателните пътища (премахване на продължителна кашлица);
 • отказване от пушене (никотинът може да отслаби мускулите, а също така води до появата на хронична кашлица).

7 коментара

 1. За съжаление, ми помогна само на операция на херния, но не се страхува от това да се плашите

 2. В момента при коремна херния се препоръчва да се изпълни лапароскопска операция, при която в рамките на 2-3 убождане от 0.5 до 1.0 см от страна на корема се определя платно със специално покритие. Този метод за първи път бил предложен вече повече от 20 години, техника операция е усъвършенствана до най-малките неща. Предимства на лапароскопска операция при херния в сравнение с отворена очевидно – малка травматичност, бързо възстановяване, минимален брой усложнения.

  • Елена, не е ясно какво искахте да кажете. Сама по себе си следоперативна херния не се пръска, а се образува. Следоперативна херния се формира в резултат на това, че органите на коремната кухина (черво, голям щуцер) излизат извън коремната стена в областта на белега, която се формира след хирургическа операция. Ако имате предвид на това, при първите симптоми трябва да се обърнете към лекар.

 3. След операцията след какво време може да се премине към работа на шофьор на товарен автотранспорт?

  • Дима, на този въпрос трябва да отговори лекар хирург, който проведи операцията. Или лекар хирург, от когото сте наблюдавали вече след операцията.

 4. По време на бременност имах епигастрална херния – носих бандаж, постоянни консултации с лекар, различни превантивни действия и само така можах да не изостря състоянието си.

НАПИШИ КОМЕНТАР