Дорзалгия на шийния отдел на гръбначния стълб

Дорзалгия на шийния отдел на гръбначния стълб

1255
1

Дорзалгия – болкови усещания в гърба в областта на гръдния отдел, шията, лумбално-сакрална зона. Съответно по произход отделят вертеброгенна дорзалгия, а това означава, познато на много пациенти, страдащи от този вид заболяване. Причината за заболяването на вертеброгенен тип са патологични изменения в гръбначния стълб, възпалителен, травматичен, неопластичен и дегенеративен характер. Има и невертеброгенна дорзалгия, която възниква на фона на разтягане на сухожилия, мускули или тя може да бъде причинена от миофасциален синдром (спазъм на мускулите, напрежение, наличието на уплътнения), психогенни фактори.

Дорзалгия на шийния отдел на гръбначния стълб
Симптоми на дорзалгия

Признаци на заболяване

Симптоми на дорзалгия при много пациенти се проявяват по различен начин и зависят от мястото на локализация и причините, тяхното причиняване. Но могат да се разграничат няколко от общите признаци, характерни за това заболяване:

  • дискомфорт в засегнатия отдел на гръбначния стълб;
  • слабо изразен болезнен синдром в проблемните области на гръбначния стълб;
  • усилване на болката се случва при дълбоко вдишване на въздуха;
  • усилване на болката се случва при накланяне напред, наляво, надясно.

Характера на болката

Болката може да бъде остра и хронична. Ако продължителността на болката е до 1 месец, болката се нарича остра. Обикновено болковият синдром самостоятелно регресира няколко дни по-късно, дори и без медицинската помощ, обаче пристъпите могат да се повтарят. Хронична дорзалгия се характеризира с болка, която се задържа дълго, в продължение на три и повече месеца. Такива случаи са редки и се срещат при 1-5% от пациентите.

Диагностика

Дорзалгия не може да се диагностицира само въз основа на симптомите, тъй като причините, които провокират я много. За инсталиране на точна диагноза на пациента, преди всичко, необходимо да се обърнете към невролог, който ще ви предпише провеждане на необходимите изследвания и най-ефективни техники за днес – това, разбира се, МРТ или компютърна томография.

Но въз основа на медицинската практика, лекарите понякога прекарват рентгенологически проучвания на пациенти. За пълен преглед и диагностика на дорзалгия трябва да се прилага интегриран подход към всеки пациент!

Лечение на дорзалгия

Преди лекарят ще предпише лечение на дорзалгия, трябва да минете през пълна проверка, която, както беше казано по-горе, назначава невролог. Ако по някаква причина вие не можете да стигнете до него на рецепцията, трябва да се запишете към лекар-вертебролог. Той се съсредоточава върху различни заболявания, които са пряко свързани с гръбначния стълб.

Ако пациентът има остеохондроза, каето потвърдено в хода на изследване с рентгенови снимки, изобщо не показва липсата на пациента инфекциозни лезии на гръбначния стълб, на злокачествен тумор или автоимунни поражения. Опитен лекар няма да предпише лечение, докато не изключи наличието на данни заболявания на пациента чрез провеждане на изследвания върху МРТ или компютърна томография.

Лечение на дорзалгия
Упражнения при дорзалгия

При непогрешима дорзалгия на шийния отдел на гръбначния стълб лекар, на първо място, назначава кортикостероиди – това е нестероидни противовъзпалителни средства, които ще позволят ефективно намаляване на болковият синдром, който тормози пациента при влошаване на заболяването. След това се добавят процедури физиотерапия, рефлексология, мануална терапия.

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

Освен тези начини за борба с болестта, специалист препоръчва специални медицински физкултурни занимания, насочени към укрепване на гръбначния стълб, тракционна терапия (активни и пасивни разтягания на гръбначния стълб, извършвани чрез използване на специални устройства: халки, колани и блокове). Курс за масажи и физиотерапевтични процедури имат забележителен ефект върху цялостното състояние на гръбначния стълб на пациента, улесняват болковият синдром, релаксират, ефективно помагат да се преодолее дорзалгия и да се върнете към пълноценен и нормален живот.

1 коментар

  1. От заболявания на гръбначния стълб страдат не само възрастните хора, но и много млади по различни причини. Който води заседнал начин на живот, а кой от силни натоварвания на гръбначния стълб. Във всички случаи необходим съвет от специалист.

НАПИШИ КОМЕНТАР