Дисплазия на тазобедрената става (вродена луксация на бедрото), симптоми при бебе

Дисплазия на тазобедрената става (вродена луксация на бедрото), симптоми при бебе

3306
1

Говорим за такава аномалия развитието на тазобедрените стави, като вродена луксация на бедрото или ако говорим на езика на лекари, дисплазия на тазобедрените стави. Причини за развитието на дисплазия на тазобедрените стави могат да станат различни фактори, като например „наследственост“, „тазово предлежание на плода“, „токсикоз при бременност“, „голям плод“ и дори елементарна изостаналост на плода.

Дисплазия се различава по форми: предлуксация (незрел нестабилен став, който в бъдеще се развива или нормално, или към подлуксацията, при това главичката на бедрото като лесно са изкълчва, така лесно и се намали на място), сублуксация (това вече е промяна в структурата на ставата, придружена от разместване на главата на бедрената кост към ставна ямка нагоре и в посока) и луксация (пълно изместване на главата на бедрената кост). Всички тези промени водят до патология на централната функция на долния крайник.

Дисплазия на тазобедрената става (вродена луксация на бедрото)
Вродена луксация на бедрото

Разкриване наличието на дисплазия може да има дете само след появата на светлината. Така майка трябва да проявява съответно внимание към бебето от самото раждане.

Симптомите на дисплазия на тазобедрените стави при бебета

Майка може да има съмнения за вродена луксация на бедрото? Сигурно, трябва да бъде внимателна за детето, който влиза в групата на риска (по-горе са описани причини за развитието на дисплазия на тазобедрените стави).

Също така има някои симптоми, по които може да има съмнения за аномалии. Тези симптоми характеризират клиниката на болестта.

1) Ако детето няма годинка:

Симптом Маркс-Ортолани– симптом „кликване“ – симптом на изпадане на Маркс-Ортолани. На практика: в момент на максимално отделяне на бедрата главичката като с „кликване“ се намалява в ставната ямка. Молим майките да не провеждат опити на децата и да предоставят определение за тези симптоми към компетентни специалисти;
– асиметрия на кожни гънки. Майки, внимавайте за тях! Когато поставете бебето надолу с корема и изравнете крака, ще забележим, че седалищните гънки са на различни ниви (у здраво дете, те са идентични);
– ограничение на въртене на бедрата на бебето в различни посоки;
– с просто око се вижда скъсяване на един крак спрямо друг;
– по време на сън е очевидно, че посочените към коремчето коленете са на различна нива.

Познавателна статия:  Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

2)Деца над година:

– детето по-късно става на своите крака и започва да ходи (само за 15-16 месеца възниква това желание);
– бебе накуцва на болния крак (патешки походка);
– по-ясно изразен лумбална извивка;
– симптоми, които се разкриват при деца до една година, стават по-ясни;
– точка на закрепване на седалищните мускулите сблизена, а самият тонус на мускулите е отслабен. Така се проявява симптом на Тренделенбург: когато стои на изкълчения крак, то другата половина на таза пропусната.

« Продължение на статията: Диагностика и лечение на дисплазия на тазобедрената става при бебето »

1 коментар

  1. Здравейте. На нас в 3.5 месеца поставиха диагноза дисплазия на тазобедрената става, преминахме 3 курса масаж, парафин и електрофореза. Много е трудно когато децата се разболяват, пазете се

НАПИШИ КОМЕНТАР