Дископатия у човека

Дископатия у човека

2308
0

Какво причинява остра дископатия?

Най-честата причина за остра дископатия – износване или стареене на междупрешленните дискове. Към голям риск са изложени представители на тези професии, в основата на които лежи извършване на тежка физическа работа. Основните причини за преждевременно износване на междупрешленните дискове – неправилно седене, неудобни обувки, както и вродени промени на долните крайници, бедрата и гръбначния стълб.

Първите признаци дегенерацията на тъканите на гръбначния стълб се проявяват на около тридесетгодишна възраст, и като правило, тези промени необратими. Тяхното наличие увеличава опасността от развитие на остра дископатия.

дископатия у човека, заболявания на междупрешленните дискове
Дископатия – износване или стареене на междупрешленните дискове

Заболявания на междупрешленните дискове

Когато в гръбначния стълб вече има промени, то при вдигане на тежестта, падане или извършване на дори нерязко движение можете да разболеете с остра дископатия. Вследствие раздразване на нервните пътища (между дисковете и гръбначния мозък), възникват характерни симптоми:

Как определят херния на шморл?

За наличието на тази херния може да се говори, ако:

  • възниква остра болка, която ирадира в долния крайник;
  • болката се засилва при кашлица, кихане или напрежение мускулите на корема;
  • пациентът изпитва болка при докоснене лумбалния отдел на гръбначния стълб;
  • при пациент наклонена (защитна) поза (напред и в страна);
  • възниква парастезия (пациентът изглежда, че по кожата му „вървят тръпки“ и др.), неприятно усещане за студ.

Първа помощ при тежка дископатия

Средства за първа помощ са придаване на тялото на пациента подходяща поза и да се грижи за него. Пациента трябва да се постави върху твърда повърхност, а под болното място да се поставя възглавница или валяк с достатъчна дебелина. Освен това, преди идването лекара необходимо да разговаряте с пациента, за да успокоите го. Следващият етап в оказването на помощ – вече компетентност на лекаря.

Познавателна статия:  Симптоми на дискова херния на врата

Правилна поза

И в седнало и изправено положение трябва да се опитате гръбначният стълб да е прав. Освен това, препоръчително да стоите няколко с разширяване на краката си, или да се поставя единия крак пред другия. Изключително важно също да седи с изправен гръб. Ниски дълбоки кресла и дивани са много привлекателни, но да се седи в тях и в тях опасно, тъй като няма опора за гръбначния стълб.

Ако при извършване на работата голямо натоварване пада именно върху гръбначния стълб, трябва да се опита да се компенсира неговото претоварване. Най-доброто профилактично средство – плуване. Ако се повредят гръбначните дискове, помага специална лечебна гимнастика. Я основите може да обучава специалист по физикална терапия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР